Santiago Bernabeu, 2024-10-26 21:00

Real Madrid - Barcelona

El Clásico på Bernabeu

El Clásico på Bernabeu

2 av 3 tuffa matcher är avklarade, men nu väntar finalen i denna intensiva period. El Clásico – Real Madrid mot FC Barcelona – spelas ikväll på Santiago Bernabeu.

Världens största ligamatch är tillbaka, och intresset, som dalat något efter Messi-Ronaldo-eran, verkar nu ha återvänt. Ett Barcelona som, under Hansi Flicks ledning, presterar oerhört starkt, kommer från en hemmaseger mot inga mindre än Bayern München. Det var en drabbning som Barcelona förlorat i sina senaste nio möten. En seger med 4–1, och de besvikna ansiktena hos Bayern, inte minst hos Thomas Muller efter ett hattrick av Raphinha, gav Barcelona-supportrarna anledning att dra på smilbanden efter år av svåra möten mot den tyska storklubben. Självförtroendet växer i den katalanska klubben, som under Champions League-matchen spelade med hela nio La Masia-spelare – en faktor som skapar extra stolthet.

Real Madrid kommer å sin sida från en imponerande upphämtning, efter att ha legat under med 0–2 mot Dortmund i halvtid. Vinsten blev klar med bland annat ett hattrick av Vinícius Jr, och matchen slutade 5–2. Denna seger är viktig för Real Madrid-laget, då de nu går in i dagens möte med en positiv känsla i bagaget, även om Dortmund inte haft sin bästa ligastart. Men nu ställs Madridlaget inför sitt tuffaste motstånd hittills denna säsong, och Carlo Ancelottis lag kommer att sättas på prov.

Något att hålla ögonen på är duellen mellan Raphinha och Vinícius Jr – två brasilianska stjärnor i högform. Båda kommer från veckans hattrick och kommer att ställas mot varandra ikväll. Real Madrid-yttern är nominerad till årets Ballon d’Or och har gjort en stark inledning på säsongen i klubblaget, även om det gått sämre i landslaget. Raphinha, som återhämtat sig otroligt efter en svagare säsong 23/24, där han även ryktades lämna Spanien, har med sin beslutsamhet etablerat sig som en potentiellt avgörande spelare för Barcelona. Denna head-to-head-duell kan bli avgörande för vem som går segrande ur kvällens möte.

Den perfekta avsparkstiden. Det är något speciellt med en match som spelas under strålkastarnas sken, när mörkret sänker sig över staden. El Clásico har de senaste åren inte haft samma emotionella värde som tidigare, och det hatfyllda rivalitetstemat mellan klubbarna har bleknat. Vi ser engelska derbyn där spelare byter tröjor efter matchen – något som enligt mig aldrig får hända här. Spelare som Pepe eller Jordi Alba behövs för att bära känslan i El Clásico.
Här lyfter jag Gavi – La Masia-produkten som med hela sitt hjärta förstår vad det innebär att möta Real Madrid. Den gamla ordspråket  ”Det gör mer ont att inte gå in i duellen” speglar känslan, även för en spelare som är 1,70 meter.

Denna match är mer än bara fotboll. Denna match är Spanien mot Katalonien.

Skador och förväntad startelva - Barcelona:
Ter Stegen, Araujo, Torres, Christensen och Bernal är skadade och kommer inte att spela. García har fortfarande känningar och är tveksam.

Förväntad startelva: Peña, Koundé, Cubarsí, Íñigo, Balde; Fermín, Casadó, Pedri; Yamal, Lewandowski, Raphinha

Skador och förväntad startelva - Real Madrid:
Courtois, Carvajal, Alaba och Rodrygo är skadade och kommer inte att spela.

Förväntad startelva: Lunin, Militão, Tchouaméni, Rüdiger, Mendy; Valverde, Camavinga, Modric; Bellingham; Mbappé, Vinícius

Efter matchen mot Dortmund ådrog sig Real Madrid viktiga skador i form av Courtois och Rodrygo – två avgörande spelare som kan påverka kvällens match. Barcelona å sin sida har sedan tidigare ett antal skador på nyckelspelare, men Hansi Flicks anpassningsförmåga har tidigare visat sig vara framgångsrik.

Real Madrid kommer att försöka utnyttja de ytor som Bayern München inte kunde nå. Barcelonas höga backlinje innebär en risk, där offsidefällan har fungerat som lagets 12
spelare på plan. Íñigo Martínez håller väl koll på att linjen följs, men mot spelare som Mbappé och Vinícius kan deras snabbhet ställa till det. Det riskfyllda spelet gav utdelning förra matchen, men det kan kosta dyrt ikväll. Hemmaplan ger Real Madrid en fördel i denna match, och de står som favoriter, men det var länge sedan Real mötte ett så starkt Barcelona.Ikväll ska kungarna av Spanien avgöras för en tid framåt. Kommer Barcelona dra ifrån i ligan, eller kommer Madrid vara hack i häl efter idag?
För som sagt – detta är mer än bara en fotbollsmatch.

Matchen visas på TV4 Play.

Visca Barça!
 

Adrian Malakadrian.malak@live.com2024-10-26 12:36:00
Author

Fler artiklar om Barcelona