Drottningar av Europa!
Europamästare!

Drottningar av Europa!

Överkörning, uppvisning, urladdning, cementering. I vad som kom att bli en överlägsen historia kröntes FC Barcelona till drottningar av Europa under söndagskvällen.

Hemma i Katalonien blev det torsk mot Celta Vigo. Ett rent ut sagt pinsamt resultat, efter en rent ut sagt pinsam prestation, i vad som håller på att utvecklas till en rent ut sagt pinsam säsongsavslutning för Ronald Koeman och hans manskap.   

Men vad gjorde det ikväll. 240 mil norrut spelades ju Champions League-final, på Gamla Ullevi i Göteborg, och till skillnad från sina manliga motsvarigheter var det ett fullständigt pulserande Barça Femení som under söndagskvällen gav sig ut på jakt efter klubbens första WCL-titel mot Chelsea FC.

Och belöningen lät inte vänta på sig. Knappt hade domaren blåst igång matchen förrän katalanskorna fick betalt för sitt patenterade höga presspel, och bara sekunder senare hade Lieke Martens vikt in från sin vänsterkant, avlossat högerbössan – och orsakat den kalabalik som i slutändan resulterade i ett dråpligt självmål signerat Melanie Leupolz. 1-0 till Barça, och en föraning om vad som komma skulle...

Nämligen 2-0. Och 3-0. Och 4-0. Allt inom loppet av den första halvleken, som kommer att gå till historien som en av de mest överlägsna final-halvlekar som WCL någonsin har producerat. Punto.

Målskyttarna? Alexia Putellas, Aitana Bonmati och Graham Hansen. I den ordningen.

Men den riktiga matchhjälten stavades Lieke Martens. Som Pontus Kåmark och Therese Sjögran mycket riktigt påpekade i studion har den holländska superstjärnan blandat och gett under säsongen, med skyhöga toppar och avgrundsdjupa dalar, men ikväll var det ingen tvekan om vilken version av vänsteryttern från Linburg vi skulle få se. Och fick se. Anfall efter anfall, genombrott efter genombrott, framspelning efter framspelning. Tills slutresultatet var fastställt, spänningen försvunnen, och den historiska bragden ett rungande, monumentalt faktum.

En unik spelare, i en unik seger, för ett unikt fotbollslag. 

Mot oändligheten och vidare, chicas.

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-05-17 00:34:00
Author

Fler artiklar om Barcelona