Camp Nou, 2022-02-17 18:45

Barcelona - Napoli
1 - 1

FC Barcelona - Napoli 1-1: Nära skjuter ingen hare

Trots målchanserna – och trots den dominanta prestationen – fick FC Barcelona nöja sig med oavgjort mot Napoli i Europa League.

Nära skjuter ingen hare, brukar det heta.

Och frågan är om ett ordspråk någonsin har ringat in en fotbollsmatch bättre, än den mellan FC Barcelona och S.S.C. Napoli i torsdagens inledande Europa League-sextondel. Katalanerna tog nämligen omedelbart greppet om händelserna, och under loppet av den första halvtimmen fullständigt attackerades det tillresta försvaret av blåröda anfallsförsök; ömsom via Adama Traorés högerkant, ömsom genom Pierre-Emerick Aubameyang längs vänsterkanten, vilket tvingade firma Rrahmani/Koulibaly till åtskilliga hjälteinsatser i det italienska straffområdet.

Katalansk belägring, alltså. Men ändå var det Napoli som skulle spräcka målnollan, och därmed på allvar skapa nerv i dubbelmötet.

I den 29:e minuten stack de nämligen upp: med en klassisk skottfint snurrades Jordi Alba upp av Elif Elmas, och två hektiska sekunder senare hade Piotr Zielinski dunkat in sin egen retur för 1-0 till Napoli. Suck.

Men icke att misströsta! Vid det här laget återstod ju mer än halva matchen, och med tanke på den första halvlekens målchanskavalkad var det bara en tidsfråga innan Barca ledde med två, tre, kanske till och med fyra bollar!

… tänkte jag i all min naivitet. Men fyrtiofem minuter senare var ställningen ”bara” 1-1, efter Ferran Torres straffmål i den femtionionde minuten, och trots att inte heller den här prestationen går att klaga på är det svårt att som supporter inte känna en viss frustration inför det mönster som börjar urskilja sig under Xavi; det mönster som kan kosta Barcelona en Champions League-plats nästa säsong, om inte något förändras både snart och drastiskt:

Barça, post Leo Messi, saknar matchvinnare.