Olímpic Lluís Companys, 2024-10-20 21:00

Barcelona - Sevilla
5 - 1

Barcelonas kross - körde över Sevilla

Barcelona tog under söndagen en tung seger hemma mot Sevilla. Målen gjordes två gånger om av Lewandowski och Torre samt ett av Pedri.

Återigen lägger vi ett landslagsuppehåll bakom oss och riktar nu istället fokus mot det som vi tycker om mest, nämligen klubbfotbollen. I Katalonien och för Barcelonas del är det nu tre avslutande matcher av oktober månad som ser ut att vara den tuffaste perioden man kommer att stå inför. Det är även en kommande vecka som kan definiera en stor del av säsongen när Barca först tar emot Bayern Munchen i Champions League innan säsongens första classico väntar på Bernabeu kommande helg.

Något positivt och glädjande från Barcas håll var att vi idag kunde se tre spelare på bänken efter respektive skadefrånvaro. De båda europamästarna från i somras Fermin Lopez och Dani Olmo var tillbaka efter några veckors frånvaro men framförallt så var Gavi, som varit korsbandsskadad med på hemmalagets bänk efter en frånvaro på ungefär elva månader.

Men först var det dags för matchen mot Sevilla, ett Sevilla på tolfteplats som egentligen inte bör vara en svår match, men vi alla vet samtidigt vad Sevilla har varit och vad de kan vara. När matchen skulle dra igång kunde vi även se en sen ändring i hemmalagets startelva. Eric Garcia, som från början fanns med i startelvan verkade ha skadat sig på uppvärmningen och ersattes istället av Ansu Fati.

Själva matchen startade i ett ganska så lågt tempo. Barcelona höll i det mesta av bollinnehavet men utan att egentligen komma någon vart och det var Sevilla som kom till det första läget när Lukebakio avslutade utanför. Men som från ingenstans blixtrade Barca till och inom loppet av fyra minuter hade man klivit upp i en tvåmålsledning. Ledningsmålet kom via en straffspark efter att Raphinha gått omkull i offensivt straffområde. Straffen satte Lewandowski utan några problem. Fyra minuter senare hittade Lamine Yamal fram till Pedri som dunkade in 2-0 utanför straffområdet, otagbart för Nyland.

3-0 och spiken i kistan skulle även komma innan halvtidsvilan och det var återigen Lewandowski som stod för avslutet. Ett avslut från Raphinha som polacken styrde in betydde 3-0 och polackens tolfte för säsongen.
Den andra halvleken startade på inslagen väg för Barca. Yamal hade ett farligt avslut och en framspelning till en offside stående Raphinha som satte bollen i nät. Annars så fortsatte Barcelona att vara det klart bättre laget medan Sevilla då och då stack upp i lite halvfarliga lägen.

Med en tremålsledning blev det dessvärre som det ofta blir. Barca slog av på takten rejält och spelade egentligen av matchen under den sista halvtimmen. 4-0 skulle däremot komma genom den inhoppande Pablo Torre via en Sevilla-spelare. Detta efter 82 spelade minuter. Glädjande i samband med 4-0 målet var även att Gavi fick göra sin efterlängtade comeback, även symboliskt med kaptensbindeln runt armen.

Vi skulle däremot få se ett par händelserika sista tio minuter med hela tre mål. Sevilla var inte klara utan bara minuter efter 4-0 fick bortalaget in reduceringen som betydde 4-1 genom Stanis Idumbo Muzambo. Strax efter det kom även 5-1, återigen genom Pablo Torre vars inlägg från en kant frispark letade sig hela vägen in i mål.

En bra start på en tuff kommande vecka för Blaugrana. Som sagt väntar Bayern Munchen och Real Madrid under veckan som kommer och att då komma dit med en 5-1 seger mot Sevilla är väldigt tacksamt.
Värt att lägga till är också vilket otroligt framsteg Marc Casado har och tar varje match han spelar. 21 åringen har visat hur viktig han är för Flicks Barca och att det inte är någon diskussion att han ska finnas med från start även i de större matcherna.