Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.21: All-Stars, mästare & dödläge

La Setmana Blaugrana - v.21: All-Stars, mästare & dödläge

Säsongerna har avslutats och lagen trappar ned med ett gäng vänskapsmatcher. Joan Laporta har stora beslut att ta och Xavi väntar otåligt. Vi vet att ni även väntat otåligt på ännu ett veckosvep, men ni har tur för nu är väntan slut! Häng med!

Mästare på repeat

Sista veckan för Barça Femení började starkt med en övertygande seger mot Real Madrid Femenino med 4–0. Resultatet tog damerna till en final i Copa de la Reina där de ställdes mot Sporting Club de Huelva under söndagen. Med en stark elva, innehållandes Fridolina Rolfö, kunde de enkelt vinna cupen för nionde gången i klubbens historia.

Trots en tung förlust mot Olympique Lyon i finalen av Champions League lyckades de studsa tillbaka. Jonatan Giraldez ska vara väldigt nöjd med vad som åstadkommits denna säsong med en trippel bestående av ligan, spanska supercupen och nu Copa de la Reina. En säsong som kommer gå till historien som en av de bästa!

Det ska nämnas att Rolfö fått starta senaste matcherna, men dock som vänsterback. Det har hon löst galant, trots att hon vanligtvis spelar som anfallare. Hoppas att svensken kan sprida vinnarmentaliteten för Sverige i europamästerskapet för damer som kickar igång med mötet mot Slovenien den 2 juni.

All-Star-veckan

För att fylla ut veckorna nu efter säsongen för oss fotbollsnördar har det spelats matcher med ihopplockade lag och Barça har varit i Australien. 

Först skulle Xavis gäng ställas mot Dwight Yorkes “A-League All Stars” i Sydney under onsdagen. Den sista matchen på ett tag efter en lång och händelserik säsong. Barcelona spelade avslappnat av matchen och vann med 3–2 efter ett sent mål av Ansu Fati framför 70 000 fans. Fati berättade efter matchen att han ville spendera resten av sin karriär i klubben. Det är han välkommen att göra!

Ytterligare en vänskapsmatch spelades under onsdagen. Matchen spelades mellan Jamaicas herrlandslag och “Catalonia XI” där tio före detta La Masia-spelare deltog. Den tidigare Barcelona-anfallaren Gerard Deulofeu var stjärnan denna gång efter ett hat-trick i 6–0-vinsten. Andra välkända katalonier som deltog var Óscar Mingueza, Marc Bartra, Carles Aleña, Riqui Puig, Cristian Tello och Marc Cucurella. 

Barça B-målsprutan Ferran Jutglà skulle också komma in senare i matchen och trycka in en boll. Anfallaren har under veckan meddelat att han inte kommer att bli kvar i klubben, i en intervju med Diario Sport.

Barça B drog det längsta strået

Barcelona B stängde säsongen med en vinst över UCAM Murcia med 2–1 under lördagen. Trots att Sergi Barjuán inte kunde inkludera skyttekungen Ferran Jutlgà skulle ända en stark startelva ställas ut på planen en sista gång. 

Ez Abde öppnade matchen med att ge Barça ledningen med ännu ett drömmål. Anfallaren uppges ha goda chanser att ta en plats i Xavis trupp kommande säsong..

Barcelona B höll undan tills 87:e minuten då Murcia kvitterade till 1–1 och det som då såg ut att bli slutresultatet. Det skulle däremot bara dröja några minuter innan Nils Mortimer åter gav Barça B ledningen. 

Vinsten betyder att Barça B avslutar berg- och dalbanan av säsongen på en niondeplats med 57 poäng på 38 matcher.

Dödläge

Barcelonas´s “sporting management team”, som består av Xavi, Mateu Alemany och Jordi Cruyff, har under en längre tid jobbat med planerna inför sommaren. Trion ska ha studerat alternativen och det är dags för att ta tuffa beslut inför nästa säsong.

För tillfället kan inte Barcelona värva nya spelare, då inga pengar finns att ta från. Därför är det just nu omöjligt att säkra namn som Raphina eller Robert Lewandowski. Även de billigare alternativen, som Cesár Azpilicueta och Marcos Alonso, lär få vänta.

Och svaren kommer inte. Financial Fair Play-frågan har pågått redan innan Joan Laporta tog över och verkligheten är att det fortfarande inte finns någon exakt lösning. Det har pågått många diskussioner i ledningen, samt försök att sälja olika tillgångar och avtal med CVC, men fortfarande har klubben en hel del skulder.

Ousmane Dembélé är ett bra exempel. Anfallsstjärnan vill komma överens med klubben om en förlängning, men Barcelona kan inte möta hans krav då det inte finns nog med pengar. Därefter kom nyheten under torsdagen att Dembélé själv talat om för Xavi att han kommer lämna klubben. Samtidigt ska Paris Saint-Germain ha stängt dörrarna för honom. Liverpool uppges nu vara en troligare destination.

Joan Laporta försökte med olika sätt att höja La Ligas lönetak, men Javier Tebas (ligans president) ville inte gå med på de förslagen.

Barcelonas president har nått ett dödläge, där han är osäker vilken väg han ska gå med försäljning av tillgångar eller med CVC för att söka ytterligare finansiering. Antingen accepterar han avtal som kommer vara dåligt för klubben på lång sikt, eller så måste löner sänkas och spelare säljas. 

Samtidigt väntar Xavi otåligt på vad som ska hända, då han vet att de inte kommer kunna tävla mot de allra bästa lagen i Europa med den här truppen nästa säsong..

Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962022-05-30 20:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona