Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.19: Miljonregn, honnörsvakt och Piqué-rubriker

La Setmana Blaugrana - v.19: Miljonregn, honnörsvakt och Piqué-rubriker

Miljonregn, lögnanklagelser mot Piqué från en av Messis familjevänner och honnörsvakt för en av damlagets stora ikoner. Det och mer i veckan La Setmana Blaugrana. Häng med!

Honnörsvakt och poängbragd 

I den 30:e och sista ligamatchen för säsongen besegrade Barça Femení Atlético Madrid med 2-1, efter mål av Irene Paredes och Aitana Bonmatí. Vinsten innebar att de blåröda ligamästarna avslutade ligan utan ett enda poängtapp: 30 matcher, 30 vinster, 159 mål gjorda och 11 mål insläppta.

Matchen blev också den 32-åriga vänsterbacken Melanie Serranos sista i ligasammanhang, efter 18 år i klubben. Hittills har det blivit 517 framträdanden i Barça-tröjan för Serrano, som lägger skorna på hyllan efter säsongen. När trotjänaren byttes in mot Fridolina Rolfö i den 65:e minuten möttes hon av en honnörsvakt från båda lagen.
"Jag började här som en liten flicka och jag lämnar med en familj", sa Serrano inför matchen.

Härnäst väntar Champions League-finalen mot Lyon i Turin den 21:a maj för damlaget.

Xavis revolution påbörjas

Den första transfersommaren för Xavi på Barcelonas tränarbänk närmar sig. 42-åringen bekräftar att denna vecka kommer att vara startskottet för planeringen av nästa säsongs trupp.

"Denna vecka kommer vi att planera allt utifrån den ekonomiska situationen", sa Xavi på presskonferensen efter matchen mot Getafe och fortsatte:

”Styrelsen, Mateu (Alemany) och Jordi (Cruyff) vet vad vi har saknat för att kunna vara konkurrenskraftiga. Därifrån tittar vi på läget och prioriterar. Nästa år är det nödvändigt att slåss om titlar. Vi kommer att gå igenom alla namn.”

Förutom Philippe Coutinho, vars försäljning till Aston Villa för 20 miljoner euro offentliggjordes i torsdags, rapporterar Sport att åtta spelare med största sannolikhet kommer att lämna: Samuel Umtiti, Clément Lenglet, Neto, Riqui Puig, Óscar Mingueza, Martin Braithwaite, Adama Traoré och Luuk de Jong.

Därtill nämns Sergiño Dest och Memphis Depay som spelare klubben överväger att släppa. Men det tyngsta namnet som har florerat i medierna är Frenkie de Jong. Manchester United, med nytillsatte tränaren Erik ten Hag i spetsen, rapporteras vara redo att erbjuda mellan 70 och 80 miljoner euro för 25-åringen. Enligt journalisten Gerard Romero är ett avtal till 95 procent slutet mellan klubbarna, vilket i efterhand har förnekats av spelarens entourage. Likväl har både Xavi och Mateu Alemany medgett att den prekära ekonomiska situationen dikterar villkoren, trots att holländaren ses som en viktig pusselbit i truppen.

“Frenkie är en väsentlig spelare för laget, men vi måste ta ekonomin i beaktning”, sa Xavi.

På värvningsfronten fortsätter Robert Lewandowski att vara ett hett namn. Efter den avslutande ligamatchen i Bundesliga sa polacken: “Det är mycket möjligt att det här var min sista match för Bayern. Jag kan inte säga det till 100 procent, men det kan ha varit min sista. Vi vill hitta den bästa lösningen för mig och klubben”.

Enligt Mundo Deportivo har 33-åringen varit i kontakt med Xavi och är uppspelt över att vara en del av tränarens nya projekt. Samma källa rapporterar att Barça kommer att inleda förhandlingar med Bayern München rörande Lewandowski, vars kontrakt går ut 2023, under de kommande veckorna.

Miljonkrysset

De fyra poäng som Xavis Barcelona spelade in under veckan har varit minst sagt ekonomiskt gynnsamma för klubben. Hemmasegern mot Celta Vigo i tisdags säkrade Champions League-spel till nästa säsong, vilket garanterar närmare 46 miljoner euro till klubbkassan från Uefa. Och den sömniga 0-0-matchen mot Getafe på Coliseum Alfonso Pérez under gårdagen, som såg till att Barça också säkrade andraplatsen i ligan med en match kvar att spela, garanterar ytterligare 18 miljoner euro in på kontot.

Tabellplaceringen innebär att laget kvalificerar sig till den spanska supercupen i Saudiarabien, från vilken klubben kommer att erhålla minst 8 miljoner euro. Vid vinst i turneringen kan siffran stiga till 12 miljoner euro. Andraplatsen i ligan medför därtill 7 miljoner extra i tv-intäkter från La Liga – jämfört med om laget hade slutat på en tredjeplats – samt 3 miljoner från Uefa baserat på rankingen i deras “market pool”.

Messis familjevän svingar mot Piqué

När Gerard Piqué gästade Gary Nevilles podcast "The Overlap" passade katalanen på att hylla sin mångåriga lagkamrat Lionel Messi.

"För Barcelona och för fansen var Messi som en gud. (...) Jag grät när han lämnade Barcelona, jag grät för honom. Sett till karriären han hade i Barça hade det varit fantastiskt om han hade stannat till slutet i klubben, sa Piqué och fortsatte:

"Men jag kan förstå varför Messi inte kunde förlänga kontraktet. Klubben hade stora ekonomiska problem på grund av den tidigare presidenten och hur han skötte klubben. I slutändan är detta saker som händer i livet. Ibland fattar du ett beslut och det blir inte som du hade tänkt dig.”

Efter mittbackens uttalanden uppmärksammande journalisten Gerard Romero ett ilsket svar från argentinarens familjevän Alfonso Aguilera Rosique, som gav en annan bild av händelseförloppet.

"Gerard Pique, du är så falsk och arrogant. Du grät inte och du sa också till mediokra Joan Laporta att om han ville bygga ett vinnande lag var han tvungen att sälja Leo Messi", skrev Aguilera Rosique på Instagram och fortsatte:

"Samme Messi som räddade dig från Zaragoza när ingen ville ha dig för att du hyste agg, var svartsjuk och en dålig lagkamrat."

Utförsäljning av klubbolag

FC Barcelona är nära att slutföra försäljningen av en 49-procentig andel av e-handelsplattformen “Barça Licensing and Merchandising” rapporterar Sport. Klubben hoppas få in 320 miljoner euro från affären. Konsortiet Fanatics & Investindustrial har erbjudit cirka 200 miljoner euro för en andel i bolaget och FC Barcelona förhandlar nu med andra intressenter för de resterande 120 miljonerna.

Även en andel av produktionsbolaget Barça Studios är nära att säljas. Blockchain-plattformen Polkadot har erbjudit cirka 60 miljoner euro för en del av Barça Studios och sägs vilja inkorporera NFT:s och Metaverse-innehåll i bolaget.

Det var allt för denna vecka! På återseende. 

William Åberg2022-05-16 15:51:00
Author

Fler artiklar om Barcelona