Estadio do Sport Lisboa e Benfica, 2024-10-02 21:00

Benfica–Atlético Madrid: Den eviga akilleshälen
Det saknas ord för att beskriva Atléticos missräkning mot Benfica.

Att tvingas rotera i elvan är Atléticos eviga akilleshäl. Startar inte bästa elvan finns det ingen olja i maskineriet för Simeones mannar och det var faktumet idag också. Utklassade av Benfica i en match man bara inte ska förlora.

Benfica ställde upp med en dynamisk formation som med boll var en 3-5-2 men utan 4-3-3. Atlético ställde upp i sin 3-4-3 formation som de använt sig av i de flesta matcherna denna säsong.

Första 20 minuterna av matchen gav Atlético till Benfica. Först börjar det med att man tappar markeringen helt på en hörna vilket gav Pavlidis en fri nick på bortre men Oblak lyckades rädda. Sen bara minuter senare gav man bort bollen på ett eget inkast som ledde till att Aktürkoglu blev frispelad och gav hemmalaget ledningen.

Det var som förväntat Atlético som hade något mer av bollen än hemmalaget som i stället spelade sin omställningsfotboll, men i första halvlek visade det sig att den typen av fotboll funkade bäst. Atlético skapar nästintill ingenting i första halvlek, utan de avslutar första med 0,18 i xG medan Benfica har 1,11 i xG.

Marcos Llorente gick av skadad i första halvlek. Spanjoren var tydligt plågad efter han slagit ett inlägg, det såg ut som en vridning i knät. In kom i stället Nahuel Molina som wingback.

Det var inget Atlético som skrek kreativitet, inte ens på kanterna kom man förbi eller igenom Benficas backlinje. Bästa vännerna Griezmann och De Paul var de spelarna man förväntade sig mer av.

Efter målet var det mest halvchanser eller lägen som hade kunnat bli farliga lägen om sista passningen satt. Där var det Benfica som såg hetast ut.

Benfica var nog nöjda med sin första halvlek. Ett tidigt ledningsmål sen kunde man spela av den mesta av tiden. Antingen genom lågt försvarsspel eller att trilla bollen i backlinjen. Bruno Lages mannar spelade inte den roligaste fotbollen men de gick ändå till halvtid i ledning. Men det hade kunnat vara en större ledning. Ett snabbt inkast i slutet av tilläggstiden gav Di Maria bollen som vek in från sin kant och sköt, men hans skott blockerades och landade hos Pavlidis som placerade bollen pris utanför stolpen.

En såklart missnöjd Diego Simeone gjorde tre förändringar. In kom Sörloth, Gallagher och Serrano, ut gick Koke, De Paul och Griezmann. Om det var nödvändiga byten på grund av matchschemat eller deras dåliga insatser låter jag vara osagt men det finns argument till båda.

Förändringarna i halvtid gav motsatt effekt. Bara fem minuter in dömer domaren straff för Benfica. Pavlidis är själv mot tre Atlético spelare och i stället för att vinna bollen råkade Giménez stämpla greken och tydlig straff. Angel Di Maria förvaltade straffen enkelt.

Minuten senare var det nära att bli tre för hemmalaget. Ett inlägg från Di Maria nådde Pavlidis som styrde bollen mot mål men Oblak hann dit och räddade. Minuten efter det kom Di Maria fri mot Oblak men avslutade mitt på målvakten.

Benfica försvarade med en fembackslinje i andra halvlek. De spelade med en rak och tydlig 5-3-2.

Det skulle till och med bli pinsamt. Alexander Bah skulle helt stänga matchen med kvarten kvar. Dansken nickade in en hörna inslagen av Beste. Conor Gallagher följde inte sin markering fullt ut och Bah fick en fri nick.

Innan matchen var slut skrev Orkun Kökcü in sitt namn i målprotokollet. Ännu en gång blåste domaren för straff till Benfica. En snabb omställning för Benfica gjorde att Amdouni kunde komma en mot en mot Giménez. Efter att anfallaren dribblade sig förbi kom Reinildo i kapp men missade tacklingen helt och tydlig straff igen. Kökcü klev upp till straffpunkten och dundrade in bollen i mål. Kameran gick över till Atléticos dystra bänk där alla såg ut som frågetecken.

Atléticos förlust blev till slut inte värre än 4–0 men det hade kunnat bli ännu värre. Rollheiser hann först på en lång boll och skickade in ett inlägg som missade alla i boxen men landade hos Beste som drog till men Oblak räddade. Senare i tilläggstiden hade Amdouni ett skott precis utanför efter en hög bollvinst.