Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.29: Transfersegrar och Clásicoseger
Den enda rockstjärnan.

La Setmana Blaugrana - v.29: Transfersegrar och Clásicoseger

Transfercirkusen är i full gång, precis som försäsongen. Rockstar Alemany kämpar på vid förhandlingsbordet och Xavi har lyckats ta sig till staterna. Här är veckans händelser från den blåröda världen. Häng med!

Clásico-seger

Låt oss börja med det viktigaste. Clásicon, eller derby- och rivalmatcher i största allmänhet, ska inte spelas på försäsongen.

Med det sagt spelades ett Clásico under helgen, vare sig man vill eller inte. Barça gick segrande efter ett pangmål från nyförvärvet Raphinha. I övrigt fanns Lewandowski med på planen, Araújo såg ut att vara sitt vanliga jag och Piqué var tillbaka från sin skada. Frenkie de Jong spelade mittback, med bravur.
 


Dessutom har den gode Xavi lyckats ta sig in på amerikansk mark efter diverse visumstrul. Bara en sådan sak.

Försäsongen fortsätter framöver med matcher mot Juventus, New York Red Bulls och sist men inte minst Gamper mot Pumas UNAM. Återkomsten till Camp Nou för en viss Dani Alves blir något att se fram emot.

Transferduellen

Barça och Chelsea har gått en rad dueller under transferfönstret, och då har vi bara nått juli ännu. Den senaste i raden ser ut att bli Jules Koundé, som efter många svängar faktiskt verkar ha Camp Nou i sikte.

Mateu Alemanys segertåg ser ut att fortsätta. Robert Lewandowski, Ousmane Dembélé, Raphinha, Andreas Christensen. Kanske även César Azpilicueta och Marcos Alonso.

Iniesta-målet den där våren på Stamford Bridge framstår som en parentes i sammanhanget.

Återstår att se huruvida alla namnen faktiskt anländer och faktiskt blir lyckade förstärkningar.

Notera för övrigt hur Jijantes-gänget med Gerard Romero i spetsen fortsätter att dominera rapporteringen. Vem såg det komma för ett år sedan?

Pengar in!

Hur allt detta går till?

Genom att satsa, såklart. Under veckan aktiverade Barça nästa nivå av tv-pengarförsäljningen. Ytterligare 15 procent av rättigheterna för de kommande 25 åren har sålts till företaget Sixth Street.

Pengar in? Drygt 315 miljoner euro.

– Vi fortsätter att gå vidare med vår strategi och är glada över att ha slutfört detta avtal med Sixth Street, som ger oss en meningsfull ökning av kapitalstyrkan, sa Laporta:

– Under de senaste veckorna har vi och Sixth Street engagerat oss och samarbetat med en gemensam förståelse för vad vi vill uppnå för vår organisation, och vi ser fram emot vårt långsiktiga partnerskap.

Det är ingen rymdforskning. Pengar in nu, men samtidigt pengar som i framtiden hade kunna vara större än de blir när de kommer in nu.

Huruvida det är en bra och rimlig satsning får någon annan berätta. Vi andra hänger mest med.

Leo?

För att avsluta veckan slog Sport till med den lilla nyheten att Xavi ska ha efterfrågat en återkomst för en viss Leo Messi när kontraktet löper ut nästa sommar.

Känslan är väl i ärlighetens namn lite tudelad. Det är såklart totalt och fullständigt självklart att Messi borde få en sista sejour i klubben och framförallt en värdig avslutning och avtackning. Frågan är bara hur det ska fungera sportsligt och ekonomiskt. Dessutom ska något halvdjupa sår med Laporta läkas.

Nu undrar ni såklart vad Gerard Romero har att säga om saken. Svaret är att han inte har någon information. Det han vet är att Messi och Xavi har regelbunden kontakt. Addera Laportas uttalanden till det och spekulationerna är i full gång.

Hur som helst. Det lär rinna en del vatten under broarna innan det blir aktuellt på riktigt, den saken är säker.

EM-uttåg för vissa, EM-semi för andra

För Femení-spelarna vaknas alltjämt EM. Åtminstone för några. Spanien, med den nätta Barça-representationen från Sandra Paños, Irene Paredes, Mapi León, Andrea Pereira, Aitana Bonmatí, Patri Guijarro, Mariona Caldentey och Claudina Pina, rök mot England i kvartsfinalen. Roligare för Lucy Bronze och resten av motståndarna som kliver vidare till semifinalspelet.

Där väntar Sverige, och en viss Fridolina Rolfö. Avspark tisdag 21:00.

För övrigt är Gamper-matchen bokad och klar även för damerna. Tyvärr på Estadi Johan Cruyff. Montpellier står för motståndet, den 23 augusti.

Det var allt för denna vecka! På återseende!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-07-25 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona