Camp Nou, 2021-02-16 21:00

Barcelona - PSG
1 - 4

FC Barcelona – Paris Saint Germain: 1–4
Messis ledningsmål mål till trots - vid matchens slut hade Barça återigen åkt på en storförlust i Champions League.

Trots ledningsmål från Messi gick det mesta snett för Barça. Matchen slutade 1–4 och ett mirakel krävs i nu returen.

Jag skriver alltid mina texter under matchens gång. Så även ikväll.

Jag hade skrivit om Ganas rivande, Verrattis fotbollshjärna och Messis straffmål. Om Neymars frånvaro. Om hur Marquinhos är en fantastisk mittback. Om hur bra Mbappé är när han inte bara är hal utan också konstruktiv. Om Sergiño Dests otacksamma uppgift. Om Piqués första match på tre månader.

Men det tänker jag inte publicera ikväll.

Istället tänker jag skriva om Barça. Om hur fel något är. Hur illa det är. Hur sjukt det är. Hur långt allting har gått.

Hela tiden tänker man att botten är nådd. Sedan kommer nästa match. Känslan av att vi varit där förut. Känslan av att allt rämnar. En matchbild vi känner igen så väl.

Kanske är det värst av allt. Tanken på att Barça faktiskt i stora perioder inte gjorde en speciellt dålig match. Ändå känns det så självklart att det står 1–4 på Camp Nous tavla efter 90 minuter. På tal om tavlor. När fjärdedomarens tavla dök upp i bild och visade fem minuters tilläggstid kändes ett slut på matchen mest lockande av allt.

1–4 på hemmaplan. I Champions League. Och jag är knappt förvånad.

Kanske det yttersta tecknet på förfall.

Bildproducenten zoomade in både Piqué och Busquets under matchens slut. Kanske är den här kvällen det absoluta slutet för det Barça vi en gång kände. De sista spelarna från Peps lag som en gång spelade fotboll som ingen annan gjort eller kommer göra.

Den tredje spelaren från det laget heter Leo Messi. Så mycket av det som pekat uppåt och för en fortsättning i Katalonien känns rätt meningslöst en kväll som denna. Ingen kan säga annat än att Leo Messi ska spela sin sista match i karriären framför ett fullsatt Camp Nou och sedan hyllas som ingen hyllats förr. Frågan om det verkligen blir så vill jag helst inte tänka på.

Jag har länge funderat på hur och vad man skriver om Messi. Jag har inget bra svar. Messi är fotboll.

Och Messi ska spela i Barça. Så är det bara.

Visst har mirakel skett förr. Fråga gärna Paris Saint Germain om det. Nu är saken den att knappt en spelare är kvar från den matchen. Jag vågar påstå att en ny vändning i Paris vore en ännu större bragd än La Remontada.

Kanske väntar något helt annat runt hörnet. Returen lär ge ett första tecken på den saken.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-02-16 23:24:28