Mrsool Park, 2024-01-11 20:00

Barcelona - Osasuna
2 - 0

FC Barcelona - Osasuna 2-0

FC Barcelona - Osasuna 2-0

Barcelona avancerade under torsdagskvällen till söndagens final i den spanska supercupen. Barcelona besegrade Osasuna med 2-0 efter mål av Robert Lewandowski och Lamine Yamal.

Förutsättningarna var klara. En finalplats på söndag kväll låg i potten där Real Madrid väntar i finalen av den spanska supercupen för antingen Barcelona eller Osasuna som under kvällen drabbades samman i den andra semifinalen av den spanska supercupen på Al Awwal Park i Riyadh. Barcelona som förra året tog hem den spanska supercupen gick alltså in som regerande mästare efter att förra säsongen slagit just Real Madrid med 3-1 i en match där den numera långtidsskadade Gavi låg bakom allt med ett mål och två assist.  

Matchen i sig skulle till en början se ut att bli en sevärd tillställning då vi fick se ett flertal möjligheter åt båda hållen. Den kroatiske anfallaren Ante Budimir var mycket företagsam för Pamplona-gänget. Där han bland annat hade ett avslut strax utanför Inaki Penas högra stolpe. Budimir skulle även få en till möjlighet under den första halvleken efter att han lurat Ranald Araujo till ett friläge men där Pena tog sig snabbt ut och stod för en bra räddning. För Barcelona skulle det mesta handla om den polske superstjärnan Robert Lewandowski. Polacken stod för ett avslut utanför straffområdet som gick strax utanför stolpen samtidigt som Sergio Herrera i Osasuna-målet tappade fotfästet. Ungefär halvvägs in i den första halvleken tog sig Raphinha igenom Osasuna försvaret och precis när det såg ut som att han skulle springa sig fri gick brassen omkull i duell med Alejandro Catena. En situation som i första taget såg ut som ett misstänkt rött kort men där domare Alejandro Muniz Ruiz nöjde sig med det gula även efter en kortare VAR koll. Ett beslut som ändå kändes rätt. Till skillnad från den pigga och fartfyllda starten på matchen så skulle istället fortsättningen av den första halvleken ta en annan riktning. Osasuna med sin fembackslinje sjönk lägre och lägre med sitt lag samtidigt som Barca dominerade den större delen av bollinnehavet. Det betyder dock inte att Osasuna var ofarliga då Osasuna ofta hotade framåt med Budimir i spetsen. Det skulle dock vara Barca och Lewandowski som skulle få den sista möjligheten i den första halvleken. Lamine Yamal stod för en fin framspelning till just Lewandowski men som på nytt stängdes ned av Herrera. I övrigt så kan vi notera ett nytt bakslag för Xavi och hans Barca efter att Raphinha tvingats utgå efter drygt 40 spelade minuter. Brassen ersattes av superlöftet Lamine Yamal som bland annat hade framspelningen till Lewandowski i slutet av den första halvleken. 

I den andra halvleken var inga större förändringar från den första. Barcelona fortsatte ha ett stort bollinnehav på strax över 70% samtidigt som Osasuna backade hem och fokuserade på att stänga ytor. Trots att det var ett Osasuna som flera gånger hotade Barca i sina kontringar så var det ändå på många sätt Barcas match och de skulle även tillslut få utdelning. Ilkay Gündogan spelade strax efter timmen spelad fram Lewandowski som tog med sig bollen och satte 1-0 bakom Herrera. Tredje gången gillt för Barcas nummer nio. Glädjande besked för Barcelona var att Pedri strax efter ledningsmålet bytte av Sergi Roberto och gjorde comeback efter sin muskelskada som höll 21-åringen ur spel i drygt tre veckor. Vid samma tillfälle bytte även Joao Felix, som skulle spela en betydande roll sista halvtimmen av Ferran Torres. För det var just Felix som strax efter bytet skulle avlossa ett bra avslut som Herrera på nytt stod i vägen för med en högklassig räddning. Osasuna fortsatte att sticka upp och var som sagt inte helt ofarliga men dock kunde de inte skapa några speciellt farliga målchanser men där det ständiga hotet Budimir alltid fanns på plats. Istället skulle det bli ett andra mål och spiken i kistan för Barca. Detta efter att Felix stått för en läcker klack kombination tillsammans med Pedri på mittplan och kunde efter det tunnla sig fram mot straffområdet för att sedan ge bollen till den 16-årige Lamine Yamal som kunde stänga matchen i den 93:e matchminuten. Domaren blåste strax efter av matchen och Barca kvalificerade sig därmed till söndagens final som blir ett El Clasico mellan Barcelona och Real Madrid.     

Sammanfattningsvis en bra genomförd match av Barcelona, något som det inte gått att säga på väldigt länge. Med all respekt för Osasuna så är det såklart ändå bara Osasuna och det finns fortfarande mycket att önska från Xavis lag. Men i alla fall ett sällsynt och efterlängtat steg i rätt riktning inför den riktiga prövningen mot Real Madrid på söndag. Värt att tillägga är att Barca för första gången sedan man slog Royal Antwerp i Champions League den 19 september vinner en match med mer än uddamålet.    

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-01-11 22:33:00
Author

Fler artiklar om Barcelona