2020-11-07 16:15

Barcelona - Real Betis
5 - 2

FC Barcelona - Real Betis: Fem snabba

FC Barcelona - Real Betis: Fem snabba

En titt in i framtiden
 
Var första halvlek en titt in i vad som komma skall, i en tid utan Messi? Intensiv press från anfallslinjen och full fart fram på båda kanterna, den högra kanten inkluderad. Griezmann såg pigg ut och hade några farliga avslutslägen i de inledande minuterna. Jag kom på mig själv att tänka den förbjudna tanken: "Är vi bättre utan Messi? Är det Messi som håller tillbaka Griezmann?". Det tog inte många minuter i andra halvlek innan jag förstod att så givetvis inte är fallet.
 
Modigt
 
Messis inhopp var helt klart hans bästa insats denna säsong vilket tyvärr inte säger särskilt mycket, men ändå. Messis pigghet kan ha berott på att han fick vila i 45 minuter, men det kan lika gärna ha berott på att han tog bänkningen på rätt sätt och knöt näven i fickan för att bevisa Koeman fel. Även om det möjligtvis tar emot, så är det svårt att påstå att Messis bänkning inte var befogad. Hans insatser har inte varit tillräckligt bra. Men det är ändå Messi, hans bakdel har inte känt på många bänkar i sin karriär oavsett hur bakdelens ägare presterat. Såvida Messi själv inte bad om att få vila, så är det väldigt vågat av Ronald Koeman att bänka argentinaren. Inte minst i det pressade läge som laget var inför matchen, där mycket av kritiken riktats mot just Ronald Koeman själv.
 
Var inte du back?
 
Som många säkerligen vet så var Ronald Koeman under sin aktiva spelarkarriär en skicklig försvarsspelare. Det är däremot inte många matcher den här säsongen som Koemans tidigare försvarsegenskaper letat sig in i matchplanen. För tillfället så läcker FC Barcelona som ett såll. I början av matchen sattes det visserligen hög och bra press från anfallarna, men när den pressen väl spelats igenom av Real Betis så var det oceaner av yta att attackera i mellan mittfält och backlinje. De två målen som släpps in är nästan identiska. Ingen från mittfältet plockar upp spelaren som gör mål. Här måste det bli bättring från både spelare och ledare.

Du är inte back va?

Jag brukar vilja hålla mig undan från att kritisera spelare och så även denna gång, alla gör sitt bästa och alla är människor. Jag har samtidigt fortsatt svårt att förstå mig på envisheten kring att spela Sergi Roberto som högerback. Flera år efter sin högerbacksdebut har han fortfarande stora brister i defensiven. Uppenbarligen gör han det bra offensivt, inte minst med sina två assist idag som kunde varit tre om det inte vore för en (korrekt) offsideavblåsning. Men i princip varje gång Real Betis kom fram så var det på Barcelonas högerkant. Jag tror inte att det är en slump, det verkade vara en uttalad matchplan av Manuel Pellegrini. Samtidigt väljer ändå tränare efter tränare att spela Sergi Roberto som högerback, så jag ska kanske vara tyst.
 
Mysteriet
 
Om det är ett mysterium att Sergi Roberto gång på gång lyckas göra högerbacksplatsen till sin så är fotbollsspelaren Ousmane Dembélé ett ännu större mysterium. När bollen är på väg mot honom så är det omöjligt att veta vad som kommer ske. Kommer han göra en perfekt medtagning i fart? Kommer bollen rulla under foten på honom? Kommer den studsa upp på läktaren? Ingen vet. Det är exakt det som gör honom till en fantastisk fotbollsspelare. Ibland tror jag att han tar ett dåligt tillslag med flit, för att få motståndarna att slappna av. Men när dem minst anar det så tar han med sig bollen i fart, skottfintar x antal gånger och skickar sedan upp den i nättaket. Det har vi sett ett antal gånger nu. Om han bara kan hålla sig skadefri så kommer vi se det betydligt oftare, det är jag helt övertygad om.

Dino Curovac2020-11-07 18:45:54

Fler artiklar om Barcelona