San Mamés, 2021-01-06 21:00

Athletic - Barcelona

Inför: Athletic Club - FC Barcelona

Inför: Athletic Club - FC Barcelona

Barcelona går för andra raka segern när Athletic, med ny tränare, ska besökas uppe i Bilbao.

FC Barcelona

Katalanerna kommer från en resultatmässigt bättre period med sex raka matcher utan förlust där fyra blivit segrar. Senast besegrades Huesca med 1-0 på bortaplan, ett resultat som borde blivit klart större. Istället, som så ofta denna säsong, missade Barcelona chans efter chans och det krävdes några fina aktioner från ter Stegen i målet för att nollan skulle hållas intakt och de tre poängen bärgas. Barça har också sakteliga börjat klättra uppåt i tabellen och kan med en vinst i sin nästa match ta sig upp på tredjeplats, fem poäng bakom Real Madrid med samma antal matcher spelade. 

Kollar man på individuella spelarprestationer är det Messi och de Jong som sticker ut i offensiv riktning där argentinaren gjort 2+2 på de fyra matcher han spelat och de Jong 2+1 i sin något mer framskjutna position jämfört med tidigare. 

De sista årens möten med Athletic Club har varit jämna, det syns på facitet sida 2016 Barcelona vunnit fem, Athletic tre medan två slutat oavgjort. Uppe i Bilbao har Barça dessutom inte vunnit på två säsonger, 18/19 slutade matchen 0-0 medan Athletic vann med 1-0 i premiärmatchen av La Liga förra säsongen. Då Aritz Aduriz drämde in matchens enda mål på en sensationellt snygg liggande volley.

Saknas inför matchen gör Ansu Fati, Piqué, Sergi Roberto, Coutinho och Umtiti.


Athletic Club

Athletic Club har haft en skakig säsong där tunga skalper (seger mot Sevilla hemma) blandats med riktiga bottennapp (förlust mot Cádiz hemma). Totalt sett räcker det till en niondeplats, vilket ändå är i paritet med vad man kan kräva av laget, men känslan är ändå att det finns större potential. Så tyckte även ledningen som trots vinsten mot Elche senast valde att sparka Gaizka Garitano. In kommer istället en av landets bästa tränare, Marcelino, och förväntningarna är med all rätt höga. Hans insatser i ett kaosartat Valencia talat för sig själva där det både blev topp fyra placeringar och cupguld.

Athletics form är svag där det bara blivit två segrar på de sju senaste. Målskillnaden 8-10 skrämmer ingen heller och är ganska symboliskt för deras situation, det är lite varken eller åt båda hållen. Förhoppningen är att Marcelino ska kunna stabilisera skutan med start på onsdag mot Barcelona, ett lag de är sju poäng bakom med en match mer spelad.

Athletic Club kommer till matchen med fullt manskap.


Matchfakta:

Vad: Omgång 2 (men match 17 samt 18 för lagen), La Liga
Var: San Mamés, Bilbao
När: 6/1, 21:00
Sändning: Cmore

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-01-05 18:54:49
Author

Fler artiklar om Barcelona