Lagbanner
Reale Arena, 2022-08-21 22:00

Sociedad - Barcelona
1 - 4

Real Sociedad – FC Barcelona 1–4

Real Sociedad – FC Barcelona 1–4

Sent på söndagkvällen gästade FC Barcelona Anoeta i San Sebastián där Real Sociedad väntade. Barça var ute efter sin första trepoängare för säsongen, medan La Real hoppades kunna utnyttja bristen på samspel hos katalanerna i och med alla nyförvärv.

Barcelonas startelva: Ter Stegen, Araújo, Christensen, García, Balde, De Jong, Gavi, Pedri, Dembélé, Lewandowski, Torres.

Real Sociedads startelva: Remiro, Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Muñoz, Zubimendi, Méndez, Merino, Silva, Kubo, Isak.

Första halvleken inleddes med buller och bång. Ett blodtörstigt Real Sociedad satte en skyhög press från sekund ett, vilket Barcelona direkt kunde kapitalisera på. Med Alejandro Balde i spetsen kunde Barça sätta i gång en kontring som Lewandowski kyligt avslutade efter endast 50 sekunder. En stor tyngd lättade från polackens axlar som fick spräcka nollan i målprotokollet tidigt på säsongen, och för laget som helhet var det nog skönt med en positiv inledning i ljuset av den skakiga ligapremiären.

La Real skulle dock svara direkt. Endast fyra minuter senare drällde De Jong rejält med bollen i uppbyggnadsfasen, vilket David Silva snappade upp fort. Spanjoren spelade loss Alexander Isak som med hjälp av Eric Garcías ben kunde chippa över Ter Stegen och hitta nätet. Även för honom lär ryggsäcken ha blivit några kilo lättare i och med kvitteringen. Som svensk hoppas man att det var ett tecken på att fjolåret endast var en långdragen formsvacka för anfallaren.

I övrigt genomsyrades de första 45 minuterna av det misslyckade experimentet som är De Jong i ”pivote”-rollen, där annars Busquets huserar. Nederländaren ville hela tiden driva bollen framåt, vilket lämnade ett stort hål i mitten som La Real konsekvent kunde utnyttja när de kontrade. Dessutom var han obekväm i att hantera den höga press som baskerna satte. Ett praktexempel på att gammal fortfarande är äldst, och när det gäller den gamla spanjacken borde han fortsatt vara det första namnet Xavi kritar ner när startelvan ska tas ut.

Halvlek nummer två startade som den föregående slutade. Inget av lagen tog riktigt kontroll över matchbilden, men om något hade Sociedad övertaget. De testade Ter Stegen ett par gånger och lät aldrig Barça etablera något spel. Men efter timmen spelad hände någonting. Fati och Raphinha ersatte Torres och Balde, och bara fem minuter senare var båda inhopparna involverade i ledningsmålet. Raphinha med hockeyassist och Fati med framspelning till Dembélé som säkert satte bollen vid högra stolproten. Ytterligare tre minuter senare utökade firma Pedri-Fati-Lewandowski ledningen med ett kombinationsspel som tog en 10 år bak i tiden. Om dessa tre kan uträtta endast en bråkdel av vad Xavi, Iniesta och Messi gjorde på sin tid så bådar det gott för framtiden.

Efter två snabba knockoutslag klappade baskerna ihop totalt, och Fati kunde i 80e minuten punktera matchen definitivt med gästernas fjärde mål för kvällen. Vad som började som en skakig och osäker tillställning slutade i kalas, och Barcelona kunde visa vilken otrolig höjd de besitter de gånger som spelet sitter.

För Barcelonas del väntar Real Valladolid i nästa omgång, och efter en match där det krampaktiga spelet överskuggades av en målkavalkad, har katalanerna fortfarande mycket att bevisa.

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012022-08-22 00:01:00
Author

Fler artiklar om Barcelona