Camp Nou, 2023-04-29 21:00

Barcelona - Real Betis
4 - 0

FC Barcelona – Real Betis: 4–0
Raphinha gjorde ett mål och en assist och utsågs i och med detta till matchens lirare av La Liga.

Christensen och Dembélé kom tillbaka efter sina skador samtidigt som Lamine Yamal fick göra sin debut för Barça. Lägg dessutom till att FC Barcelona slog real Betis med fyra mol mot noll och man förstår om anhängare till den katalanska klubben nu känner varma vindar blåsa på allvar.

Hela matchen skulle komma att avgöras redan i den första halvleken. Real Betis fick bara spela med sitt uppställda manskap i strax över tio minuter. Utan att ha blivit tacklad sätter sig mittbacken Luiz Felipe i gräset och kom sedan att bytas ut Edgar González.

Med bara 13 minuter på klockan gick Andreas Christensen upp för att nicka bollen i motståndarnas straffområde. Dansken var ett långt ifrån solklart tillskott i startelvan då han inte spelat den senaste månaden på grund av skada. Nu kom han att möta ett perfekt inlägg av Raphinha med pannan för att ge sitt lag ledningen.

Det var en drömstart på matchen för hemmalaget – men det skulle komma att bli ännu bättre.

Efter att ha ersatt Felipe drog González på sig två gula kort med ett intervall på nio minuter och Betis fick fortsätta matchen med tio man på planen.vDetta skulle visa sig sätta en alldeles för stor press på laget från Andalusien, som nu kom att släppa in ytterligare ett mål. Koundé spelade in ett lågt inlägg till Lewandowski som enkelt styrde in bollen i den bortre delen av målet.

Ligaledarna kom inte att nöja sig med att gå in i halvtid med en tvåmålsledning. Dryga fyra minuter efter Lewandowskis mål skulle Raphinha kröna en väldigt bra halvlek med att själv göra mål. Det var inte helt självklart att brassen fick sitt sjunde mål för säsongen godkänt. Efter en lång VAR-granskning stod det klart att Busquets precisa passning inte kommit då Raphinha var offside och att Barça gick upp i en 3-0 ledning.

Den andra halvleken blev inte lika händelserik sett till spelet, den handlade snarare om spelare som jagade rekord.

Camp Nou applåderade när Joaquín byttes in för Real Betis. Spanjoren är nu fem matcher ifrån att bli den spelaren som spelat flest La Liga matcher någonsin. Det hela skulle komma att bli ett antiklimax då Betis-ikonen haltade ut knäskadad efter mindre än 20 minuter, men en match närmare rekordet.

Då Pellegrini redan använt upp sina bytestillfällen fick han se sitt lag avsluta med nio man på planen. Detta öppnade upp ytor som en inbytt Ansu Fati kapitaliserade på. Efter att ha tagit sig förbi sin spelare spelade han in bollen framför mål. Väl där styrdes den in av Real Betis ställföreträdande mittback Guido Rodríguez till 4-0 Barça.

Frågan är om en spelare någonsin har haft ett bättre utgångsläge att debutera på elitnivå än vad Lamine Yamal fick. Den 15 år unga egna produkten bytte av Gavi i matchminut 84 och blev i och med detta den yngsta spelaren att någonsin representera FC Barcelona i La Liga – och han skulle göra det bra.

Det blev inte någon poäng för Yamal, men han lyckades få iväg ett avslut på mål och borde definitivt ha fått en assist till Dembélé. Hans prestation kan inte bedömmas efter att ha spelat dryga tio minuter mot nio motspelare, men att det finns kvalité där tycktes Camp Nou hålla med om. Han blev glatt påhejad vid varje bollberöring, och det blev många sådana då hans medspelare tycktes söka upp sin nya lagkamrat.

Under matchens gång hördes publiken skandera “Messi, Messi, Messi” för att visa att man gärna ser Argentinaren tillbaka i klubben. Efter att ha sett känslan som Yamals vänsterfot har att erbjuda, vid en så ung ålder, kunde publiken i alla fall för idag glömma bort tidigare La Masia-produkter och fokusera på de nya. Han skall inte jämföras med varken Messi, Iniesta eller Xavi, utan Lamine Yamal kan gott få fortsätta komma in med energin han hade under lördagen och ge anhängare till FC Barcelona hopp om att få se en extraordinärt talangfull vänsterfotad spelare återigen, oavsett om Messi kommer eller inte.

FC Barcelona 4 – 0 Real Betis