Bekräftat: Dani Alves lämnar Barcelona
Kärlek till dig, Dani!

Bekräftat: Dani Alves lämnar Barcelona

Tidigare i dag tillkännagav Robert Fernández under en presskonferens att Dani Alves kommer att lämna Barcelona under sommarens transferfönster.

Åtta år. Så länge har vi njutit av Dani Alves framfart längs högerkanten på Camp Nou. Nu blir det inga fler rusher i den katalanska borgen för brasseförsvararen, åtminstone inte iklädd den vackraste tröjan av alla. Jag minns fortfarande dagen Dani Alves blev klar för Barcelona. Efter att Dani – tillsammans med lekkamraten Jesús Navas – satt skräck i vartenda lag i Spanien och bildat den kanske vassaste högerkanten i hela La Liga befann sig åtminstone undertecknad i sjunde himlen när värvningen av Alves offentliggjordes den 2 juli 2008.

Visst, klubben fick punga ut med enorma mängder pengar för brassens tjänster – han blev den dyraste försvararen någonsin – men sällan har pengar varit så väl investerade. Alves har ägt sin högerkant och skapat magi tillsammans med Messi i åtta år. Han har varit en fundamental del i Barcelonas framgångar sedan Pep Guardiolas era och har för evigt skrivit in sig i klubbens – och världens – historieböcker.

Den frispråkiga brassen, som var på väg att lämna klubben redan förra sommaren men som till slut stannade och hjälpte laget att inkassera ytterligare tre titlar, har nu spelat sin sista match i Barcelonatröjan. På åtta år har Dani vunnit sex ligatitlar, tre CL-titlar, fyra Copa del Rey-titlar, tre europeiska supercup-titlar, fyra spanska supercup-titlar och tre klubblags-VM-titlar. Ett makalöst facit.

Utöver att Alves är en fantastisk fotbollsspelare har han gång på gång bevisat att han är en ännu mer fantastisk människa. Vem minns inte hur han erbjöd sin lever till Éric Abidal när fransmannen behövde en levertransplantation på grund av cancer? Vem minns inte hans hyllning till Abidal och övertagandet av Abidals tröjnummer efter att han blivit utknuffad från klubben genom bakdörren?

Dani Alves må ha passerat toppen av sin karriär, men jösses vilka minnen han har gett oss culés genom åren. Han är den överlägset bästa högerbacken i klubbens historia och det värker i hjärtat när det nu är klart att han lämnar, trots att det har varit på gång ett tag. Klubben har erbjudit honom att ta farväl av fansen i början av nästa säsong. Jag hoppas att han får en avtackning värdig en legend.

Vart det bär av för Alves nu är fortfarande inte klart, men mycket pekar på att det blir Juventus. Oavsett vilken tröja han drar på sig nästa säsong är det bara att tacka för hans fantastiska tid i Barcelona och önska honom ett stort lycka till framöver. Förhoppningsvis får vi återse honom i Katalonien på ett eller annat sätt i framtiden.


Obrigado, Dani!

Emily Ottossonemily.ottosson@gmail.com2016-06-02 21:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona