Civitas Metropolitano, 2024-03-17 21:00

Atlético - Barcelona
0 - 3

Barcelonas utklassning - körde över Atlético Madrid

Barcelona tog under söndagskvällen en tung seger borta Mot Atlético Madrid på Wanda Metropolitano. Slutsiffrorna skrevs till 3-0 efter att Robert Lewandoskis uppvisning som slutade med 1 mål och två assist.

Det var dags för toppmatch i Spanien och La Liga när Barcelona under söndagskvällen gästade huvudstaden och Wanda Metropolitano för den avslutande matchen i omgång 29 av La Liga där Atletico Madrid stod för motståndet. De båda lagen kommer från varsitt avancemang från veckan som varit i Champions League. Barcelona höll i tisdags undan och tillslut slog Napoli hemma med 3-1 och totalt 4-2 över två matcher. Atletico Madrid stod för en imponerande vändning när man vände ett två målsunderläge och tillslut slog ut Inter på straffar. Två lag med ett stort självförtroende i ryggen. Barca vill utöka utrymmet till Atleti i kampen om Champions League platserna medan
Atleti istället behöver ta tillbaka fjärdeplatsen från Athletic Club som i och med vinsten igår gick förbi just Atleti.

Mycket av snacket inför denna jättematch handlade såklart om Joao Felix. Portugisen som stod för matchens enda mål när Barca slog Atleti på hemmaplan i höstas har som många redan vet en bråkig relation med klubben som fortfarande äger honom och det var inför intressant hur 24-åringen skulle reagera att vara tillbaka på sin före detta hemmaplan.

Inför matchen gick det att se en sen förändring i Barcelonas startelva. Andreas Christensen som under den senaste tiden spelat som sexa på mittfältet fanns till en början med i Xavis startelva men där Fermin Lopez sågs kliva in istället när matchen drog igång. En skada under uppvärmningen var det första som sades om den danska landslagsspelaren.

Atletico Madrid startade den första halvleken klart bäst. Simeones gäng stod för ett aggressivt försvarsspel och vann flera gånger under de första 15 minuterna bollen högt upp på Barcelonas planhalva och hade mycket väl kunnat ta ledningen. Det var främst en bra målchans där Pablo Barrios avslutade strax utanför. Men även en straffsituation när Araujo med ett klantigt försvarsspel hade omkull Alvaro Morata. En situation där domare Jose Maria Sanchez Martinez med största sannolikhet hade pekat på straffpunkten ifall Morata inte varit offside. Imponerande hur Simeones mittfält till en början helt klart vann just mittfältet. Ett i princip man mot man spel där Barca hade det svårt och flera gånger under de inledande 15-20 minuterna vi sätta längre bollar bakom Atleticos backlinje. Fortsättningen av den första halvleken såg vi ett Barca som i alla fall spelmässigt tog sig in i matchen och började precis som man nästan alltid gör stod för det mesta av bollinnehavet. Detta dock utan att skapa något överhuvudtaget i offensiv riktigt och när vi började närma oss 35 spelade minuter hade Barcelona inte stått för ett enda skott.

Fram till den 30:e matchminuten får man ändå säga att det varit en svag match för Barca. Majoriteten av tiden svårt att få till något riktigt spel och till det ska det även läggas till att det inte fanns ett enda skott på mål. Detta skulle det dock ändras på när Barca stod för en stark fem minuters period där Fermin fick det första läget där Jan Oblak stod för en bra benparad. Detta skulle dock följas upp bara minuten senare när Barca lite från ingenstans tog ledningen. Släkten är värst och den utbuade Felix avslutade ett vackert framspel av Ilkay Gündogan och Robert Lewandowski och Barca var plötsligt i ledning. Ifall de var händelsefattiga första 30 minuter så hände desto mer sista 15 eller framförallt efter ledningsmålet. Tränare Xavi reagerade starkt efter en tveksam frispark till Atleticos favör och åkte först på ett gult och sedan ett rött kort. Strax efter utvisningen kom Barca tacksamt undan när Jules Kounde borde fått sitt andra gula efter en tröjdragning på Rodrigo Riquelme. Vi kunde även notera en sista målchans av Morata men där avslutet seglade över ribban. En svag och ganska så tråkig första halvtimme följdes upp men en händelserik sista kvart där det både fanns mål och röda kort. Hur som helst så var det Barca som gick till halvtidsvila i ledning.

En till synes missnöjd Diego Simeone agerade direkt i den andra halvleken och gjorde ett dubbelbyte inför den andra halvleken. Både Memphis Depay och Antoine Griezmann in för hemmalaget. Någon vidare reaktion blev inte det utan istället var det Barca som skulle få en drömstart. Raphinha hittade fram till Lewandowski som med ett klassavslut hittade nätet bakom Oblak. Mardrömsstart för Atletico samtidigt som Barca fick en drömstart på den andra halvleken. Trots mardröm starten och ett tvåmålsunderläge så var det inte ett ofarligt Atletico som under den kommande kvarten tryckte ned Barca rätt så rejält. Marc-Andre Ter Stegen fick visa varför han tillhör den absoluta världsklassen när han stod för en enastående enhandsräddning på Marcos Llorentes volleyavslut.

Trots Atleticos reaktion och jättechansen för Llorente så höll Barca ut och det svängde istället till att det var Barca som var närmare ett 3-0 mål än vad Atletico var en reducering. Det var även Lewandowski nära att få till när han framspelad av Ter Stegen i princip kom ensam med Oblak men där avslutet hamnade utanför. 3-0 och spiken i kistan skulle däremot komma och det var återigen Lewandowski som skulle ligga bakom allt idag. Inlägget från polacken hittade Fermins panna som distinkt satte 3-0 med 25 minuter kvar att spela. Efter det så avgörande 3-0 målet så slogs matchen som den ofta görs av och Atletico började stå för mer av bollinnehavet men utan att skapa några målchanser. Saul fick ett läge när det återstod ungefär fem minuter men där han fick en rejäl snedträff och bollen gick utanför. I matchavslutningen skulle det även bli allt tuffare för hemmalaget Atleti när Molina hade omkull Vitor Roque. Rött kort på argentinaren och ett ganska så perfekt avslut på en minst sagt tuff kväll för Atleti.

Precis som mot Napoli så var det återigen kul att se Barca spela fotboll, vilket inte hör till vanligheterna denna säsong. Även idag vill man också ge beröm till samtliga spelare men såklart så finns det några som sticker ut lite extra. Först och främst tycker jag att Pau Cubarsi följer upp insatsen mot Napoli med en ny helt fantastisk insats. Därtill ska det också läggas till att den ett år äldre Hector Fort, som inte fått allt för mycket speltid denna säsong, kliver in i Joao Cancelos frånvaro och gör det otroligt bra. Robert Lewandowski som varit starkt ifrågasatt denna säsong står idag för 1+2 och är helt avgörande och förtjänar därför all beröm han kan få. En bra insats av Barca, speciellt över den sista timmen. Det ska bli kul att se ifall det fortsätter på detta sätt hur långt det kan gå för Barcelona denna säsong.