El Sadar, 2021-12-12 16:15

Osasuna - Barcelona

Inför: CA Osasuna - FC Barcelona

Inför: CA Osasuna - FC Barcelona

Efter den tunga förlusten mot Betis samt uttåget ur Champions League är Xavis mannar pressade till att hitta tillbaka på vinnarspåret. När Barca åker till Pamplona för att möta CA Osasuna krävs tre poäng för att avståndet till CL-platserna inte längre ska kännas stort och svårintagligt.


Efter att ha tagit ynka 7 poäng på 6 matcher i Champions Leagues gruppspel är Barca utslaget ur turneringen, och ska istället spela Europa League till våren. Alla supportrar till klubben är nog överens om att det både känns tråkigt och förödmjukande att misslyckas gå till slutspel i turneringen man inte för länge sedan dominerade. Man får dock konstatera att klubben inte längre är där den en gång var, vilket man också som supporter får förhålla sig. Den enda vägen framåt för klubben är nu att gå för den där viktiga topp 4-placeringen som innebär spel i CL nästa säsong. Placeringen som gynnar klubben enormt ekonomiskt och ger en grund för Laporta, Xavi & Co att kunna bygga vidare på. I nuläget är det 6 poäng upp till Atlético de Madrid som ockuperar fjärdeplatsen, ett försprång som snabbt kan tas in vid några uppradade segrar, men som också snabbt kan kännas svårintagligt vid några ytterligare poängtapp. 

Barca beger sig mot Pamplona med en sargad trupp, detta då Alba och Depay har dragit på sig skador samtidigt som Pedri, Ansu Fati, Sergi Roberto, Agüero och Braithwaite fortfarande saknas. Det innebär frågetecken kring vilka som ockupera vänsterback- och anfallsplatsen, men i brist på andra alternativ bör Luuk De Jong starta samtidigt som talangfulla Alejandro Balde får chansen till vänster i backlinjen. 


Truppen; Ter Stegen, Neto, Peña, García, Araujo, Lenglet, Piqué, Umtiti, Mingueza, Dest, Baldé, Busquets, De Jong, Puig, Nico, Gavi, Demir, Coutinho, Dembélé, Abde, Jutglá, De Jong.

Preliminär elva; Ter Stegen; Dest, Araujo, Lenglet, Balde; Nico, Busquets, De Jong; Dembélé, De Jong, Gavi.

“Det är ett lag som har själ och som anfaller väldigt direkt”, är vad Xavi hade att säga om Osasuna
som befinner sig på en 11:e-plats i La Liga med 21 inspelade poäng. Laget saknar stjärnor och litar snarare på kollektivet för att ta poäng. Laget tränas av Jacoba Arraste som tog över jobbet 2018 och nu är inne på sin fjärde säsong som tränare för klubben. Efter att ha lett klubben till uppflyttning till La Liga är han nu på väg att leda klubben till en mittenplacering för tredje säsongen i rad, vilket är ett väldigt fint facit. 


Historiken säger att Barça bara har förlorat en gång av de senaste elva mötena på Osasunas hemmaborg El Sadar. Visserligen är maktförhållandet annorlunda denna gång med tanke på att Osasuna skulle gå om Barça vid seger, vilket möjligtvis kan göra historiken missledande. Precis som alla andra Culés hoppas jag dock på att tre poäng hämtas hem till Katalonien, vilket skulle kunna innebära att en CL-plats är inom 3 poängs räckhåll. Jag tror att nycklarna för att uppnå det är de defensiva omställningarna samt spelet inne i de två straffområdena. Lyckas man med de delarna tror jag att Barça kommer att vara ett nummer för stort för Osasuna, som likt de flesta lagen med sämre individuella spelare kommer att försöka kontra sönder detta fysiskt svaga Barça. 

¡Som-hi Barça!

Vad? CA Osasuna - FC Barcelona, omgång 16, La Liga
Var? C More Fotboll / Barca TV+
När? Söndag 12 December, 16:15.

Anton Granholm2021-12-11 16:55:00
Author

Fler artiklar om Barcelona