Lagbanner
Lucka #24: Spanska fotbollens födelse

Lucka #24: Spanska fotbollens födelse

Spanienredaktionens julkalender avslutar året som varit 2019 med en rad krönikor, anekdoter och berättelser från den spanska fotbollen. Här är berättelsen om den spanska fotbollens första fotbollsklubb – Recreativo de Huelva.

Vi avslutar den här julkalendern där fotbollen en gång började i Spanien – i västra Andalusien. Runt 1874 sägs den första fotbollsmatchen ha spelats i Spanien mellan lokala rallare och brittiska ingenjörer kring Rio Tinto-gruvorna nära staden Huelva. Drygt femton år senare grundades Spaniens första fotbollsklubb – Recreativo de Huelva. Klubben har emellertid få saker att skryta med, bortsett från att vara Spaniens äldsta klubb. Faktum är att Recreativo blott vid fem gånger spelat i La Liga. Majoriteten av klubbens historia har utspelats i Segundan och de lägre divisionerna.

El Decano är klubbens smeknamn vilket ungefär kan översättas till ”den gamle” eller ”den gamle mannen” och är något som Recreativo-supportrarna stoltserar med. När jag var i den gamla gruvorten för några år sedan pratade jag med en del av lokalbefolkningen om Recreativo. För dem var det viktigare att vara först än bäst. Ena kortsidan av Nuevo Colombino pryds av banderollen ”Decano del fútbol español”, typ ”den gamle inom spansk fotboll”. Sist det begav sig att jag vandrade runt på Huelvas gator toppade Recreativo Segunda División. Det var i november 2013. Då hade man bland annat anställt en psykolog till spelarna för att handskas med det faktum att man var serieledare, ty det var de inte vana vid.

Drömmarna om uppflyttning till La Liga förblev emellertid bara drömmar. När säsongen 2013/14 summerades slutade El Decano på en åttonde plats med lika många poäng som sjuan Córdoba – men med sämre målskillnad. Därför blev det inget kval till Primeran. Istället blev det Córdoba som i slutändan vann playoffet och tog steget upp till La Liga. Så nära var Recreativo. Säsongen därpå ramlade man ur Segunda División och har sedan dess harvat runt i Segunda B – vilket man än idag gör. I skrivande stund ligger man nia i Segunda B med tio poäng upp till kvalplatsen som Yeclano Deportivo innehar. Ett Yeclano som grundades så sent som 2004, 115 år efter att Recreativo grundats.

Klubben är inte van vid framgång och klubben lär förmodligen aldrig kunna etablera sig som ett framgångsrikt lag heller. Recreativos enda titel hittar vi i de andalusiska mästerskapen från över 100 år sedan. Närmast en stor titel var man 2003 då klubben, oväntat, tog sig till final i Copa del Rey men föll mot ett Samuel Eto’o-lett Mallorca med 0-3. Samma säsong åkte Recreativo ur La Liga. Sedan 2009 har klubben inte medverkat i La Liga-spel och det lär dröja många år innan det sker igen. Men som sagt, framgång är inte det viktigaste för Huelva-folket. Klubben symboliserar något helt annat – nämligen födelsen för den spanska fotbollen.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2019-12-24 07:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona