Genomgång inför säsongen: Taktiken
Taktikern Manuel Preciado går mot sin sjätte säsong som tränare för Sporting.

Genomgång inför säsongen: Taktiken

Vill du få bättre koll på Sporting Gijón så är det här artikelserien för dig. I fem stycken delar går vi igenom spelartruppen, taktiken samt diskuterar förutsättningarna inför den kommande säsongen. I denna femte avslutande del så är det Preciados sätt att formera laget som sätts i fokus.

När Manuel Preciado formerar sitt Sporting väljer han allt som oftast mellan tre stycken olika grunduppställningar. Dels de två lite offensivare uppställningarna 4-3-3 och 4-2-3-1 samt den lite mer defensiva 4-1-4-1 uppställningen. I valet mellan formationerna finns det enligt mina analyser tre parametrar som bör ligga till grund för hur Preciado väljer att disponera sina spelare.

  • Matchplanen: Är tanken att laget ska gå ut och dominera matchen, eller kan vi vänta oss ett ställningskrig? Vad det är för matchbild som väntas spelar såklart in i valet av formation och spelartyper. Hemma på El Molinón är målet nästan alltid att dominera matchen och då är det mycket viktigt att hitta rätt balans i laget.
  • Skador: Vilka spelare finns tillgängliga och är dem i bra eller dålig form?
  • Motståndet: Ska vi spela mot Real Madrid eller mot Racing Santander? Den här punkten är ganska så lik den första då matchplanen ofta, men inte alltid, påverkas av vilka som står för motståndet och om det är på hemma- eller bortaplan.
En till betydande faktor är såklart vilka spelare som Preciado väljer att spela med. Att ställa upp i en 4-2-3-1 formation med Nacho Novo som offensiv innermittfältare skulle i praktiken innebära att Sporting istället får två centrala anfallare eftersom Novo är en väldigt offensiv spelare. En liknande situation kan uppstå om Sporting spelare 4-3-3 med två mittfältstyper som Miguel de las Cuevas och Ayoze på kanterna. I praktiken så blir det då i det närmaste en 4-5-1 formation istället. Slutsatsen av detta resonemang är att det är vilka spelartyper man använder sig av, inte den taktiska uppställningen, som är avgörande för hur laget formeras i praktiken. Likväl så är fortfarande matchplanen, skador/form och motståndet det som lägger grunden för hur startelvan bör formeras.

4-3-3

Matchplan
När Sporting tänker sig att spela en offensiv fotboll och vill ha med många anfallare i anfallsspelet så är den här taktiken mycket användbar. Ett alternativ är att backa hem och kontringsspela, vilket kan vara effektivt med tanke på att man har många anfallsspelare på planen.
Fördelar med taktiken är att laget blir väldigt starkt centralt i banan och att det hela tiden finns offensiva passningsalternativ på kanterna. Den stora nackdelen finns i att motståndarna lätt kan utnyttja de tomma ytor som uppstår framför ytterbackarna.

Spelartyper
En 4-3-3 taktik innebär ganska ofta att ett stort ansvar läggs på de centrala mittfältarna som måste klara av att balansera laget och täcka de ytor som uppstår centralt och på kanterna. Preciado väljer ofta att spela med rörliga och tekniska spelare som Cases, André Castro och Rivera för att få kombinationen mellan ett bra passningsspel och uthållighet i defensiven. En mer statisk innermittfältare som Eguren funkar dock inte riktigt lika bra då i systemet eftersom det är viktigt att innermittfältaren är dynamisk i sitt spel och klarar av att röra sig över stora ytor.

Motstånd
Det är en formation som egentligen fungerar att använda mot de flesta motstånd, om de anfallare man startar med är tillräckligt disciplinerade för att även kunna hjälpa till i defensiven. Min åsikt är emellertid att den lämpar sig bäst i möten med lag på en liknande eller sämre nivå, mot bättre motstånd är risken större att mittfältet inte orkar stå emot och att kanterna därmed lämnas helt öppna.

4-2-3-1

Matchplan
4-2-3-1 är en förhållandevis flexibel taktik som går att anpassa efter de flesta matchplaner. Ett alternativ är att använda de många mittfältarna till att sätta en väldigt hög press och hela tiden försöka vinna tillbaka bollen för att direkt ställa om och gå till anfall. Ungefär så som Sporting brukar spela på hemmaplan.
Det går även att flytta ner utgångspositionerna ett tiotalt meter och istället stänga ytor, få ett mer kompakt lag och spela kontring. En typisk ”bortaplansuppställning” med andra ord.

Spelartyper
Det är viktigt att bygga bakifrån och ha en backlinje som vågar trycka upp när mittfältet väljer att pressa högt. Betydelsefulla är även de två defensiva mittfältarna och i denna uppställning kan en positionssäker spelare som Eguren vara väldigt nyttig. I anfallsspelet är de tre offensiva spelarna ansvariga för kreativiteten och framförallt den centrala mittfältaren, oftast De las Cuevas, är viktig i sin roll som länk mellan anfalls- och mittfältsspelarna.

Motstånd
Detta är den taktik som Manuel Preciado oftast använder och vilka som står för motståndet behöver inte spela så stor roll då det, som jag redan varit inne på, är en ganska så anpassningsbar uppställning.

4-1-4-1

Matchplan
Det här är den taktik som Preciado bara använder sig av när målet är att hålla tätt bakåt och bjuda på så få chanser som möjligt för motståndaren. Ett exempel på när den användes förra säsongen var borta Espanyol när Sporting var i väldigt dålig form och hade stora problem med försvarsspelet.

Spelartyper
Ett stabilt försvar som orkar hålla emot när motståndarna pressar på som hårdast är den grundläggande delen för att taktiken ska funka och ger som vanligt mittbacken Alberto Botía en nyckelroll. Även den defensiva mittfältaren, t ex. Eguren eller Rivera, får en nyckelroll och måste framförallt hjälpa laget med en enorm arbetsinsats. Den tredje spelaren som jag vill lyfta fram i denna formation är den ensamme anfallaren som troligtvis har den tråkigaste rollen av alla. För att lyckas är det emellertid viktigt att ha en anfallare som ändå springer och kämpar på varje boll, att ha en David Barral.

Motstånd
Det finns två rimliga scenarion som kan innebära att Preciado använder den här taktiken. Det första är när laget är i dålig form och ska möta ett bättre eller formstarkare lag på bortaplan, till exempel Espanyol. Det andra är när man möter ett lag som helt enkelt är mycket bättre, till exempel Real Madrid eller Barcelona.
 
 

Så, då var denna artikelserie till ända. Jag hoppas att ni funnit den intressant och nu är lika taggade som mig inför starten av La Primera División säsongen 2011/12!

Gustav Sternelöv2011-08-27 12:06:07
Author

Fler artiklar om Sporting Gijon