San Mamés, 2022-01-20 21:30

Athletic - Barcelona

Inför: Athletic Club – FC Barcelona

Inför: Athletic Club – FC Barcelona

Årets sista realistiska titelchans står på spel när Barça reser till Baskien för möte med Athletic Club i Copa del Rey. I potten finns en plats i kvartsfinalerna.

Det är två lag med stark nutidshistoria i cupspelet som ställs mot varandra på San Mamés i Baskien på torsdagskvällen. För Barças del var förra säsongens seger i finalen mot just Athletic Club kanske en symbol för någon typ av topp på den i stunder briljanta vårsäsongen.

Matchen slutade 4–0 i Barças favör efter mål av Messi, Messi, Griezmann och De Jong. Athletic Club hade, som om förlusten inte var nog, kommit till La Cartuja i Sevilla med ytterligare ett nederlag i baktankarna. Fjolårets finalderby mot Real Sociedad hade skjutits upp ett helt år för att vänta in publiken som till slut ändå inte kunde komma. La Real tog bucklan till den blåvita delen av regionen efter straffmål av Mikel Oyarzabal.

Klart är hur som helst att Barça och Athletic inte ställs emot varandra i någon final av årets cupupplaga. Torsdagens match innebär åttondelsfinal för de bägge lagen.

Barça kommer till matchen med något som skulle kunna liknas vid ljus i det skademörker som etsat sig fast i klubben under säsongen. Memphis Depay tränade på egen hand under onsdagen med skavanker. Saknas sedan tidigare gör Eric García och Sergi Roberto. Därtill har Samuel Umtiti, föga förvånande, åkt på en ny skada. Den här gången väntas fransmannen bli borta i drygt tre månader. Luuk de Jong är avstängd.

Truppen: Ter Stegen, Neto, Tenas, Piqué, Araújo, Lenglet, Mingueza, Alba, Balde, Alves, Dest, Busquets, de Jong, Gavi, Nico, Pedri, Riqui Puig, Abde, Ansu, Ferran, Jutglà & Braithwaite.

Preliminär startelva: Ter Stegen; Alves, Araújo, Piqué, Alba; de Jong, Busquets, Pedri; Gavi, Ansu, Ferran.

Den stora grejen i Katalonien är, i inte helt ovanlig ordning, Ousmane Dembélé. Tiden uppges rinna ut för fransmannen, som fortfarande inte vill förlänga till någorlunda rimliga villkor. Nu verkar tålamodet tagit slut hos klubben och Dembélé saknas därför i truppen. Återstår att se huruvida den metoden kan forcera fram ett beslut.

I Baskien har säsongens gått upp och ned och Athletic Club placerar sig där med i mitten av ligatabellen. Då klubben egentligen har styrkan nog för att utmana om europaplatser lär det kännas tungt att se lag som Real Betis och lokalrivalen Real Sociedad ta chansen i en rätt rörig säsong i den spanska fotbollen.

Baskerna är påväg in i någon form av generationsväxling i offensiv del av planen, vilket lär generera resultat om något år eller två. Oihan Sancet, Nico Williams, Nico Serrano och Unai Vencedor är namn som samtliga kan bli kuggar i ett framtida Athletic Club.

I nutid gäller det i vanlig ordning att se upp för anfallsduon Raúl García och Iñaki Williams samt Iker Muniain som ska lösa knutarna framåt i banan. På bänken finns den omåttligt karismatiske Marcelino.

Preliminär startelva: Simón; de Marcos, Yeray, Martínez, Berchiche; Berenguer, García, Zarraga, Muniain; Williams, Sancet.

Copa del Rey är som sagt Barças enda rimliga möjlighet till titel som återstår säsongen 21/22. En fjärdeplats eller bättre i ligaspelet är såklart av högre prioritet, men titlar är titlar. Återstår att se hur Xavi kommer att prioritera och balansera när spelschemat blir tyngre under våren.

Athletic Club är alltid en tuff motståndare och en bra värdemätare. Ju fler spelare som kommer tillbaka, desto högre blir kraven på Xavi och laget. Pedri, Ferran Torres och Ansu Fati.

Upp till bevis!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vad? Copa del Rey, åttondelsfinal: Athletic Club – FC Barcelona
När? Torsdag 20/1, 21:30
Var? Sportbladet

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2022-01-19 21:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona