2020-10-04 21:00

Barcelona - Sevilla
1 - 1

FC Barcelona - Sevilla FC: 1-1
Coutinho firar kvitteringsmålet – som blev kvällens enda från Barças sida

FC Barcelona - Sevilla FC: 1-1

Med chans till den tredje raka segern i ligaspelet tog Barça emot Sevilla på Camp Nou under söndagskvällen. Så blev inte fallet. Efter två tidiga mål, signerade Luuk de Jong och Philippe Coutinho, slutade matchen 1-1.

Barça kom till spel med samma manskap som de två föregående matcherna med ett undantag, där Ronald Araújo ersatte avstängde Clément Lenglet. I övrigt alltså ett oförändrat lag från start, enligt Koemans formation 4-2-3-1.

Det var Sevilla som inledde matchen piggast och skapade ett antal fasta situationer. I samband med just en sådan kom ledningsmålet för deras del redan i den åttonde minuten. På en andraboll i straffområdet kunde De Jong bomba upp 0-1 i nättaket. 

En tuff start, men Barça reagerade direkt. Messi slog en av sina patenterade djupledsbollar mot Jordi Alba. Jesús Navas hann emellan, men inte bättre än att bollen nådde Coutinho som kunde raka in den i öppet mål. Tio minuter spelat, 1-1 på tavlan.

Ett kvitteringsmål som i mångt och mycket får symbolisera det ”nya” Barça. Rättvänd spelare (hemskt gärna Messi) resulterar i ett flertal spelare som löper i djupled och fyller på i boxen. En mer vertikal fotboll, som komplement till bollinnehavet.

En stor del av den första halveken bestod av presspel för Barças del. Vissa gånger lyckosamt, vissa gånger mindre. Ett imponerande Sevilla ska poängteras, som faktiskt stod på 60% bollinnehav efter de inledande 25 minuterna. De farligheter Barça skapade kom främst de gånger Messi hamnade rättvänd med boll framför Sevillas backlinje. Messi, som låg bakom kvitteringsmålet med en typiskt avgörande passning som inte syns i statistiken.

Ju längre den första halveken led, desto mer Barça. Precis innan halvtid kom ytterligare ett bra läge. Messi tog emot en boll i djupled och kunde vika in från högerkanten. Avslutet strax utanför Bounous vänstra stolpe. Halvtidspaus och 1-1 efter en första halvek av hög kvalité – från båda lagen.

Andra halvlek
I den andra halvleken sjönk tempot ett par nivåer – till stor del förståeligt med tanke på det tuffa spelschemat. Barça inledde med mycket boll, och Sevilla hamnade för första gången i matchen lite lägre i sitt försvarspel i längre sekvenser. Efter dryga timmen kom matchens första byten där Barça skiftade yttrar – Ansu Fati och Griezmann mot Pedri och Trincão. 

Ytterligare en svag insats av Griezmann, som inte alls får det att stämma. Symbolisk grafik från den första halvleken visade hur Barça gått till anfall fem gånger på vänsterkanten, sju gånger centralt och noll gånger via högerkanten. Firma Roberto-Griezmann hittar inte rätt till höger.

En bit in i den andra halvleken lyckades Sevilla åter ta sig in i matchen igen, och skapade också andra halvleks kanske bästa chans. Ett inlägg från nyligen inbytte En-Nesyri som Araújo styrde upp i egen målställning.

Med kvarten kvar tvingades Jordi Alba utgå på grund av skada. Där med en debutant i nyförvärvet Sergiño Dest, som blev spelklar så sent som under dagen. I samma vända kommer även Pjanic in på planen på bekostad av Coutinho. Något knepiga byten av Koeman. Dembélé var aldrig ens uppe och värmde, och Riqui Puig (som passat perfekt i Coutinhos position) verkar vara långt från ett alternativ. Ett defensivt byte i Pjanic mot Coutinho, vilket resulterade i Frenkie de Jong som någon slags skuggtia. Barça lyckades sedan inte alls skapa någon form av forcering i slutet av matchen.

Den sista stora chansen fick Trincão som fint framspelad av Messi inte lyckades besegra Bounou i Sevillamålet. Efter fem tilläggsminuter blåste domare Gil Manzano av matchen. Slutresultat 1-1 och delad poäng.

Efter slutsignalen
En poäng vunnen eller två poäng förlorade? Det återstår att se. Barça står nu på samma status gällande poängtapp som Real Madrid, men med en match mindre spelad (och en vinst mindre). Ett mycket imponerande Sevilla ska tilläggas, som förtjänar all respekt. Ändå är känslan av att det fanns mer att hämta från Barças sida. 1-1 på tavlan under 80 minuter, och ändå ingen riktig forcering under matchens slut.

Pluspoäng för individuell insats går främst till Araújo, som tog sig an mittbackspositionen med bravur. Lite passiv på målet, men i övrigt en fin insats. Messi är långt ifrån sitt max, men skapar likväl ett antal klara målchanser. Höga krav där. Frågetecken främst för Griezmann med ytterligare en blek insats. Dessutom något så ovanligt som återkommande slarv i passningsspelet från Frenkie de Jong.

Koemans Barça är helt klart långt från ett färdigt bygge. Morgondagen innebär slutet på transferfönstret och där med får vi svar på frågor om Dembélé, Depay och Eric García. En färdig trupp och sju poäng på de tre första matcherna. En poäng mot ett starkt Sevilla är inget att skämmas över, men känslan är att något saknades.

Barça - Sevilla i siffror:
Mål: 1-1
Bollinnehav: 52-48
Avslut: 11-10
Avslut på mål: 6-1
Hörnor: 6-5
Gula kort: 1-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Framöver väntar närmast ett landslagsuppehåll. Nästa match i La Liga spelas först den 18:e oktober på bortaplan mot Getafe. Därefter drar Champions League igång, där Barça inleder på hemmaplan mot ungerska Ferencváros. På det ett Clásico den 25:e, och sedan återigen Champions League mot Juventus den 28:e. Oktober blir minst sagt en tuff historia. Förhoppningsvis även en minnesvärd sådan.

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-10-05 00:10:00
Author

Fler artiklar om Barcelona