San Mames Stadium, 2024-03-03 21:00

Athletic - Barcelona

Inför Athletic Club - FC Barcelona

Inför Athletic Club - FC Barcelona

Barcelona möter under söndagskvällen Athletic Club på San Mames i Bilbao. En stormatch där Athletic Club för tillfället är formstarka och där båda lagen är i stort behov av poäng.

Ikväll, söndag är det dags för vad flera menar är helgens höjdpunkt när det kommer till fotboll. Ett av säsongens succe lag inom spansk fotboll, Athletic Club tar emot Barcelona på Estadio San Mamés i Bilbao, Baskien. Två för tillfället formstarka lag som båda är med i racet om Champions League platserna och som med ett bra resultat ikväll verkligen kan befästa sin plats i just kampen om topp fyra. För Barcelona så har man efter den mycket märkliga avslutningen på Mestalla igår där Real Madrid enbart fick med sig en poäng mot Valencia möjlighet att minska avståndet till huvudstaden klubben till sex poäng. Ligatiteln som enligt många redan är bortspelad för katalanerna kan alltså nu finnas inom sex poängs räckvidd. Men i så fall krävs det en stark prestation borta mot det svårspelade och mycket formstarka Athletic Club.

Innan avresan till Bilbao under lördagen genomförde Barcelona ett sista träningspass på Ciutat Esportiva där samtliga tillgängliga A-lagsspelare medverkade där det även som vanligt fylldes på med spelare som framförallt Pau Cubarsi, Marc Guiu och Hector Fort från Barca Athletic. Skadelistan som för en stund var lång för Barça börjar nu minska mer och mer och spelarna som fortsatt saknas är Gavi, Alejandro Balde, Marcos Alonso och Ferran Torres. Flera spelare som tidigare saknats för katalanerna är nu tillbaka i spel där bland annat Joao Felix och Raphinha som tidigare dragits med skador var tillbaka i förra matchen mot Getafe där de båda även noterades för varsitt mål.  

Barcelona har som många vet stått för en väldigt stökig och ojämn säsong där framförallt prestationerna och resultaten har haft mycket mer att önska. Däremot ser jag personligen ett litet ljus i tunneln efter årsskiftet. Trots att året 2024 började med en hel del dåliga resultat och ett uttåg ur Copa del Rey samt en utklassning i El Clasico ser jag ändå en positiv trend i flera matcher där Barca kliver in i kvällens match med två i helhet bra prestationer i ryggen mot Getafe och Napoli. Två andra faktorer är för det första precis som jag tidigare nämnde om den positiva skadesituationen. Numera är det inte alls lika många spelare som saknas hos Blaugrana. En annan faktor är den uppåtgående formen för den nykorade månadens spelare Robert Lewandowski. Polacken som under hela säsongen varit starkt ifrågasatt har verkligen växlat upp och stått för åtta mål i samtliga tävlingar under 2024. 

I startelvan ser jag egentligen enbart ett frågetecken och det är mittback positionen bredvid Ronald Araujo och alltså ifall det blir Pau Cubarsi eller Inigo Martinez. Flera källor säger ändå att det kommer vara Cubarsi som spelar precis som han gjort de senaste matcherna. Mot Getafe i förra omgången så var 17-åringen en av de bättre på planen där han likt Martinez har en väldigt bra passningsfot. I övrigt tror jag att Andreas Christensen fortsätter som han gjort som sexa medan Lamine Yamal kommer in på nytt på högerkanten där även Pedri fortsätter till vänster. 

Preliminär startelva: 

Ter Stegen; Cancelo, Cubarsi, Araujo, Kounde; Gündogan, Christensen, De Jong; Pedri, Lewandowski, Yamal

Athletic Club är minst sagt ett väldigt intressant lag att följa under säsongen 2023/24 där det går att prata om allt från Ernesto Valverde till Williams bröderna. Hur som helst så har baskerna stått för en enastående säsong där man för tillfället placerar sig på en femte plats i La Liga, hack i häl på Atletico Madrid. Man slog även så sent som i torsdags ut just Real Madrid i dubbelmötet i Copa del Rey på ett väldigt imponerande sätt där resultatet skrevs till 4-0 över de två mötena. Precis som mot Barcelona i kvartsfinalerna så var det återigen Williams bröderna Inaki och Nico som låg bakom allt i offensiven. 

Precis som i Barcelona så kan man i Athletic på förhand räkna med fyra stycken frånvarande spelare på grund av skador och avstängningar. Dani Vivian, Ander Herrera och Yuri Berchiche är samtliga skadade och missar kvällens möte. Det allra tuffaste bortfallet är dock just Nico Williams som är avstängd. 21-åringen drog på sig ett märkligt och mycket onödigt rött kort i den förra ligamatchen när Athletic föll borta mot Real Betis. Avbräcket med Nico är såklart otroligt tufft och något som jag personligen verkligen kommer att synas på San Mames ikväll. Med Nico avstängd så gör det såklart att startelvan blir lite svårare att på förhand prata om. Mest troligt i min bok är att Alex
Berenguer kliver in på den ena kanten istället för just Nico. 

Trolig startelva:

Simon; Lekue, Paredes, Alvarez, De Marcos; Díaz, De Galarreta; , Berenguer, Sancet, Williams; Guruzeta

Som sagt så spelas visserligen Manchester derbyt idag vid 16:30 men min åsikt är ändå att helgens mest sevärda match spelas i Bilbao ikväll mellan Athletic Club och Barcelona. Det kommer vara ett kokande San Mames med två lag som gärna vill ta med sig tre poäng hem. Athletic vill fortsätta sätta press på Atletico Madrid i kampen om topp fyra platserna medan Barcelona med en vinst ikväll mer eller mindre kan skaka av sig just Athletic och med största sannolikhet säkra Champions League-spel kommande säsong samtidigt som man sätter press på Real Madrid och Girona. 
Matchen drar igång 21.00 på TV4 Play.

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-03-03 16:50:00
Author

Fler artiklar om Barcelona