Lagbanner
San Mamés, 2022-01-20 21:30

Athletic - Barcelona
3 - 2

Matchrapport: Athletic Club - FC Barcelona 3-2

Matchrapport: Athletic Club - FC Barcelona 3-2

Vad kan man säga efter en match som denna. En match som bjöd på klassmål, urusla mål, märkliga sekvenser, och i slutändan enorm besvikelse. Efter en böljande match som var allt annat än välspelad kunde Athletic Club tacka av hemmapubliken som segrare och vidare i Copa del Rey, medan katalanerna åker hem utslagna, tröttkörda, och med både Pedri och Ansu Fati skadade på nytt.

Jag tänkte skriva om det nya, fartfyllda Barcelona. Jag tänkte skriva om Ousmane Dembélés vara eller icke vara. Jag tänkte skriva om den första riktiga klassikern under Xavi-eran, och om den glädjande återkomsten för Pedri och Ansu Fati. Men det räckte med en förlängningskvart för att allt detta skulle gå i kras.

Matchinledningen var en chock. Ett nyvaket Barça översköljdes av Marcelinos väloljade press-spel, och efter bara två minuter hade Iker Muniaín vridit in en boll i bortre krysset – framspelad av den unge Nico Williams som visade att den 13 år äldre Jordi Albas glansdagar är förbi. Vänsterbacken som genom hela sin karriär förlitat sig på sin snabbhet som inte längre finns. Utan den är han i ärlighetens namn en ganska begränsad fotbollsspelare.

Vad som borde vara Jordi Albas antites, Dani Alves, blandade och gav. I ena stunden visade han prov på teknik och kyla, för att sedan i nästa stund slå en indianare rätt i gapet på ett framstormande Athletic. Enorma frågetecken går att sätta på Barcelonas backlinje, och den är i desperat behov av förstärkning till sommaren.

I minut 20 ville nyförvärvet Ferran Torres visa att han minsann inte var sämre en Muniaín, och avslutade ett fint kombinationsspel med ett skott från liknande position som även det fann nätmaskorna vid bortre stolpen.
När halvtidsvisslan kom kunde man inte bärga sig för vad nästa halvlek skulle ha att erbjuda. Visst, matchen var allt annat än välspelad, men en böljande match med hög intensitet på ett regnigt San Mamés kan ingen säga nej till.
45-minutare nummer två nådde inte upp till förväntningarna. Intensiteten fanns väl kvar, men om något sjönk spelkvalitén ytterligare, vilket symboliseras väl av de två mål som gjordes. Med bara fem minuter av ordinarie matchtid kvar att spela skickade Munaín in en inläggsfrispark som till slut hamnade hos Iñigo Martínez, som kunde tackla in både Piqué och bollen in i mål. Varför Barcelona-backen väntade så länge med att rensa undan bollen kan bara gudarna veta, men temat genom matchen var helt klart ”veteraners misstag”.

Men vad vore en cup-match för Barcelona utan förlängning? Och vem annan än Mr. Förlängning själv, Pedri González, skulle göra målet. En forcering av katalanerna resulterade i att Dani Alves kom felvänd i straffområdet till en högt studsande boll. Med bara någon med minut kvar av tilläggstiden drar brassen i väg en av de sämsta cykelsparkarna i mannaminne, men som ett brev på posten går den snett bakåt till Pedri som möter bollen i en kombination av avslut och glidtackling. Bollen går mitt i mål, men Athletics målvakt, Agirrezabala, hinner bara få upp en slapp hand som touchar bollen innan den går in i mål. Detta blev Pedris trettonde förlängning på drygt ett år, vilket återigen skulle komma att ta ut sin rätt.

I den första förlängningskvarten ändrades allt. Efter fem minuter jagar Ansu Fati efter en boll, innan han stannar upp och tar sig för knät. Strax därefter vankade han ut gråtandes och fördes direkt ner i omklädningsrummet. 10 minuter senare, på tilläggstiden av förlängningen, slänger sig Jordi Alba i vägen för ett inlägg och blockar det med armen. Straff Athletic. Trots Piqués tappra psykningsförsök lurade Muniaín ner Ter Stegen åt ena hållet och sköt åt det andra. Om inte det var nog hade spelet bara hunnit vara i gång i någon minut innan Pedri började ta sig för vaden, och när domaren blåste för paus gick även han av planen.

Dessa tre slag i kort följd innebar knockout för katalanerna, och Athletic Club kunde ganska bekvämt maska bort den andra förlängningskvarten. Efter den här matchen måste Xavi tänka igenom ordentligt vilka av det gamla gardet som faktiskt förtjänar sin plats i startelvan, och vilka som måste fasas ut för klubbens bästa. Hursomhelst får han och truppen konstatera att årets Copa del Rey-äventyr är över, och måste lägga allt krut på ligan för att säkra en topp 4-placering, Europa League-slutspel till trots.
 

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012022-01-21 01:05:00
Author

Fler artiklar om Barcelona