2022-02-24 21:00

Napoli - Barcelona
2 - 4

SSC Napoli – FC Barcelona: 2–4

Returmötet med Napoli blev inte den spännande tillställning många trodde på förhand. Istället tog Barça tag i taktpinnen direkt, och innan domarn hade blåst av matchen hade man hittat nätet hela fyra gånger. Det går inte att beskriva matchen som något annat än en överkörning, och Xavis mannar har nu vind i seglen inför en vår som kommer att präglas av kampen om CL-platserna.

Det var svårt för Barça att kunna önska en bättre start än den man fick på Stadio Diego Armando Maradona. Efter endast 8 minuter öppnade planen upp sig efter en totalt misslyckad hörna från Napoli. Efter en stark individuell prestation av Adama kunde Jordi Alba placera bollen vid målvaktens första stolpe och 0-1 var ett faktum. Det skulle inte ta lång tid innan det small till igen. Efter att De Jong fått tag i bollen en bit in på offensiv planhalva med hav av ytor framför sig väntade han kyligt in rätt läge och curlade in bollen vackert i det högra krysset. Tid: 13 min, ställning: 0-2. Napoli var i rejäl gungning, och arenan som några minuter tidigare hade haft en otrolig stämning, var nu knäpptyst. Även om man skulle kunna tro det, fungerade inte målen som någon väckarklocka för ett Napoli som hade inlett matchen väldigt svagt, utan Barcas dominans fortsatte snarare växa.

Matchen hade så här långt präglats av ett Napoli som envisades med korta uppspel, trots att man gång på gång förlorade bollen till ett energiskt Barçaa. När Barça skulle bygga upp bakifrån var det desto mer lyckat, dels på grund av den skickligheten man besitter men kanske framförallt på grund av Napolis usla press. När inte Barça kunde spela sig förbi förstapressen och hitta in i den enorma yta som fanns mellan de ljusblåas mittfält och backlinje räckte det med en längre boll för att sedan kunna samla upp bollen i samma yta. De få gångerna Napoli lyckades spela sig ur pressen fanns ofta stora ytor att spela på, men den enda som utgjorde något form av hot var den fysiske anfallaren Osimhen. När just Osimhen hittades i djupled i den 22:e minuten lyckades han fixa en biljett till Napoli in i matchen genom en straff. Vad som föranledde straffen var dock snarare Ter Stegens stora misstag än någon briljans från den nigerianska anfallaren. Även om Insigne tryckte in straffen och eldade igång publiken dog dennna energi ut snabbt. Från att sträva efter en kvittering verkade Napoli medan minuterna tickade på mer och mer kämpa för att hålla 1-2-underläget till halvitd. När Napoli endast var någon minut ifrån att lyckas med denna bedrift pricksköt Gerard Piqué in 1-3 efter en hörna. Nu skulle det krävas mycket för att Napoli skulle vända och vinna matchen, även om matchen var långt ifrån över.

Att säga att matchbilden förändrades under den andra halvleken hade varit totalt felaktigt. Bortalagets dominans växte sig bara större, och en kvart in skulle man sätta spiken i kistan efter vackert spel och ett klassavslut av Aubameyang. Även om Napoli skulle hitta ett reduceringsmål i minut 87 fanns det aldrig någon nerv i den andra halvleken, och när domaren satte pipan i munnen för att blåsa av matchen hade Barca dansat sig vidare till en kvartsfinal.

Även om Napoli stod för en usel insats är det svårt som culé att inte vara väldigt optimistisk ikväll. Matchen kontrollerades och dominerades från start till mål, och det var en hel del glimtar av Det gamla Barça vi fick se. Dessutom var prestationerna på ett individuellt plan till stora delar fantastiska, där Adama, de Jong och Pedri enligt mig var de starkaste lysande stjärnorna. Även om helgens drabbning kvarstår innan man kan göra bokslut för månaden går det att konstatera att denna match satte pricken över i:et på en februari-månad där laget har tagit stora steg. Nytillskotten i form av Adama, Aubameyang, Ferran och Dani Alves har redan visat sig göra stor skillnad, och även om de taktiska och spelmässiga utmaningarna som funnits är långt ifrån bortblåsta, har laget visat att man har en högstanivå som faktiskt är riktigt bra. Nu återstår det att se om denna nivå är en formtopp eller något som kan hållas under längre tid.

Den där CL-platsen som förut sågs på avstånd är nu inom räckhåll och ska bara knipas. Samtidigt lever cupen, även om det är torsdagkvällarnas cup.
Efter den mörka hösten kommer den ljusa våren?