Camp Nou, 2021-11-20 21:00

Barcelona - Espanyol

Inför: Barcelona - Espanyol
Barcelonas nya tränare hoppas på en drömdebut mot Espanyol.

Inför: Barcelona - Espanyol

Under lördagskvällen tar Barcelona emot stadsrivalen Espanyol på Camp Nou i ett katalanskt derby som i helgen drar blickarna till sig av flera anledningar. Derby i all sin ära, och även om det är på planen matchen kommer att avgöras riktas rampljuset ändå mot sidlinjen.

Det fick vara nog. Prestationerna från det Ronald Koeman och Henke Larsson-styrda FC Barcelona var inte tillräckligt bra, och när laget gick till landslagsuppehåll parkerade på en niondeplats i ligan fick holländaren lämna sin post. Istället har nu en ny era inletts. Joan Laporta och folket i styrelserummet har satt segel i en ny riktning där nostalgiska vindar ska leda oss i hamn. Xavi Hernandez. Det namnet låter väl bekant? 

Supportrar har en tendens att förvänta sig alldeles för mycket alldeles för tidigt, framförallt när det kommer till tränarbyten generellt men i synnerhet när tränaren i fråga är en av klubbens största någonsin. Därför bör matchen i helgen istället ses som ett tydligt bevis på att ledningen faktiskt agerat och stakat ut en (förhoppningsvis) långsiktig plan där Xavi nu ska få tid på sig att bygga upp ett FC Barcelona värdigt klubbens historia. Man vet väldigt lite om hans förmågor som tränare på den största scenen, men att det finns en brutal fotbollshjärna där råder det inga som helst tvivel om. 

Som tidigare nämnt har formen för Barca varit minst sagt haltande, och med 17 poäng på tolv omgångar ligger man inför matchen på exakt samma poäng som Espanyol. För Barcelonas del är det sannerligen dags att börja rada upp segrar då toppskiktet börjar springa iväg poängmässigt. Efter ett långt landslagsuppehåll hoppas vi att man fått ordning på laget och att spelet kan lyftas några nivåer, särskilt med spelare som Memphis och Gavi i bra form. Memphis Depay kommer med tre gjorda mål på sina två matcher med Nederländerna och 17-årige Gavi hade lekstuga med det svenska mittfältet senast. På förhand två intressanta spelare att hålla ögonen på och förhoppningsvis kan dessa två bibehålla den goda formen. 

Espanyol som faktiskt är nykomlingar i La Liga efter att ha vunnit Segunda Division förra säsongen har inlett säsongen bra. För tillfället ligger katalanerna på en elfte plats med samma poäng som Barcelona och de inledande matcherna har visat att man inte har några intentioner på att bli någon slagpåse i ligan den här säsongen. Forwarden Raul de Tomas, som startade mot Sverige under VM-kvalet, ligger på en delad andraplats i skytteligan med sju gjorda mål och är ständigt ett hot. 

Lördagkväll och derby på Camp Nou med Xavi som ny tränare i Barcelona, det finns med andra ord stor anledning att se på fotboll i helgen. Spännande saker är på gång i FC Barcelona och förhoppningsvis blickar vi nu mot ljusare tider. Det är dags att vi vänder på skutan.  

Filip Elofsson2021-11-19 18:50:00
Author

Fler artiklar om Barcelona