Santiago Bernabeu, 2024-10-26 21:00

Real Madrid - Barcelona
0 - 0

Barcelonas urladdning - körde över Real Madrid

Barcelonas urladdning - körde över Real Madrid

Barcelona stod för en ny jätteinsats när man under lördagen ställdes mot Real Madrid i säsongens första El Clasico. Efter en mållös och jämn första halvlek lossnade allt i den andra när bortalaget gjorde hela fyra mål på Bernabeu. Raphinha och Yamal stod för varsitt mål medan Lewandowski gjorde två i Barcelonas överkörning.

El Clasico, enligt många ansedd som den största klubblagsmatchen vi har. En match som inte bara handlar om fotboll utan även mellan politik och identitet mellan två olika regioner. Huvudstaden mot Katalonien har varit en rivalitet sedan långt tillbaka i tiden. Och som vår Spanien-redaktör Daniel skrev tidigare idag så är det matchen där de vuxna talar och barnaskaran från världens hörn tittar på.  

De båda klubbarna har startat säsongen starkt. Barcelona toppade inför kvällens drabbning på Bernabeu La Liga, tre poäng före Real Madrid. Utöver det så laddade de två lagen upp med att köra över de tyska giganterna Bayern Munchen och Borussia Dortmund i sina respektive Champions League matcher tidigare i veckan. Med andra ord kunde vi förvänta oss en otrolig tillställning. 

Både Real och Barca har under säsongen haft en hel del problem med skador och det syntes även när startelvorna släpptes dryga timmen innan avspark. Gavi, Frenkie De Jong, Fermin Lopez och Dani Olmo är sedan ett par matcher sedan tillbaka i Barcelonas matchtrupp. Däremot saknas fortfarande några tunga namn, som exempelvis Ronald Araujo och Marc-Andre Ter Stegen. Hansi Flick gjorde däremot inga förändringar i startelvan som var identisk från matchen mot Bayern Munchen. 

För hemmalagets del så åkte man på två tunga tapp i Champions League tidigare i veckan som gjorde att Ancelotti fick ändra i startelvan. Både Thibaut Courtois och Rodrygo saknades ikväll, lägg där även till Dani Carvajal och David Alaba som är långtidsskadade så är det såklart inte en fulländad elva som Ancelotti ställde på benen.

Jag personligen var lite spänd inför matchen för att se hur matchbilden skulle bli. Flick har ju gått från Barcelonas DNA en aning vilket inte gjorde det solklart att Barcelona skulle vara spel drivande. Lägg där även till att matchen spelades på Bernabeu och att publiken där inte alltid uppskattar att marängerna faller alldeles för lågt. 

Det blev inget vidare svar på min fundering, i alla fall inte under den inledande kvarten. Bollinnehavet var jämnt och de båda lagen skiftade turerna om att anfalla. Utöver två offside möjligheter för hemmalaget så spelade man också 1-1 i möjligheter under match inledningen. Två olika typer av lobförsök av Yamal respektive Mbappe men utan någon framgång.

Utöver de två lägena, ett distansskott av Pedri och en jätte möjlighet av Vinicius så bestod den första halvleken egentligen av ett gäng offside avblåsningar för hemmalaget. Man ville ofta hitta in bakom Barcelonas höga backlinje men flaggan kom upp i princip varje gång. När den inte kom upp och Mbappe trodde att han gjort 1-0 kom VAR istället in i bilden och visade på att även det var offside. Ett riskabelt spel av Barcelona där känslan var att om det fortsatte på inslagen väg så skulle 1-0 till Real Madrid tillslut komma. 

Något mer läge kom däremot inte. Barcelona såg ut att få lite mer kontroll samtidigt som intensiteten slog av lite och vi gick till halvtidsvila på ett mållöst Bernabeu i ett annars mycket underhållande El Clasico. 

Kanske kände Flick lite samma sak gällande marginalen i Barcelonas defensiv. Ett byte gjorde han hur som helst vilket ändå fick ses som att vara i defensiv riktning när Fermin klev ut och ersattes av De Jong. 

Ett litet ögonbryn höjdes däremot med tanke på Casados sena gula kort i den första halvleken. Att Flick faktiskt vågade hålla honom kvar på planen och istället plocka av just Fermin. Men så rätt han skulle få tysken.

För precis som mot Bayern Munchen tidigare i veckan så var det som att ett nytt Barcelona klev ut i den andra halvleken, ett bättre Barcelona. Bortalaget kopplade greppet och bara inom loppet av några minuter under den inledande kvarten hade Robert Lewandowski gjort både 1-0 och 2-0. Och just tur att Casado var kvar på planen var det för spanjoren låg alltså bakom ledningsmålet när han frispelade Lewandowski. 2-0 kom bara minuter senare när Balde hittade Lewandowskis panna. 

Trots att det ändå var en händelserik match innan de två målen så skulle det faktiskt skruvas upp ännu en nivå. För från och med timmen spelad hände det grejer. Mbappe fortsatte springa i djupled men när fransmannen inte var offside, vilket han ofta var, så stod Inaki Peña i vägen. På den andra sidan fortsatte Lewandowski att komma till möjligheter och borde satt 3-0 och spiken i kistan när Raphinha serverade polacken öppet mål. Men en jättemiss och en stolpträff höll matchen vid liv. 

Att ännu ett bortamål skulle komma kändes bara som en tidsfråga. Real Madrid gick plötsligt inte att känna igen. Dåliga bolltapp och stora luckor på egen planhalva gav Barcas fronttrio mycket yta att springa på vilket i slutändan skulle straffa sig. Raphinha tog vara på ytan som fanns och serverade Yamal som stänkte upp bollen i nättaket. Att Yamal även körde på Ronaldos patenterade “calma” målgest när han gör sitt första clasico mål på Bernabeu har ändå något.  

Blaugrana var däremot inte klara. Raphinha fortsatte springa i djupled och tog vara på ett nytt svagt försvarsspel, denna gång från Lucas Vazquez, och kunde retsamt lobba in 0-4. 

Jag känner att jag egentligen vill lyfta fram varenda spelare, vilket kanske tyder på hur bra det ser ut över hela planen. Ett extra slag vill jag däremot slå för Marc Casado. Idag blev det visserligen bara en timme, mycket på grund av det gula kortet, men vilken utveckling det varit. Från att förra säsongen varit kapten i B-laget till att nu vara ingjuten i detta lag. Med samtliga spelare tillbaka från sjukfrånvaron ser jag inte hur det ska gå att flytta på Barcelonas nummer 17.   

Sanslöst vilket jobb Flick lyckats göra med i princip samma lag som förra säsongen inte hade en chans att tävla mot huvudstadslaget. Att det på såhär kort tid kan se så här bra ut är verkligen imponerande. Trots en jämn start, precis som mot Bayern, så jobbar man sig in för att under den andra halvleken totalt dominera. Ytterst imponerande.
 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-10-26 23:10:00
Author

Fler artiklar om Barcelona