CF Intercity – FC Barcelona: 3–4

Det blev inte helt enkelt, men till slut säkrade Barça avancemang i Copa del Rey efter förlängning och en 4–3-seger mot CF Intercity.

Barça hade rest till Alicante för årets första fotbollsmatch, tillika säsongens första utmaning i Copa del Rey.

För den stod tredjedivisionsgänget Intercity, som bjöd på fin inramning på Estadio José Rico Pérez. Den som hängt med genom åren har sett en och annan besvärlig konstgräsplan i den här typen av Copa-sammanhang – på onsdagen var det riktigt gräs som gällde.

Xavi ställde upp enligt följande: Iñaki Peña; Bellerín, Araújo, Koundé, Alba; Kessié, Busquets, Pablo Torre; Dembélé, Ferran, Memphis.

Det tog bara några minuter innan comebackande Ronald Araújo öppnat målskyttet för Barça. Precis en sådan start man vill ha i en sådan match. Araújo fick sedan agera på den andra sidan av planen när Intercitys vindsnabbe Aarón Piñán rann igenom efter dryga kvarten.

Pluspoäng i den första halvleken gick framför allt till Pablo Torre, som stod för flera fina aktioner på det centrala fältet. Mer besvärligt var att ingen i anfallstrion Ousmane–Ferran–Memphis tyckes ha en kväll som skulle präglas av effektivitet. Därmed stod sig 1–0 genom den första halvleken.

Efter halvtidsvilan skulle den trenden fortsätta, och den som kan sin fotbollslogik vet att missade chanser framåt slutar med insläppta mål bakåt. Så skulle det bli, och Oriol Soldevila (med blårött förflutet) kvitterade efter knappa timmen spelad.

Xavi agerade direkt med ett trippelbyte, vilket skulle ge utdelning. Inbytte fältaren Gavi stod nämligen för en väl avvägd passning och sedan var det Ousmane Dembélé som gav Barça ledningen. Skam den som ger sig!

Men som ett brev på posten kom ännu en kvittering, och ännu en gång var det Soldevila som var målskytt. En lyckans kväll för honom, en kväll som såg ut att gå mot något helt annat än lycka för Barças del. Den profetian blev däremot kortvarig, då (även han inbytte) Raphinha kort därefter dök upp på bortre stolpen och kunde raka in ännu en ledningsboll.

Vid det här laget vet ni förmodligen vad som hände sedan. Oriol Soldevila gjorde mål igen – efter superslarv från (ja, inbytte) Marcos Alonso – och kvällen blev än mer minnesvärd för Intercity-mittfältaren. Det stod 3–3 på matchtavlan, och det var en match som är svår att beskriva som något annat än sensationell.

Förlängning skulle det bli, och där klev Ansu Fati fram och satte målet som skulle bli matchavgörande. Den gången skulle inte Intercity (läs Oriol Soldevila) komma tillbaka, och det var nog med mål för kvällen. Barça tar därmed årets första seger och kliver vidare till åttondelsfinal i Copa del Rey – men det med något av andan i halsen.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-01-04 23:33:19