Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.31: Gamper, ekonomi & ekonomi
Har Laporta & Co koll på grejerna?

La Setmana Blaugrana - v.31: Gamper, ekonomi & ekonomi

En ny sommarvecka i Barça-land har bjudit på allt från Gamper-matcher till sedvanliga frågetecken och funderingar om klubbens ekonomiska situation. Häng med!

Presentationernas presentation

Så kom han till slut till Camp Nou, allas vår frälsare.

Under veckan presenterades nämligen Robert Lewandowski, med nummer nio på ryggen, inför uppskattningsvis 60 000 åskådare på Camp Nou.

Joan Laporta var övertaggad, medan Lewandowski själv bjöd på några lagom självsäkra bollkonster och uttalade de vanliga presentation-av-nyförvärvs-flosklerna.

Vad Memphis Depay tyckte om det hela framgår inte.

Hur som. Lewandowski presenterad och klar. Laporta har fått sin stjärnklara värvning. Nu saknas bara debutmålet, och några till efter det.

Registrerings-gate

Massor av nya spelare är på plats, dyrare såväl som billigare.

Nu ska de bara registreras också. Ligapremiären mot Rayo Vallecano är en knapp vecka bort, och det börjar bli dags att snabba på om det inte ska bli Martin Braithwaite på topp.

Sergio Busquets och Gerard Piqué har haft representanter på plats för samtal om ytterligare lönesänkningar, Laporta har fortsatt varit tydlig med att alla spelare såklart kommer att vara spelklara i tid, samtidigt som rapporter gjort gällande att klubben har ytterligare (och därmed den fjärde i ordningen) en ekonomisk hävstång redo.

Fortsättning lär, minst sagt, följa.

Bernardo också?

Kan man värva Bernardo Silva ska man värva Bernardo Silva.

Så kan man tycka.

Det låter nämligen allt mer som att Barça faktiskt kan stå med både Frenkie de Jong och Bernardo Silva på ett mittfält när augusti går över i september. Frågorna är inte få.

Kommer alla få plats? Hur mycket kan man riskera klubbens ekonomiska framtid för att värva här och nu? Var ska Bernardo spela? Var ska Gavi i så fall spela? Vad händer med resten av alla stackars centrala fältare under kontrakt?

Samtidigt verkar Marcos Alonso vara på väg in, medan César Azpilicueta förlängt kontraktet med Chelsea.

Är det värt att plocka av klubbens långsiktiga kaka för att värva två Chelsea-ytterbackar (även om det nu bara blir en) på dekis? För att värva Bernardo Silva?

You tell me, Joan.

Tvåsiffrigt och skadeintervjuer

Barça Femení fortsätter att ladda upp inför den kommande säsongen. På lördagen stod andraligalaget AEM för motståndet. Kanske borde motståndet varit ett annat, med tanke på att resultatet skrevs till 10–0 i Barças favör. Träningsmatch mot Bayern München samt Gamper-matchen mot Montpellier väntar härnäst.

Vi noterar även att stjärnan Alexia Putellas, som drabbades av en tuff skada tidigare i somras snackat lite med klubbens mediakanal.

”Det har varit en svår tid, men samtidigt har stödet från personer runt omkring mig gjort allt så mycket bättre”, säger hon bland annat. Det är bara att hoppas på att Putellas kan komma tillbaka till sin rätta nivå när det väl är dags att äntra spanska gräsmattor igen.

Någon som för övrigt verkligen hållit rätt nivå under sommaren är Aitana Bonmatí. Mittfältaren är en av spelarna som förärats med en plats i drömelvan från sommarens EM.
 


Gamper!

Veckan bjöd även på den sedvanliga avsparken av säsongen på Camp Nou, klädsamt döpt efter Joan Gampers minne.

För moståndet stod mexikanska Pumas UNAM, vilket först och främst var viktigt med tanke på att det gav Dani Alves en rimlig anledning att resa till Camp Nou och få en ordentlig avtackning av både president, lagkamrater och hemmapublik.

Matchen blev inte någon större utmaning för Barça, som stod som vinnare med hela 6–0 på tavlan. Målskyttar blev Lewandowski, Pedri X2, Dembélé, Aubameyang och Frenkie de Jong. Såklart värt att notera att en viss Robert fick spräcka sin målnolla i Barça-tröjan, om än bara i träningssammanhang än så länge.

Ytterligare noterbart var de spelare som inte fick några minuter alls av Xavi. Miralem Pjanic, Álex Collado, Pablo Torre och Abde. Samuel Umtiti och Martin Braithwaite fanns inte ens med i truppen.

Matchen var den sista för denna försäsong. Nästa helg väntar La Liga-premiär då Rayo Vallecano står för motståndet på lördag kväll. Matchen sparkar igång klockan 21:00.

Det var allt för denna vecka. På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-08-08 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona