FC Barcelona 2–3 Athletic Club

Barça hade chansen att vinna den första titeln sedan säsongen 18/19. Athletic Club stod för motståndet i finalen. Antoine Griezmann såg ut att bli matchvinnare, men det blir istället fest i Baskien efter Athletic Clubs vändning.

Supercopa de España säsongen 20/21 skulle avgöras i ett möte mellan Katalonien och Baskien. Inga liga- eller cupvinnare i sikte, men likväl två bra lag. Olympiastadion i Sevilla stod värd för matchen där säsongens första titel i spansk fotboll skulle delas ut.

Snacket på förhand hade mest handlat om Messis vara eller icke vara. Koeman väntade in i det sista och ingen matchtrupp släpptes på förhand. När startelvan väl kom fanns Messi där. Även Sergiño Dest, som ersatte Mingueza som högerback.

Barça ställde upp med det som börjar bli den etablerade Gala XI: ter Stegen; Dest, Araújo, Lenglet, Alba; de Jong, Busquets, Pedri; Dembélé, Messi, Griezmann.

Athletic Club kom i Marcelinos 4-4-2. Anfallspar i ärkebusen García och rappe Iñaki Williams. Just Williams visade direkt sin styrka i djupled. Lenglet hängde - som lite för ofta - inte med och varnades redan efter elva minuter.

Efter sedvanlig hög press från Athletic Club i inledningen gick matchbilden snart in i den mer väntade. Barça rullade boll medan Athletic Club täckte ytor. Chanser lyste i stort med sin frånvaro fram till matchminut fyrtio.

Det var då Messi kom rättvänd och öppnade planen med en diagonal passning. Alba löpte med sitt patenterade luta-huvudet-bakåt-sätt och hittade tillbaka till Messi. Athletic-försvararna var överallt och ingenstans efter att blockat Messis skottförsök och bollen hamnade framför fötterna på Griezmann som satte ledningsmålet.

Mest synd var det om Marcelinos vattenflaska som flög all världens väg. Bara minuten senare hade han helt bytt känsloläge. Istället för ett Barça-momentum skulle Athletic Club nämligen reducera. Oscar de Marcos smög in bakom ryggen på Jordi Alba och stötte in Iñaki Williams inlägg.

1–1 i halvtid vilket inte kan sägas annat än rättvist. I den andra halvleken ersattes Dest, som haft en del skavanker, av Mingueza.

Tio minuter in i den andra halvleken hade Athletic Club en boll i mål - via Garcías panna - som varades bort. I Barças backlinje var Lenglets tidiga varning oroande, men han klarade sig matchen ut. På andra sidan stod Araújo för ytterligare en utmärkt försvarsinsats.

Matchbilden då? Barça fortsatte rulla boll, men nu ständigt några meter högre upp. Närmare och närmare Athletic Clubs mål, samtidigt som motståndet såg allt mer trötta ut. Utdelningen skulle komma. Återigen från vänster, där Alba väggade med Dembélé. Inlägget hittade Griezmann som vinklade in sitt andra mål för kvällen.

Griezmann som matchhjälte hade varit något. Men icke. När matchen faktiskt kändes rätt avslagen skulle Athletic Club hitta kvitteringen. I den nittionde minuten stötte nyss inbytte Villalibre in en frispark - den här gången på rätt sida offsidelinjen.

En andra tvåtimmarsmatch på en vecka för Barça alltså. Förlängningen hann knappt börja innan Iñaki Williams stod för matchens prestation med ett skott som böjde sig upp i ter Stegens högra kryss. Athletic Club hade vänt matchen på drygt fem minuter.

Förlängningen blev sedan mest en uppvisning i gula kort och maskning från Athletic Clubs sida. Inget ont om det, och framgångsrikt var det då Barça aldrig lyckades skapa någon riktig forcering. Gil Manzano är en usel domare, men i ärlighetens namn var Barças insats inte värst mycket bättre.

Till sist rann bägaren över även för Messi som fick se det röda kortet för första gången någonsin i Barçatröjan. Strax därefter blåste Gil Manzano av matchen.

Barça hade titeln i sin hand men gav bort den.

Vi gratulerar istället Athletic Club till en välförtjänt seger i Supercupen 20/21.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-01-17 23:47:00