EM-kollen - Spanien vidare till kvartsfinal
FC Barcelona har åtta EM-representanter i Polen och Ukraina. Här kan ni läsa om spelarnas insatser i mästerskapet i fråga.
Ibrahim Afellay
9 juni, Holland – Danmark 0-1 (0-1)
Fick möjligheten att starta i Hollands EM-premiär mot Danmark i lördags. Afellay såg ut att vara på spelhumör, framför allt i den första halvleken då han fick en hel del bollkontakt. Inledde matchen på vänsterkanten, men smög under matchens gång över till den högra. Hade ett tungt skott precis över ribban, men närmare målet än så kom han inte. Mattades av i den andra halvleken och är troligtvis inte helt matchtränad efter sin knäskada. Byttes ut till förmån för Huntelaar i den 71:e spelminuten. Godkänd insats.
13 juni, Holland - Tyskland 1-2 (0-2)
”Ibi” rosade inte marknaden när Holland återigen åkte på en förlust. Inledde, precis som i föregående match, på vänsterkanten, men kom aldrig riktigt in i spelet. Han var inte bästa vän med bollen och är troligtvis inte helt matchtränad efter sin långa skadefrånvaro. Afellay blev utbytt redan i halvtid mot anfallaren Klaas-Jan Huntelaar. Det ser oerhört mörkt ut för Holland i skrivande stund. Nationen står på 0 poäng med en återstående omgång, och möjligheterna till avancemang känns väldigt avlägsna.
17 juni, Portugal - Holland 2-1 (1-1)
Inledde ödesmatchen mot Portugal på bänken, men fick hoppa in i den 67:e matchminuten istället för vänsterbacken Willems. Vid det läget stod det 1-1 och Holland behövde gå framåt för seger. Afellay fick bollar att jobba på direkt, men var inte den som skulle få äran att avgöra tillställningen. Istället gjorde Portugal 2-1 genom Cristiano Ronaldo, vilket också även blev slutresultatet. Holland är därmed utslaget ur turneringen, och Afellay lämnar en tuff säsong med skador och ett misslyckat EM-slutspel bakom sig. Nu får han ladda upp batterierna till nästa säsong, som förhoppningsvis blir ljusare än den föregående.
Victor Valdés
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Spenderade hela matchen på bänken.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Spenderade hela matchen på bänken.
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-0)
Spenderade hela matchen på bänken.
Gerard Piqué
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Syns inte särskilt mycket i matchen. Samspelet med Ramos ser stundtals stabilt ut, men inte alltid, och visst kan det vara så att Gerard saknar Puyols direktiv och pondus i backlinjen. Katalanen blir bortgjord av Di Natale vid Italiens ledningsmål då han inte uppmärksammar att Udinese-anfallaren smyger in bakom för att sedan vika av i djupled.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Bildar återigen mittlås med Sergio Ramos, och det går alldeles utmärkt. En ganska bekväm match för Piqué, då irländarna har problem med att få upp bollen i anfallszon. När de väl fick upp bollen ordentligt så stod katalanen där och städade upp. Vinner de flesta dueller defensivt och har flera bra aktioner offensivt. Dröjde gärna kvar lite extra vid offensiva hörnor och frisparkar för att få delta ännu mer i anfallsspelet.
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-0)
Gör en fullt godkänd match. Har många dueller med Kroatiens anfallare Mandzukic, och går segrande ur de flesta. Bra med bollen och stark i luftrummet. Visade stundtals prov på de stora egenskaper han besitter som mittback. Blir nyttig i Spaniens fortsatta kamp mot nytt EM-guld.
Andrés Iniesta
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Kanske bäst i Spanien, som min redaktionskollega Robin Hyder mycket riktigt poängterade i SVT:s EM-studio. Var en av få i det spanska laget som gick på egna genombrott med lyckad utgång. Startade ute på vänsterkanten, men drog sig gärna inåt planen för att hämta och förmedla boll. Hade ett par fina kombinationer med David Silva, men dessvärre skapade man inte några riktiga farligheter och avsluten blockerades i mångt och mycket av det italienska försvaret. Iniestas insats gav mersmak i ett Spanien som annars hade svårt att nå upp till normal standard.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Oerhört elegant. Ligger bakom Spaniens öppningsmål med en läcker passning till David Silva. Tappar sällan boll och har en fantastisk förmåga att skaka av sig motståndaren, så även i den här matchen. Iniesta är en nyckelspelare för Spanien och han har oftast varit i kontakt med bollen när det vankas anfall. En fröjd att titta på så här långt in i turneringen. Byts ut till förmån för Cazorla i den 79:e minuten.
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-0)
Blev officiellt utsedd till matchens bästa spelare av UEFA. Helt korrekt, dessutom. Har bollen som klistrad vid foten så gott som matchen igenom, och det är oerhört svårt som motståndare att ta den ifrån honom. Är även konstruktiv då han assisterar till Navas segermål. Iniesta är turneringens spelare så här långt.
Xavi Hernández
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Rörde bollen 123 gånger och lyckades med sina passningar i 90 % av fallen. Inleder ganska djupt, men tar sedan klivet upp och spelar lite högre upp i banan, av den enkla anledningen att man täcker upp med både Busquets och Xabi Alonso bakåt. Bygger upp och ligger bakom kvitteringsmålet för spanjorerna, vilket i slutändan skulle visa sig ge poäng. Är, i vanlig ordning, ständigt spelbar, vilket är oerhört nyttigt om Spanien vill få igång sitt bolltrillande.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Står för en bra insats. Är inte lika utstående som i klubblaget, men har en fantastisk förmåga att styra tempot i en match som få spelare har. Jag är fortfarande av den uppfattningen att spelet hävs lite med både Xavi och Xabi på banan. Han visar även upp ett par sköna vändningar, och lurar skjortan av motståndaren, som får en att rysa till. Kunde ha blivit målskytt, men Irlands målvakt Shay Given står för en fantastisk räddning. Spelar hela matchen, men borde, enligt undertecknad, ha bytts ut när matchen var avgjord för att få än mer vila inför den avslutande gruppmatchen.
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-0)
Precis som jag var inne på när det gäller Busquets så kan hela mittfältstrion betydligt bättre än det vi fått se så här långt. Xavi har kanske sin tuffaste match så här långt i turneringen. Hade en period i matchen då han var totalt osynlig och, hör och häpna, hade en del felpass. Blir utbytt direkt efter ledningsmålet i 87:e matchminuten.
Sergio Busquets
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Får jobba på oerhört små ytor då italienarna vill stänga av Spaniens mittfältsspel, och därmed gör det väldigt trångt. Har 117 bollberöringar och spelar iväg bollen med rätt adress vid 92 % av fallen. Är ganska osynlig matchen igenom och ser ibland ut att ha svårt att komma rätt i position. Kan vara så att hans spel hävs med en defensiv mittfältare tätt bredvid sig, vilket han inte är van vid i klubblaget.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Är inte den som sticker ut mest när ett offensivt Spanien vinner med 4-0, men är, i vanlig ordning, väldigt pålitlig. Vinner en del bollar som han sedan levererar vidare. Han har en viktig roll på mittfältet då han får hindra Irlands långa uppspel att passera vidare. Kan i matcher som denna bli lite nonchalant ibland. Får ett bra skottläge med vänsterfoten en bit in i den andra halvleken, som han dessvärre inte lyckades förvalta.
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-0)
Gör inget större väsen av sig. Samlar upp en del boll, levererar i regel alltid enkelt vidare. Försöker sig då och då på en lite längre boll upp centralt för att bryta mönstret. Men han kan, liksom hela mittfältet, ta ytterligare några kliv uppåt i prestationsnivå.
Francesc Fàbregas
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Startade överraskande nog som falsk nia för Spanien. Arbetade hårt och fick också utdelning i den andra halvleken då han, efter en elegant framspelning från Silva, placerade in 1-1-målet med vänsterfoten. Fick i övrigt inte särskilt mycket uträttat, men ska ha en eloge för det arbete han lägger ner på en relativt ovan position. Byttes ut efter 73 minuter mot Fernando Torres.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Inledde matchen på bänken, men får hoppa in i den 73:e matchminuten och skriva in sig i målprotokollet. Efter en hörnvariant drar han till med ett stenhårt skott, ur dålig vinkel, stolpe in. Hinner i övrigt inte sätta någon direkt prägel på matchen, men han ökade åtminstone på konkurrensen i laget. Två mål på två matcher. Startar han på bänken mot Kroatien, tro?
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-0)
Har gjort två mål på två matcher, men förpassas trots det till bänken. Konkurrensen är mördande och del Bosque valde att starta med Torres i anfallet igår. Fàbregas kommer in efter 73 spelade minuter, istället för tidigare nämnde Torres, och ligger bakom ledningsmålet genom en elegant lobb till Iniesta. Har varit matchavgörande för Spanien två gånger på tre matcher (mål mot Italien och ”hockey-assist” till Navas mål), och frågan är om inte del Bosque borde stuva om i laget för att få plats med katalanen.
Pedro Rodríguez
10 juni, Spanien - Italien 1-1 (0-0)
Spenderade hela matchen på bänken.
14 juni, Spanien - Irland 4-0 (1-0)
Spenderade hela matchen på bänken.
18 juni, Kroatien - Spanien 0-1 (0-1)
Spenderade hela matchen på bänken.