Den amerikanska (mar)drömmen
La Liga-spel i Nordamerika, eller inget La Liga-spel i Nordamerika? Det är frågan som under loppet av den senaste månaden har polariserat den spanska fotbollen. Och med två katalanska klubbar i huvudrollerna, har frågan infekterats ytterligare.
Ett katalanskt liga-derby, på andra sidan Atlanten.
Smart marknadsföring, eller en lek med elden?
I Spanien går åsikterna isär. Medan somliga betraktar beslutet att låta ligamatchen mellan Girona FC och FC Barcelona spelas på amerikansk mark som ett harmlöst PR-knep, menar andra att detta är början på en för spansk fotboll potentiellt ödesdiger utveckling.
Vi tar det från början. För en knapp månad sedan slöt La Liga (med Javier Tebas i spetsen) ett 15-årigt avtal med nordamerikanska företaget Relevant för att marknadsföra den spanska fotbollen i USA och Kanada. Ett avtal som i praktiken innebär att en spansk ligamatch per säsong kommer att spelas i Nordamerika, och att antingen Real Madrid eller FC Barcelona kommer att vara ett av de två lagen i fråga.
Ett knappast överraskande drag, då Real Madrid och Barça utgör ligans överlägset största dragplåster. Men reaktionerna lät inte vänta på sig, och blott ett par dagar efter beskedet dök rapporter upp om att ett tjugotal kaptener – däribland Leo Messi och Sergio Ramos – stod redo att tillsammans officiellt motsätta sig beslutet.
Skepsis, alltså. Från såväl spelar- som supporterhåll. Men initiativet har tuffat vidare, och så sent som för några veckor sedan stod det plötsligt klart att en La Liga-match i USA kan komma att bli verklighet redan den här säsongen. Först snackades det om Real Betis vs Barça, men efter mycket om och men landade Tebas och Co. på det katalanska derbyt mellan Girona och Barça.
Vilket har satt igång ett närmast lavinartat händelseförlopp. Först och främst menar presidenten för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, att varken Javier Tebas eller någon annan har kontaktat förbundet angående beslutet kring detta, och att förbundets gröna ljus är en förutsättning för att matchen ska kunna äga rum. Vidare menar AFE (Players Association) att även deras stöd är en förutsättning för avtalet att gå i lås, och att de kommer att ta till rättsliga åtgärder om detta inte upprätthålls.
Och som grädden på moset finns dessutom politiska dimensioner som Tebas och Co. inte verkar ha tagit hänsyn till. Rapporter gör nämligen gällande att 40 000 spanska flaggor ska delas ut före matchen, samtidigt som politiska symboler (läs: Estelada-flaggor) är förbjudna. Magstarka beslut, kan tyckas, med tanke på valet av match...
Men detta till trots är de respektive klubbarna – på ledningsnivå, om inte annat – positivt inställda till USA-äventyret. I veckan kommunicerade Girona via sin hemsida att man har accepterat förslaget att förlägga matchen i Miami, och strax därefter bekräftade det blåröda språkröret, Josep Vives, att även Barça ställer sig positivt till projektet.
En på alla sätt och vis stökig situation, kort sagt. Som vi definitivt inte hört sista ordet kring. Men låt oss vara väldigt tydliga med en sak: oavsett lag, tid, plats – att förflytta ligamatcher till utlandet är att rucka på ett av de fundament som fotbollen vilar på.
Det vill säga, den lokala förankringen. För all del, vattna, beskär och gödsla fotbollen – men ryck för tusan inte upp den med rötterna! Glöm för tusan inte vad som har fått människor att förälska sig i sporten till och börja med!
Gör vi det, kan vi kyssa fotboll as we know it farväl.