Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.43: Målvaktsrekord och Sverigeresa

La Setmana Blaugrana - v.43: Målvaktsrekord och Sverigeresa

Ter Stegens historiska rekord, den eviga jakten efter en ny Edgar Davids och damernas Sverigeresa. Det och mer i veckans La Setmana Blaugrana! Häng med!

Den tyska muren

Mångåriga Barça-spelare som Jordi Alba, Gerard Piqué och Sergio Busquets har under säsongen fått utså mycket kritik på grund av sina insatser eller sin vägran att gå med på ytterligare lönereduktioner. De har utmålats som bromsklossar i Xavis föryngrings- och förnyelsearbete. Men en spelare som i stället har vridit tillbaka klockan och återfunnit formen är Marc-André ter Stegen. Faktum är att tysken statistiskt sett gör sin bästa ligasäsong sedan han kom till FC Barcelona 2014.

Mot Valencia i söndags (0-1) lyckades 30-åringen hålla sin tionde nolla av tolv möjliga den här La Liga-säsongen. Det är statistik som saknar motstycke i ligans historia. Tidigare hade Rogelio Domínguez (Real Madrid, 1957), Francisco Liaño (Deportivo, 1993), José Francisco Molina (Atlético de Madrid, 1995) och Víctor Valdés (Barça, 2011) hållit nollan i nio av de tolv första ligamatcherna. Men nu får de alltså se sig besegrade av Ter Stegen.

Skadeskuggan

Barça Femení var under veckan på plats i Sverige för att möta Rosengård FC, eller “Rosengärd” som klubben envisas med att skriva på sin hemsida, i den andra omgången av Champions League. Med sig in i matchen hade Jonatan Giráldez lag färska minnen från 9-0-demoleringen av Benfica i den första gruppspelsmatchen.

Och målformen skulle hålla i sig. Aitana Bonmatí och Mariona Caldentey gjorde två mål vardera i en trygg 1-4-seger på Malmö IP. Matchens stora utropstecken var just Marionas prestation vid matchens sista mål, då 26-åringen lyckades överlista Teagan Micah i Rosengård-målet med ett skickligt avslut från halva planen.

Men vinstglädjen skulle delvis komma att överskuggas av den skada som anfallsstjärnan Caroline Graham Hansen ådrog sig innan halvtid. Norskan lämnade planen i tårar och gör nu bland annat Alexia Putellas sällskap på långtidsskadelistan.

Desto roligare var det dock att konstatera att veckans andra match även den slutade med seger för Barça Femení. Laget hemmaslog under söndagen Levante med 2-1 efter mål av Ingrid Engen och Aitana Bonmatí.

Davids-plattityden

Barcelona-pressen hatar sannerligen inte att inför alla januarifönster, år efter år, rapportera att FC Barcelona “letar efter den nya Davids”. Föga förvånande är denna tröttsamma plattityd, som så klart syftar till succélånet av Edgar Davids vintern 2004, nu på tapeten igen.

Mundo Deportivo menar att klubben har identifierat tre stycken “nya Davids” som skulle kunna förstärka Xavis trupp i det stundande transferfönstret. Superagenten Jorge Mendes sägs först och främst ha erbjudit Wolves-mittfältaren Ruben Neves tjänster. Den 24-årige portugisen, vars kontrakt löper ut 2024, skulle kosta omkring 40 miljoner euro. Två andra alternativ är Leicesters Youri Tielemans, 25, samt Chelseas Jorginho, 30. Båda spelarnas kontrakt sträcker sig endast till sommaren 2023 och de skulle därför kunna lämna sina respektive klubbar relativt billigt i januari.

Samtidigt rapporterar Relevo att N'Golo Kanté, 31, är både tränarstabens och den sportsliga ledningens favorit bland de olika värvningsalternativen. Fransmannen, vars kontrakt också löper ut i sommar, återhämtar sig likväl från en långtidsskada och en värvning är nog därför inte aktuell förrän efter säsong.

Formsvaga Barça Atlètic

Efter fyra raka förluster (mot Real Sociedad B, Atlético Baleares, CE Sabadell respektive Logroñés) återfanns Barça Atlètic på 14:e plats i sin grupp av Primera Federación efter nio omgångar. Och mycket roligare skulle inte den tionde omgången komma att bli.

Motståndarna UE Cornellà pallrade sig på söndagskvällen en dryg halvmil norrut från sitt hemmanäste intill floden Llobregat till Estadi Johan Cruyff – men Rafa Márquez mannar stod återigen för en blek insats och matchen blåstes av med 0-0 på måltavlan.

Värt att ta med sig från insatsen var förutom poängen att Arnau Tenas, till skillnad från i de två föregående matcherna, åtminstone inte behövde gräva fram fyra bollar ur eget nät. Det går framåt! 

Barça Atlètic ligger nu blott två poäng över nedflyttningsstrecket och har nio poäng upp till ledande CD Castellón. I helgen väntar match borta mot tabelltrean Osasuna B.

“Borde ha lämnat”

Det var ett för Barcelona-supportrar välbekant ansikte som dök upp när Villarreals nya tränare skulle presenteras förra veckan: Quique Setien.

64-åringen, som basade över Barça mellan januari och augusti 2020, är alltså tillbaka på tränarbänken för första gången sedan den genanta 8-2-förlusten mot Bayern München i Lissabon.

När Setien fick frågor om sin tid i Katalonien sa han sig ångra att han inte hoppade innan han blev knuffad.

"Det var en möjlighet jag alltid hade drömt om. Och att då kliva in genom en dörr och lämna genom en annan några månader senare, som Camacho gjorde... Om det finns saker som inte passar ska man inte vara en hycklare. Man borde lämna", sa han och fortsatte:

"Barça var laget jag alltid hade drömt om att träna, men om man ser att det finns saker som man inte kan förändra så borde man lämna."

Den tidigare Las Palmas- och Real Betis-tränaren pratade också om en kultur och vanor som han inte kunde känna igen sig i.

"När man kommer till en klubb som har vunnit allt under 14 år... Det fanns några vanor som jag aldrig hade sett tidigare. Det finns saker man inte kan förändra eftersom de är så etablerade och det är inte en lätt situation".

Quique Setien tycks likväl inte ångra att han tog FC Barcelona-jobbet 2020.

"Det var en enorm lärorik upplevelse. Jag skulle göra det igen, utan tvekan. Man lär sig av allt för att bli bättre i framtiden.”

William Åberg2022-10-31 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona