Deportivo är tillbaka i Segundan: ”Riazor var i upplösningstillstånd”

Deportivo är tillbaka i Segundan: ”Riazor var i upplösningstillstånd”

Efter fyra långa och förjävliga år i tredjeligan är Depor tillbaka i Segunda División.

Ökenvandring är ett bra ord för att beskriva den väg vi Deportivo-supportrar följt alldeles för länge. Festen har uteblivit och alla vännerna försvann någonstans längs vägen. De senaste veckorna har dock någonting vaknat, en form av mobilisering. Ja, rent av en återuppväckelse. Kanske var det våren eller så började det faktiskt sjunka in för oss alla och fan… detta kanske är vårt år?

Fyra säsonger – fyra säsonger! Så länge har vi spenderat i den spanska fotbollsgraven Primera División RFEF, eller tredjeligan om man så vill. För bara minuter stod det klart att Deportivo de la Coruña, med dess anrika och stolta historia, tagit klivet upp till Segunda División efter att ha slagit Barcelonas juniorer hemma på ett kokande Riazor inför över 31,000 åskådare. Kokande kanske är milt uttryckt för arenan var fullständigt i upplösningstillstånd i 97 minuter och när slutsignalen så småningom ljöd var det en explosion av känslor. Alla års djävulskap, alla motgångar och alla fiaskon är bara att glömma. Åtminstone i den här stunden. För SuperDepor ska upp!

Att titta på Deportivo anno 2023/24 har inte varit en enkel uppgift. Det har under året inte direkt kryllat av tittarmöjligheter för dessa matcher som i huvudsak sänts på lokal galicisk tv. Spelartruppen är för de flesta säkert ny och vi är många som hållit oss lite undangömda de sista åren för att eventuellt undvika större besvikelser. Därför kan jag säga att jag med handen på hjärtat inte har full koll på dagens spelartrupp. Men det spelar ingen roll. Riazor är sig lik och det är allt jag behöver. Och dessutom: Lucas Pérez finns. Och det är nog mer än jag behöver. Till råga på allt var det givetvis Lucas Pérez som avgjorde allting och skickade oss upp till Segundan igen. Samma Lucas Pérez som bröt sitt kontrakt i La Liga för att återvända till Galicien för att rädda sin barndomsklubb. Den Lucas Pérez drog idag in en frispark mot Barcas junismålvakt som skulle visa sig bli matchens enda och följaktligen det mål som gav oss glädjen tillbaka. I skrivande stund står Lucas och håller tal på Riazors fina gräsmatta. Han står i tårar och han är inte ensam.

Jag kan inte minnas sist jag kunde fira en Depor-seger på det här viset sist. Var det verkligen mot Milan i Champions League 2004? Det var min första tanke. Jag har säkert glömt någon match däremellan i min iver men dagens seger och dagens uppflyttning visar på magnituden av det som just skett. Nu väntar nya uppgifter i Segundan. Siktet är givetvis att så snabbt som möjligt komma tillbaka till La Liga där vi hör hemma. Det är nu sex år sedan vi fick spela i det spanska finrummet men om ett år hoppas jag att jag skriver en liknande text som nu när Depor ånyo avancerat i seriesystemet.

Vamos Depor!

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-05-12 21:17:43
Author

Fler artiklar om Deportivo