Municipal de Balaidos, 2024-02-17 18:30

Celta Vigo - Barcelona
1 - 2

Chans för Barça att studsa tillbaka i Vigo

Chans för Barça att studsa tillbaka i Vigo

Efter att bara ha fått med sig en poäng i 3-3 matchen hemma mot nästjumbon Granada i förra omgången så är Barça i stort behov av tre poäng när man reser till Galicien för att ta sig an 17-placerade Celta Vigo.

Barcelona har minst sagt några viktiga dagar framför sig med en bortamatch i Vigo ikväll och Champions League åttondel borta i Neapel på onsdag. I ligan har man hamnat lite mitt emellan allting där det inför La Ligas 25:e omgång nu i helgen är tio poäng upp till serieledande Real Madrid och fem poäng ned till Athletic Club på en femte plats och Europa League platserna. Med en rimlig verklighetsbild så förstår man att ligatiteln redan är borta och att prioritet är att säkra topp fyra placeringen samt göra det så bra det bara går i vårens Champions League spel. Då behövs det dock en uppryckning efter fiaskot hemma mot Granada förra helgen. I ingången till matchen så är det tydligt att de båda lagen har mycket att spela för. Barca har som sagt hamnat i mitten mellan toppstriden och kampen om Europaplatserna, där Europaplatserna är det som enligt mig bör läggas mest fokus på. Celta Vigo däremot ligger för närvarande på 17:e plats med endast tre poäng ned till Cadiz som för närvarande ligger på nedflyttningsplats.

För Barca så är det fortsatt en lång skadelista som fortsatt gäckar laget. Visserligen så var både Raphinha och Marc-Andre Ter Stegen tillbaka i förra omgången vilket såklart var ett stort plus för katalanerna men i övrigt så saknas fortfarande flera spelare. Gavi, Sergi Roberto, Marcos Alonso, Alejandro Balde, Ferran Torres och Joao Felix dras alla fortsatt av skador. Under veckan som gått så såg det länge även ut som att Oriol Romeu även han skulle tvingas missa kvällens match men efter ett sista genomfört träningspass inför avresan till Galicien så fanns den spanska mittfältaren ändå med i truppen. Ytterligare ett plus som går att lägga till i kvällens matchtrupp är brassen Vitor Roque. Roque var inne i en bra form med mål i två raka matcher innan det bisarra röda kortet borta mot Deportivo Alaves för två omgångar sen vilket höll honom avstängd mot Granada i förra omgången. I övrigt trupp mässigt så är det svårt att inte hamna på underbarnet Lamine Yamal. Den 16-årige spanjoren stod i förra matchen för två mål och var precis som han varit sedan årsskiftet, Barças bästa spelare. Mycket av snacket kring Yamal har varit att
Barça borde vara försiktiga för att inte hamna i en liknande skadehistorik som de varit med till exempel Ansu Fati och Pedri. Något som i dagsläget känns svårt med tanke på hur viktig Yamal är för Barças offensiv. 

Preliminär startelva; Ter Stegen; Cancelo, Cubarsi, Araujo, Kounde; De Jong, Christensen, Gündogan, Pedri, Lewandowski, Yamal

Hemmalaget Celta Vigo har som sagt haft en tuff säsong bakom sig och är precis som de varit de senaste säsongerna, indragna i bottenstriden. Barca har historiskt sett haft det tufft mot just Celta, speciellt på bortaplan. På Estadio de Balaídos har Barça bara vunnit en av de åtta senaste matcherna och i de senaste 19 mötena mellan lagen har Celta vunnit hela sju matcher. Det främsta hotet och spelaren som behöver ha en bra dag ifall Celta ska ha chans till poäng är norske Jørgen Strand Larsen som stått för hela nio ligamål denna säsongen. Utöver Strand Larsen så finns även trotjänaren Iago Aspas fortfarande i laget. 36-åringen har inte stått för mer än tre ligamål under säsongen som varit. I övrigt har Celta även fått tillbaka den nyblivne afrikanska mästaren Jonathan Bamba.   

Förväntad startelva: Guaita; Tapia, Nunez, Dominguez; Gonzalez, Jailson, Beltran, Ristic; Mingueza, Larsen, De La Torre

Tre viktiga poäng står på spel för båda lagen. Barca behöver ta sig tillbaka på vinnarspåret för att behålla avståndet kring Europaplatserna samt kunna gå in i matchen mot Napoli på onsdag med en bra känsla.     
  

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-02-17 10:28:00
Author

Fler artiklar om Barcelona