Camp Nou, 2023-03-19 21:00

Barcelona - Real Madrid
2 - 1

FC Barcelona – Real Madrid CF: 2–1
Sergi Roberto gjorde ett av två mål som gav seger åt FC Barcelona under söndagskvällen.

FC Barcelona – Real Madrid CF: 2–1

"En ligadefinerande match" och "ett tidigt säsongsavgörande" var två beskrivningar med vilka lagen gick in i El Clásico. Efter söndagens drabbning står Barça på 68 inspelade poäng och Real Madrid på 56. Nu måste det bara bära hela vägen.

Det var en match med stor betydelse som skulle spelas på söndagen. Detta märktes extra tydligt på inramningen inför matchen. Pep Guardiola var på plats tillsammans med de nästan 100 000 övriga besökarna som såg till att fylla Camp Nou till definitionen av en kokande kittel. 

I laguppställningarna infann sig inga häpnadsväckande ändringar sedan senast. Den största förvåningen var att Sergi Roberto spelade från start på mittfältet, där många trodde att Franck Kessié skulle få chansen. Förutom detta så utgjordes vänsterkanten av duon Balde-Gavi, vars kombinerade ålder alltså är densamma som Luka Modric i motståndarlaget. 

Det skulle tidigt bli tydligt vad Barça ville göra i matchen; att rida på en våg av intensitet. Man rusade ur startblocken och kom till tre avslut på mål redan första fem minuterna. Men det skulle också komma att bli en kväll där blåröda spelare stod för samtliga mål. 

0–1 till bortalaget kom med dryga tio minuter på klockan. Efter att ha fått bollen från Eduardo Camavinga rörde sig Vinícius snabbt förbi ett antal passiva Barça-spelare innan han fick iväg ett inlägg. När detta styrdes mot mål av Ronald Araújo fanns till synes inget att göra för Marc-André ter Stegen som var på väg åt andra hållet. Baklängesmålet var ett faktum.

Detta skulle däremot inte ändra på Xavis matchpla. Den höga pressen bestod, likaså intensiteten i offensiven. Vid mer än ett tillfälle sattes en så hög press på marängerna att deras lagkapten, tillika centrala anfallare, Karim Benzema fick gå ner djupt på egen planhalva för att försöka lösa upp knutar.

Duellen som många fokuserade på inför matchen var den mellan Araújo och Vinícius. Heta känslor vid tidigare möten dessa två emellan hade fört med sig att hela Camp Nou tycktes hålla andan varje gång Real Madrids nummer 20 drev bollen mot försvarsklippan. Deras egen match i matchen kan man till sist konstatera blev ganska jämn. Det finns inte en försvarsspelare i världen som inte blir tunnlad av Vinícius när han bestämmer sig för att tunnla, det blev Araújo varse efter kvarten spelad. Däremot skötte hemmalaget det bra både individuellt och kollektivt för att stänga ytor för brassen. Han fick i alla fall tänka både en och två gånger innan han utmanade sin markering och kom inte förbi närmelsevis lika många gånger som han gör mot många andra lag. 

Mot slutet av halvleken var Barça dominanta. Man kom till många avslut och det vara bara Thibaut Courtois individuella skicklighet i kassen för Los Blancos som såg till att hålla deras nolla intakt. Bland annat hade Andreas Christensen två avslut efter två hörnor och Raphinha en extremt kvick sidledsförflyttning som följdes av ett bra avslut.

Många som följer FC Barcelona hade inför matchen sagt att laguppställningen innehöll en svag länk. Trots att han ofta blivit mer dissad än hissad av supportrarna har Sergi Roberto kämpat för klubben som han vuxit upp i och älskat sedan hans första seniormatch. Den här kvällen tog han en plats på mittfältet och stod för en insats som bör bli ihågkommen en tid framöver. Visst ser han stundtals otajmad ut i duellspelet, han är inte heller världens snabbaste, men när han satte kvitteringen med första halvlekens sista spark så etablerade han – i varje fall för mig – sin status som kulturbärare i FC Barcelona.

Det är inte en särskilt spektakulär aktion utan kommer ur en rörig situation framför mål. Det är bara det faktum att det är han som gör det – han som alltid är där när det behövs.

Med 1–1 i ryggen startade andra halvlek där den första slutade, Barça var helt enkelt bättre. Det var svårt för Real Madrid att etablera sig på katalanernas planhalva, men besökarna lyckades stundtals driva igenom med en snabb omställning eller två. Trots allt ska man ha i bakhuvudet att Xavi valde att spela med en hög backlinje mot några av världsfotbollens snabbaste spelare i Vinícius och Federico Valverde, med Toni Kroos och Modric att trä in bollar på dem. 

Sett till det stora hela så lyckades Barça avvärja bra och det dröjde till minut 81 innan Real Madrid fick en direkt farlig omställning. En inbytt Rodrygo sprang helt enkelt snabbare än Barça-försvararna och det hela resulterade i att Marco Asensio stötte in bollen till vad som då verkade vara 1–2 och en livsgnista i kampen om La Liga-segern.

Det såg dessutom ut att bli ett jobbigt resultat av en tung kväll för Jules Koundé, som missade markering på Asensio. Fransmannen hade utöver detta bara minuter tidigare snubblat med bollen och låtit Benzema skjuta i ett fint läge. Efter någon minuts märkbart andningsuppehåll på cirka 100 000 katalaner dömdes målet bort för offside och Real Madrids forcering var slut. 

Visst kom de avslutande tio minuterna av matchen att bli böljande, men det blev inte speciellt farligt för Real Madrid igen efter det bortdömda målet. Det kontrades och slogs långbollar på ett sätt som en viss Pep Guardiola inte kan ha varit särskilt glad åt på hedersläktaren. Desto gladare blev han kanske av det som hände efter två minuters tilläggstid.

Då valde Robert Lewandowski att plocka fram en briljant klackpassning ur verktygslådan, denna plockades upp av Alejandro Balde som spelade in den på en inrusande Franck Kessié framför mål. Ivorianen vann matchen åt FC Barcelona med sitt första ligamål för säsongen som han enkelt placerade in bakom en chanslös Courtois.

Glädjescenerna som följde på detta, och sedermera slutsignal, påminde om ett guldfirande.

Det är många matcher kvar att spela och det skall således inte tas ut i förskott att det står Barça på någon pokal i juni, däremot går det att slå fast att man numera leder ligan med tolv poäng. Det ska i varje fall mycket till för att sätta käppar i hjulen på det katalanska maskineriet som ångar vidare mot vad som får antas vara enklare motstånd än det man brottat ned under söndagen.

Lukas Eriksson Melander2023-03-19 23:59:00
Author

Fler artiklar om Barcelona