Lagbanner
Galicienderbyt: Derbyt i siffror

Galicienderbyt: Derbyt i siffror

För första gången sedan säsongen 2006/07 så ställs Deportivo La Coruña och Celta Vigo mot varandra. Vi på Depor-redaktionen följer givetvis upp med allt kring matchen och kommer göra så hela veckan. Säsongens första Galicienderby spelas på söndag kväll, klockan 20:00.

Deportivo och Celta är två lag som gick in i den här säsongen med helt olika förutsättningar och filosofier. Ett Deportivo som storsatsar på att ta sig tillbaka till primeran mot ett Celta som saknar Deportivos resurser men istället satsar hårt på hemvävt och kontinuitet. Hittills den här säsongen har de båda klubbarna gått ganska jämnt, med ett Deportivo som underpresterat och ett Celta som kanske sett lite bättre ut än väntat. En jämförelse lagen emellan visar just detta – Deportivo och Celta är två jämna lag, om än med ett par fundamentala skillnader.
 
Deportivo är äldre
Här ligger Deportivo något högre än lokalkonkurrenterna. Båda de förväntade startelvorna är i snitt över 27 år gamla, Depor ligger något högre och når nästan upp till 28. Ändå ganska jämnt mellan de båda lagen i den här kategorin.
 
Spelarbudget och antal socios
I den här kategorin fullkomligt mosas Celta av storebror. Celtas spelarbudget på ungefär 9 miljoner euro överskuggas av Deportivos dito, som ligger på lite drygt 40 miljoner. Även sett till antalet medlemmar är det klar fördel Depor. De blå-vita har över 24,000 medlemmar, medan Celta knappt når 14,000. Sett till de här siffrorna borde Deportivo köra över Celta på söndag, men lyckligtvis är ju inte fotboll alltid så enkelt.
 
 Celta – vassare framåt
Så är det faktiskt; Celta har gjort flest mål i Segundan den här säsongen med sina 23 fullträffar. Marginalen ner till näst bästa lag är dessutom ganska stor. Barcelona B och Villarreal B har båda gjort 19 mål. Deportivo har hittat rätt vid 18 tillfällen, och delar därmed fjärdeplatsen i den kategorin med ett helt koppel lag. Tittar man på antalet skapade chanser så är det ganska jämnt mellan de båda klubbarna. Deportivo tar 9.44 avslut per match medan Celta bara når en marginellt högre siffra. Att det ändå skiljer fem gjorda mål mellan klubbarna vill jag gärna skylla på Riki, fast det är väl kanske inte helt rättvist.
 
Celta – tätare bakåt
Vad som är än mer oroande är skillnaderna i defensiven. Deportivo släpper till 9.55 skott mot Aranzubía per match. Samma siffra för Celta är 7.33. För ett lag som Deportivo, som ju ska leva på sin defensiv, är det här ganska jobbiga siffror, kan jag känna. Det här syns även på hur involverade målvakterna blir. Aranzubía snittar över 3 räddningar per match, vilket är mer än gästernas målvakt Yoel.
 
Deportivo har mer boll
I snitt har Deportivo haft ett bollinnehav på ungefär 51% under de tolv omgångar som spelats hittills. Man har bara förlorat bollinnehavs-fighten i två matcher – borta mot Barcelona B och i den där horribla Alcorcón-matchen. Celta, å sin sida, ligger under 50% i snitt.
 
Celta går runt på fler spelare
Bortatränaren Paco Herrera har under de tolv första omgångarna haft med 19 olika spelare i sina startelvor. Det är fyra fler än José Luis Oltra, som alltså bara använt 15 olika spelare från start. Här tycker jag dock man ska ta med Deportivos skadesituation i beräkning. Oltra har mer eller mindre varit tvungen att använda sig av få spelare.
 
Fler galicier i Celta
Bara i den förväntade startelvan hos Celta finns fem galicier: Yoel, Jonathan Vila, Roberto Lago, Aléx López och lagkaptenen Borja Oubiña. Ser man till hela spelartruppen så blir galicierna betydligt fler än så. Deportivo har fem stycken galicier i hela sin spelartrupp, varav endast Álex Bergantiños kan vara säker på en startplats. Borja och Juan Domínguez ligger precis på gränsen till startelvan medan de två sista, David Rochela och Juan Carlos, fortfarande är en bra bit ifrån att etablera sig i en startelva. Poäng till Celta i den här kategorin, med andra ord.
 
Celta har erfarenheten på tränarbänken
58-årige Paco Herrera har varit aktiv som A-lagstränare sedan 1992, då han fick förtroendet att coacha Badajoz i lite knappt en halv säsong. Sedan dess har han tränat nio olika klubbar, de flesta i Segundan, samt arbetat några år som assisterande tränare i Liverpool samt som sportchef i Espanyol. Två gånger i sin karriär har han relegerats, en gång till Segundan med Numancia och en gång till Segunda B med Mérida. José Luis Oltra är dock inte att ringakta i sammanhanget. Redan vid 42-års ålder har han hunnit med nästan 150 matcher på Segunda-nivå, samt 60 matcher i högstadivision, vilket är fler än Paco Herrera mäktat med på den nivån. Han inledde sin karriär i lilla Catarroja och har sedan dess jobbat med sex olika klubbar. En gång har han åkt ur Primera Divisíon – med Levante 2005 och två gånger har han lotsat en klubb till uppflyttning – först med Castellón till Segundan och sedan med Tenerife till Primeran härom året.

Per Junttiperjuntti@hotmail.com2011-11-11 14:14:12
Author

Fler artiklar om Deportivo