Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.18: Freaks, slutspelshopp & hemvändare

La Setmana Blaugrana - v.18: Freaks, slutspelshopp & hemvändare

CVC-avtal, beundran för talangerna, Barça Femení och mer där till. Här är det senaste från Barça-veckan som gått. Häng med!

Ännu en lyckad vecka

Barcelonas triumferande damer var tillbaka in action i Primera Division för första gången på tre veckor. De sista matcherna i ligan ska spelas av för att sedan fortsätta förberedelserna inför Champions League-finalen den 21 maj i Turin.

Efter att Wolfsburg släckt drömmen om den perfekta säsongen förra lördagen välkomnade Barça Femení Sevilla till Estadi Johan Cruyff under torsdagen. I ligan lever fortfarande den oslagbara sviten och den skulle dessutom utökas till 29 av 29 vinster och 147 gjorda mål.

Men det var inte någon enkel match under den första timmen. Tränaren Jonatan Giráldez gjorde många förändringar i startelvan och lagkemin såg påverkad ut. Barcelona gjorde en dålig första halvlek och låg under med 0–1 i halvtid. Det var signalen för Girález att byta in nyckelspelarna och saker och ting förändrades direkt. Asisat Oshoala, Alexia Putellas, Mariona Caldentey och Jenni Hermoso gjorde alla mål i sista delen av matchen och gav hemmalaget en seger med 5–1.

Femení spelade även sin näst sista ligamatch under gårdagen mot Rayo Vallecano i Madrid. Den matchen slutade även i en säker vinst med hela 6–1. Svenske Fridolina Rolfö spelade 70 minuter och hann spela fram Claudia Pina till ett mål. Återstår bara att hålla tummar för att alla håller sig skadefria fram till den stora finalen.

Ekonomisk vägspärr

Barcelona kan sättas i ett jobbigt läge i sommar om inte CVC-avtalet ros i hamn innan det är för sent. För att få svängrum på transfermarknaden i sommar kan avtalet bli avgörande.

Tidigare i mars rapporterades det att Barça skulle få 270 miljoner euro i utbyte mot 8.2% av deras audiovisuella rättigheter till klubben/företaget. En sådan stor summa skulle hjälpa laget att lösa de finansiella problem som den senaste tiden visat sig varit en utmaning på många olika sätt. 

Det är ingen större hemlighet att Barça har muntliga överenskommelser med Franck Kessie och Andreas Christensen. Ett fyraårskontrakt respektive ett treårskontrakt ska vara på plats. Men om inte CVC-avtalet står klart till sommaren kommer det bli svårt för spelarna att registerars. 

Problemen slutar heller inte där. Flera spelare, inklusive Ansu Fati och Ronald Araújo, har hunnit skriva på nya kontrakt med högre löner och Gavi är dessutom också på god väg. Icke att förglömma är att det jobbas på en ny anfallare. Därtill även en ny kantspelare om Dembélé bestämmer sig för att lämna. Går inte affären igenom kan det bli en tuff sommar för Barça.

“Freaks”

Den förre Barça-spelaren Gerard Deulofeu har uttryckt sin beundran för supertalangerna Pedri och Gavi och skickade samtdigt med några råd till duon. De två tonåringarna har båda haft imponerande säsonger och har växt ut till nyckelspelare i Xavis trupp.

Deulofeu gjorde det tydligt hur mycket han imponerats av ungdomarna:

“De är freaks. Jag var där när jag var i samma ålder och jag vet hur svårt det är att hålla sitt fokus. Den balansen hade jag inte just då. Man måste ge kontinuitet och tålamod till Xavis arbete”, sa han. 

Yttern, som numera håller till i italienska Udinese, fick också frågan om han ville ge några råd till Pedri och Gavi:

“Det enda jag kan säga till dem är att fortsätta framåt. Under min tid i Barcelona hade jag inte fokuset, mentaliteten och den rätta omgivningen för att hantera allt som kom till mig då jag var så ung”, la han till och fortsatte:

“De har dock det, och det syns. Det gäller att ha tålamod, att offra all sin tid och energi och att samtidigt ha kul och fortsätta att lära sig från de som har mycket erfarenhet i laget”.

Detta gäller även för Ansu Fati, som under lördagen byttes in matchen mot Real Betis och behövde sedan bara minuten för att göra ett av de avgörande målen. I och med den vinsten är Barça klara för Champions League nästa säsong.

Slutspelshopp

Barça B har kommit till den sista månaden av säsongen och den startade bra med en väldigt viktig vinst med 2–0 borta mot San Fernando förra helgen. Sergi Barjuans mannar vann då sin sjätte match på de senaste sju och än en gång var ligans målkung Ferran Jutglá avgörande när anfallaren satte dit sin artonde strut för säsongen.

Under lördagen ställdes även laget mot CE Sabadell på hemmaplan. Barça B hade innan vunnit sina tre senaste hemmamatcher, men denna gång skulle det bli annorlunda. Hemmalaget fick se sig besegrade med 0–2.

Hoppet om uppflyttning tog en tung smäll, men än lever hoppet då ligan är oerhört jämn. Endast tre poäng upp till slutspelsstrecket. Avgörande veckor framöver.

Forwardsfrågan

Barcelona behöver och vill enligt medieuppgifter förstärka anfallspositionen i sommer. Förstavalet har under en tid uppgetts vara Robert Lewandowski, men de senaste ryktena gör gällande att polacken trots allt kan förlänga avtalet med Bayern München. Vem är då plan B?

Jo, enligt El Chiringuito (spanskt tv-program) vill en viss Luis Suárez återvända till Barça. Den uruguayanske anfallaren, vars kontrakt med Atlético Madrid löper ut den 30 juni, sägs vara villig att sänka sin lön för att få till en återkomst till Barcelona. Målet ska vara att spela på den högsta nivån i ett år till för att vara i bästa möjliga form till VM i Qatar. 

Luisito är däremot knappast i samma form som senast han spelade för klubben. Just nu ska Aubameyang vara nummer ett, men en nu frisk Ansu Fati står också högt upp i rangordningen då Xavi enligt uppgifer snarare ser honom som en nummer 9 än en kantspelare. Andra centerforwards som tidigare ryktats till klubben är Erling Håland, Álvaro Morata och Alexandre Lacazette.

Återstår att se om Laporta kan ro en prestigevärvning i hamn.

***

Det var allt för denna vecka. På återseende!

Källor: fcbarcelona.com, sport.es, barcauniversal.com, barcablaugranes.com

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962022-05-09 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona