Estadio Martínez Valero, 2023-04-01 21:00

Elche - Barcelona
0 - 4

Elche CF – FC Barcelona: 0–4

Det var inte en harmonisk trupp som Xavi välkomnade tillbaka efter landslagsuppehållet. Med kontrakt som upphört att gälla och fäder som gått ut i media fanns risk för att det grundspel som gjort laget så framgångsrikt under säsongen skulle rubbats. Nu, med trygga 4–0 i ryggen, kan Barça lugnt fokusera vidare på vad man får anta blir svårare matcher än den man fick spela mot Elche under lördagskvällen.

Efter ett landslagsuppehåll finns risk för att en formkurva som tidigare lutade åt ett håll nu får sig en turn. Det kan handla om skador på spelare, dåliga prestationer i landslaget eller helt enkelt någon veckas brist på speltid. Kanske var det därför som de annars så dominanta ligaledarna FC Barcelona inte stod för någon överkörning av den klara ligajumbon Elche i den första halvleken.

Inför matchen pratades det från många håll om Ansu Fati. Främst med tanke på att hans pappa, tillika agent, gått ut under veckan och riktat kritik mot Xavi och den speltid som sonen fått. Nu fick den unge anfallaren starta och såg ut att vilja bevisa sig värdig av fler chanser i framtiden. När den första halvleken var slut hade han inte stått för någon glänsande insats utan hade snarare sett oslipad ut och missat en del enkla passningar, men han spelade med en intensitet som såg lovande ut.

En annan startspelare var Eric García. Den egna produkten har sedan sin flytt tillbaka från Manchester fått se sig omsprungen av ett antal andra av truppens mittbackar. Däremot tycks Xavi så gärna vilja få in honom i en startelva att han flyttade upp honom på mittfältet där han fick husera i någon form av Sergio Busquets-position, i dennes frånvaro.

Katalanernas mittfält innehöll nu varken Pedri, Frenkie de Jong eller Busquets, vilka annars hade varit förstahandsval om de fanns tillgängliga. Kanske var det därför som Barça inte dominerade den första halvleken så totalt som det fanns anledning att förvänta sig.

Det var ett antal trevande minuter som följde domarens första vissla. Men i den tjugonde minuten lyckades Robert Lewandowski bryta dödläget. Med minsta möjliga marginal lyckades polacken skjuta bollen via sin egen vänsterfot och precis över Palacios i Elche-försvaret. Detta efter en frispark som Ronald Araújo lyckats nicka ned fint till sin målfarlige lagkamrat och 1–0 till Barça var ett faktum.

Elche skapade inte så många chanser i den första halvleken. Det bästa som hemmalaget lyckades åstadkomma var ett förvånansvärt högt antal hörnor. 40 minuter in i den första halvleken visade statistiken på 6–0 i hörnor till hemmalaget.

I slutminuterna av den första halvleken sprattlade Barça till och lyckades se aningens mer påslagna ut än tidigare. Lewandowski hade inte marginalerna på sin sida när han såg sig missa ett öppet läge på nick i minut 43. Därefter visade Gavi att trots att han nu återigen är kontrakterad som juniorspelare och dessutom huserar med lagets högsta tröjnummer också är en av lagets absolut bästa spelare. Han väggade sig igenom och spelade fram en Jules Koundé som trots hav av yta inte lyckades få till ett bättre avslut än att det kunde stoppas av Elche-spelare.

Den andra halvleken skulle bli mindre jämn. Två väldigt öppna kontringslägen för hemmalaget skulle komma att avslutas med att bollförare ramlade och det blev symptomatiskt för hur hemmalagets andra halvlek skulle komma att utvecklas.

Med 55 minuter på klockan fick Ansu Fati bollen på egen planhalva och efter att ha drivit den fram till straffområdets kant dundrade han in ett skott i målvaktens högra hörn. Han själv såg glad ut, men undra om inte hans pappa var ännu mer lättad som fick se sitt uppbackande av sonen bli besvarat på planen.

Bara tio minuter senare lyckades Gavi bryta bollen i Elches uppspelningsfas och på samma gång frispela Lewandowski. Ett ganska svagt avslut mitt i mål letade sig ändå in fram till stjärnanfallarens 17:e mål för säsongen, efter att alltså ha gått mållös i en och en halv månad inför lördagens match.

Elcheförsvararna såg inte ut att vara intresserade av att hålla nere siffrorna utan lät sedermera också Ferran Torres enkelt driva förbi de innan han avlossade en distinkt bredsida i målvaktens högra hörn. 4–0 till Barça och nu såg det väldigt tungt ut för hemmalaget, vars supportrar ändå höll energin uppe.

Någon som inte var gott mod var Ansu Fati. När det var hans tröjnummer som fjärdedomaren visade upp för byte gick han av utan att ens slänga en blick åt Xavis håll. Detta stod i bjärt kontrast till det mottagande Gavi fick av sin tränare minuterna innan. Relationen mellan den forne storstjärnan och den så lovande anfallsspelaren tycks vara katastrofalt dålig efter en senare tids uppståndelse.

Matchens sista minuter spelades på Barça planhalva. Först nu började Elche skapa faktiska målchanser och träffade, efter skott och nick, målramen två gånger. Däremot lyckades Marc André-ter Stegen hålla rent för 20:e gången denna säsong och Barça kunde åka hem från Alicanteregionen med tre nya poäng och till synes utan nya skador i truppen.

Visst var det inte någon glänsande fotboll man stod för.

Kanske ska det rentav förväntas att man vinner med ett antal bollar mot den så klara ligajumbon om man heter FC Barcelona. Men det går inte att ta ifrån Robert, Ansu eller Ferran deras mål som förhoppningsvis leder till en vändning på deras rakt igenom ganska svaga form. Dessutom är varje seger viktig för att föra ligaguldet närmare och närmare Camp Nou.