Canteranos: Arnau Tenas

Canteranos: Arnau Tenas

Han syns på Barças bänk i nästan varje match. Frågan är var framtiden finns för den La Masia-fostrade målvakten Arnau Tenas.

Arnau Tenas Ureña föddes den 30 maj 2001 i Vic, några mil norr om Barcelona.

Efter några år i den lokala klubben Vic Riuprimer kom Tenas till Barcelonas ungdomsakademi 2010. Efter att ha betat av lag för lag nådde han till slut Juvenil A (U19) och sedermera även Barça B.

Det i är Barça B som Tenas har kunnat samla på sig seniorerfarenhet, och han står totalt sett noterad för 35 framträdanden i det spanska ligaspelet sedan debuten mot CD Teruel i mars 2019.

För den som följt La Masia och Barça B under de senaste åren är det ingen nyhet att akademin fått fram två riktigt bra målvakter i Tenas (-01) och Iñaki Peña (-99). Den senare har även han rätt god erfarenhet av Barça B och har dessutom varit i väg på lån i Galatasaray och debuterat för Barça i Champions League.

När brassen Neto lämnade sin roll som andraslips under den gångna sommaren tog Iñaki Peña över den rollen, vilket han har fullgoda kvaliteter för att klara av. Peñas kontrakt, som just nu löper ut i sommar, vill Barça förlänga. Det enligt samstämmiga uppgifter nerifrån Katalonien.

Frågan är bara vad som ska hända med Arnau Tenas. Mycket tyder på att 21-åringen växt ur Barça B-kostymen till sommaren, och med en Marc-André ter Stegen som gått från klarhet till klarhet i det blåröda målet i höst finns knappast någon öppning som förstamålvakt inom den närmaste framtiden.

Kanske blir det en lånelösning för Tenas, som är en speciell målvakt. Han framstår som rätt kort i rocken, men är samtidigt en målvakt som både syns och hörs. Han sitter på en närmast spektakulär spelstil; atletisk och därtill La Masia-typiskt modig – för att inte säga dumdristig – i spelet med fötterna. Han har alltid varit en ledare, även när han tagit klivet upp i seniordivisionerna.

Tenas, som ständigt finns med som tredjemålvakt på A-lagets matcher, sitter även han på ett kontrakt som löper ut i sommar. Med Marc-André ter Stegen, Iñaki Peña och Arnau Tenas sitter Barça på en alldeles utmärkt trio målvakter. Det gäller bara att förvalta korten på rätt sätt.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-11-24 07:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona