Lagbanner
Gästkrönika: The Return of the Kings
Inte bara på Maradonas tid...

Gästkrönika: The Return of the Kings

"Kataloniens stolthet mot Baskiens dito. Barças tekniska och tiki-taka inspirerade fotboll mot Bilbaos mer brittiska influerade spelmodell med tuff fysiskt spel och långbollar. Två klubbar som representerar sina respektive regioner och satsar helhjärtat på den egna ungdomsakademin."

I mitten av 1980-talet uppstod en stark rivalitet mellan FC Barcelona och Athletic Bilbao. Klubbarna som oftast hade varit enade i sitt hat mot huvudstadslaget Real Madrid, började istället få hatkänslor för varandra. Allting började när Barcelonas argentinske tränare César Luis Menotti, i början av säsongen 83/84, öppet kritiserade Bilbaos sätt att spela fotboll som han ansåg vara defensivt, tyrannisk och destruktivt. Menotti har alltid sett sig själv som en man som prioriterar kreativitet och offensiv spellusta på fotbollsplanen och menade att Bilbao symboliserade allt som han var emot. Baskernas tränare Javier Clemente kontrade ilsket tillbaks att han inte tänkte vara beredd att ta emot fotbollslektioner från en åldrande hippie som var mer intresserad av att jaga kvinnor än att fokusera sig på fotboll. De orden satte igång ett ”krig” mellan dessa två klubbar som skulle vara säsongen ut.

Det hela eskalerade efter en ligamatch på Camp Nou den 24 september 1983. Barça vann med 4-0, men det folk minns mest från den matchen var Goikoetxeas brutala tackling bakifrån på Diego Maradonas vänstra fotled. En incident som gav den baskiske försvararen smeknamnet ”Slaktaren från Bilbao”. Katalonien var i uppror. Baskerna fick poliseskort i sin hemresa tillbaka till Bilbao och slaktaren själv fick ta emot flera dödshot. Maradona var borta ur spel i ca tre månader och Goikoetxea blev avstängd i 18 matcher (som sedan minskades ner till 10). En hel fotbollsvärld fördömde Goikoetxeas attack mot Maradona, medan hemma i Bilbao hyllades han som en hjälte i en Europacup-match några dagar senare. När Maradona väl hade återhämtat sig i januari följande år väntade en, på många sätt, komplicerad bortamatch mot Bilbao på San Mamés. Barcelona vann med 1-2 och Maradona gjorde bägge målen för blaugrana. Det var en minst sagt ful match då domaren tvingades att blåsa totalt 50 frisparkar som lagen tillsammans hade begått.

Hatet/rivaliteten mellan dessa två klubbar nådde sin klimax den femte maj 1984 när de möttes i Copa del Rey finalen på Santiago Bernabéu. På grund av att matchen spelades på Real Madrids hemmaplan ville många culés inte åka och se matchen och Bilbao-anhängarna förvandlade arenan till ett rött-vitt hav. Menottis offensivt lagda spel ställdes öga mot öga mot Clementes defensiva och pragmatiska system. Vid det här laget hade Maradona dragits in i ordkriget mellan Menotti och Clemente och dagarna innan finalen hade den argentinske spelaren och den baskiske tränaren delat ut flera verbala slag via medierna. ”Clemente har inte modet att kolla mig i ögonen och kalla mig dum” dundrade Maradona till. Clementes svar lärde inte dröja sig särskilt länge: ”Maradona är både dum och kastrerad. Det är en skam att en spelare som tjänar så mycket pengar inte har några mänskliga kvalitéer överhuvudtaget”. Detta mediekrig bara eldade upp matchen ännu mera. En match som skulle komma att bli känd för allt annat än fotboll.

Athletic Bilbao vann finalen efter ett mål av Endika (1-0), men skandalscenerna efteråt var det som etsade sig fast i människornas näthinnor. Efter att domaren blåst av matchen sprang Núñez, en Bilbao-spelare, fram och hånade Maradona och denne sistnämnde svarade med en skallning som däckade Núñez. Efter det var storbråket i gång. Bilbao-spelarna Goikoetxea, Sarabia samt De Andrés attackerade Maradona med flera slag och sparkar utdelade. Maradonas lagkamrater Clos och Migueli gav sig också in i leken med flera karate-sparkar innan säkerhetsvakterna och funktionärerna lyckades lugna ner situationen någorlunda, mitt framför den spanske kungen på hedersläktaren. Migueli, Clos, Maradona, Goikoetxea, De Andrés och Sarabia blev samtliga avstängda i tre månader av det spanska fotbollsförbundet. Matchen markerade även slutet för den argentinska eran i Barcelona. Menotti ersattes av Terry Venables som tränare och Maradona såldes till Napoli. Clemente hade fått det sista skrattet då hans Bilbao vann dubbeln (liga och cupen) säsongen 83/84.

25 år och åtta dagar senare möts lagen på nytt i finalen. Kataloniens stolthet mot Baskiens dito. Barças tekniska och tiki-taka inspirerade fotboll mot Bilbaos mer brittiska influerade spelmodell med tuff fysiskt spel och långbollar. Två klubbar som representerar sina respektive regioner och satsar helhjärtat på den egna ungdomsakademin. Två lag som har två olika fotbollsfilosofier på planen, men samma filosofi utanför den samma. Historiskt sett är dessa två klubbarna de som vunnit flest Copa del Rey titlar: 24 för blaugrana och 23 för los leones. Årets final blir även sjätte gången som Barcelona och Bilbao ställs mot varandra. Tre gånger tidigare har katalanerna vunnit (1920, 1942 och 1953) medan baskerna gick segrande ur striden de resterande mötena (1932 och 1984). Noterbart är att dubbeln 1984 var senaste gången Athletic Bilbao vann någon titel. Man tog sig visserligen till en ny final följande år, men föll mot Atlético de Madrid med 1-2. Senaste gången Barcelona spelade en final i den spanska cupen var 1998 då man lyckades besegra Mallorca efter ett straffsparksdrama. Kuriöst nog spelades även den finalen på Mestalla, arenan för årets finalmöte.

Efter att man slog ut Mallorca i semifinalsmötena kände nog många att finalen mot Bilbao skulle bli en slam dunk – seger för Barcelona, men nu känns segern inte lika given. Baskerna vilade i stort sett hela sitt ordinarielag i senaste ligamötet mot Betis (endast David López deltog i den matchen). Barcelona å andra sidan kommer från ett oerhört jobbigt spelschema som har tagit på krafterna. Pep Guardiola, som inte spelade finalen i Mestalla 1998 på grund av skada, kommer inte kunna räkna med Marquez, Henry, Iniesta (skadade) och Abidal (avstängd). Och alla som såg Bilbaos hemmamatch mot Sevilla i semifinalen (3-0) vet att det är ett lag som kan spela riktiga bra fotboll i sina bästa stunder. Jag tippar att finalen kommer bli jämnare än väntat, men hoppas att Barcelonas överlägsenhet och spelarkvalité kommer fälla avgörandet. En sak är säkert i alla fall, man kommer inte se skymten av den spanska flaggan under finalen. La senyera (den katalanska flaggan)och la ikurrina (den baskiska flaggan)kommer att dominera på läktarna. Vilket lag som kommer dominera på planen återstår att se.

El Flacomalmo_klint@hotmail.com2009-05-12 20:45:00
Author

Fler artiklar om Athletic