Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.32: Transfers, nomineringar & ekonomi
Guldpojken?

La Setmana Blaugrana - v.32: Transfers, nomineringar & ekonomi

Fler transfernyheter, en guldpojke, nomineringsregn och ytterligare en vecka av fotbollsekonomi. Barça kämpar på i sommarvärmen. Häng med!

Fler förstärkningar på ingång

Det verkar inte vara slut på värvningar. Barça lyckades till slut registrera samtliga nyförvärv, förutom mittbacken Jules Koundé, till premiären mot Rayo. Det hjälpte föga.

Efter matchen pratade Xavi om ”höga förväntningar”, men också om att han gärna ser fler nya spelare innan fönstret stänger.

– Jag har redan sagt att vi måste fortsätta förstärka och vi har tid till och med den 31 augusti.

Laporta?

– Vi jobbar fortfarande på försäljningar. Det finns fortfarande tid för några förstärkningar till laget.

Det finns lite att fundera på. Varje värvning innebär indirekt att ekonomiska risker tas med tanke på Laportas finansieringsmodell. Är det värt det för att landa Bernardo Silva? Kanske. Är det värt det för att landa Marcos Alonso? Knappast.

Fortsättning kommer onekligen att följa.

Adjö anfallare?

Precis som den gode Laporta var inne på jobbar klubben fortfarande på att bli av med ett antal spelare. Memphis Depay ser ut att bryta sitt kontrakt och gå till Juventus. Inga större konstigheter där, även om man kan tycka att Barça faktiskt borde lyckats få några miljoner euro för en holländsk landslagsanfallare.

Något mer överraskande är att det även ser ut att kunna bli en flytt för Pierre-Emerick Aubameyang. Chelsea, med den välbekanta Thomas Tuchel som tränare, uppges nämligen intensifiera jakten på den 33-årige anfallaren.

Och plötsligt står Barça där utan alternativ till Robert Lewandowski som nia, eller?

Det kan man tänka. Samtidigt finns både Ansu Fati och Ferran Torres där. Det är inte heller speciellt svårt att förstå att klubben vill ta chansen om man kan få bra betalt för Aubameyang. Ett antal miljoner euros in, samtidigt som en ökande lönepost försvinner.

Kanske går de pengarna direkt ner i Bernardo Silva-påsen…

Guldpojken

När France Football drog igång twittrandet under veckan var det bara att hänga med. Nomineringar för Ballon d’Or, Yashin Trophy och Kopa Trophy skulle ut i det hav som är sociala medier.

De stora rubrikerna kom sig såklart av att både Leo Messi och Neymar saknades bland de 30 spelarna som har chansen att komma tvåa efter Karim Benzema i jakten på Ballon d’Or. Undertecknad funderade mest på var Rodri var.

Rätt talande ur Barça-synpunkt är att klubbens enda nominerade spelare är Robert Lewandowski, som finns på listan på grund av framgångar i allt annat än blårött.

Samtidigt fanns det betydligt mer att glädjas åt vad gäller Kopa Trophy, talangpriset. Gavi är en av de nominerade, och lär ha rätt goda chanser att stå med statyetten senare i oktober. Konkurrens finns i bland annat Jamal Musiala (Bayern München), Jude Bellingham (Borussia Dortmund) och Bukayo Saka (Arsenal).
 


En viss Pedri tog hem priset i fjol.

Nomineringsregn

Om herrspelarna inte bjudit på några framgångar värda nomineringar ser det betydligt bättre ut på damsidan. Hela fem Barça-spelare har chansen att vinna priset som världens bästa fotbollsspelare.

Det handlar om Aitana Bonmati, Lucy Bronze, Asisat Oshoala, Alexia Putellas och svensken Fridolina Rolfö.

Fjolåret bjöd på Barça-spelare på både första och andra plats, då Aleixa Putellas tog hem priset framför Jennifer Hermoso. Återstår att se om det blir blårött på prispallen ännu en gång senare i höst.

I övrigt noterar vi att biljetterna till Gamper-matchen mot Montpellier är slutsålda. Imponerande, tänker ni. Det är bara den lilla detaljen att matchen spelas på Estadi Johan Cruyff istället för på Camp Nou. Matchen spelas den 23 augusti.

Ekonomiberöm

Vi avslutar veckan med lite goda nyheter.

Barça meddelande nämligen under veckan att DBRS Morningstar höjt klubbens nivå från ”negativ” till ”stabil”. Vad handlar då detta om?

DBRS är ett så kallad kreditvärderingsinstitut, och utlåtandet ska ha sin grund i ledningens agerande för att förbättra balansräkningen, den sportsliga konkurrensförmågan samt "strategiskt partnerskap”. Solklart!

Summa summarum handlar det om att klubben får beröm för hur man hanterat ekonomin. Någonstans sitter Joan Laporta och ler lite extra samtidigt som han jobbar på nästa kupp. Det är bara att hänga med.
 
Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Källor: fcbarcelona.com, France Football, ESPN & DAZN.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-08-15 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona