Lagbanner
Officiellt: Coutinho till Aston Villa

Officiellt: Coutinho till Aston Villa

Den dyraste värvningen någonsin lämnar Barça. Philippe Coutinho återvänder till Premier League och spelar sin fotboll i Aston Villa under våren.

Philippe Coutinho lämnar Barcelona, fyra år efter ankomsten från Liverpool för hisnande 135 miljoner euro. Den enkla utvärderingen är att det helt enkelt aldrig blev vad det skulle blivit för brassen i Katalonien.

Istället blir det nu Aston Villa under vårsäsongen. Coutinho återförenas med Steven Gerrard från tiden i Liverpool, då den förre mittfältaren har tagit över som tränare i klubben.

Det handlar om ett lån där Villa har möjligheten, inte obligatoriskt, att köpa loss Coutinho efter lånets slut. Prislappen har inte offentliggjorts, men uppges ligga mellan 25 och 35 miljoner euro. Aston Villa betalar dessutom en del av lönen, men inte heller den siffran är officiell.

När Coutinho kom från Liverpool i januari 2018 stod det rätt fort klart att han inte alls var någon ersättare till Andrés Iniesta på tremannamittfältet, där brassen spelat en hel del i Liverpool. Istället blev det allt som oftast en plats till vänster, antingen i ett 4-3-3 eller 4-4-2 under Ernesto Valverde.

Säsongen 2019/20 spenderades på lån i Bayern München. Coutinho fanns med på planen i den historiska förlusten med 2–8 i Champions League och gjorde de två sista målen för tyskarna. En passande symbol över Barças enorma misslyckande både som lag och klubb.

När Ronald Koeman anlände sommaren 2020 såg det ut som att brassen skulle få en andra chans. Han fick den delvis, men tog den knappast och har sedan dess varit skadedrabbad och sett både idéfattig och självförtroendelös ut på planen.

För Barça innebär flytten fördelar på den ekonomiska fronten. Klubben jobbar fortfarande för att kunna registrera nyförvärvet Ferran Torres, och Coutinhos lönepost är en tung sådan som försvinner. Åtminstone delvis.

Det blev totalt 106 framträdanden i Barcelonas tröja för Coutinho, och därtill 26 mål. Pokalskåpet har utökats med två ligatitlar, två cuptitlar och en supercuptitel.

Philippe Coutinho går förmodligen till historien som Barças sämsta värvning någonsin. Den heliga trion med brassen, Dembélé och Griezmann, med en total prislapp på drygt fyra miljarder svenska kronor, kommer alltid vara symboler för klubbens fullständiga misslyckande under Bartomeu.

Coutinho var onekligen en felvärvning och i första hand är det klubbens misslyckande. Men med det sagt har brassens prestationer inte varit bra. Nu flyttar han åtminstone på sig. Inte en dag för sent, men han väljer att spela fotboll istället för att sitta och samla lön. Alltid något.

¡Gràcies Cou, i molta sort!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-01-08 13:13:00
Author

Fler artiklar om Barcelona