Inför: Derbi Vasco

Inför: Derbi Vasco

Årets sista match blir det vänskapliga baskiska derbyt borta mot Athletic Club. Efter nio matcher utan vinst måste vi nu ta en trea i derbyt.

Denna match kan vara en av det viktigaste matcherna för säsongen. Resultatet i denna match kommer visa vilken väg La Real måste gå resten av säsongen. Vid vinst kan vi hänga på i toppen och slåss om de högsta platserna för att kunna spela i Champions Leauge nästa år. Vid förlust får vi nog börja fokusera på att ta oss ut i Europa Leauge igen nästa år. Skulle det sluta med att någon form av poäng tapp idag så är frågan om vad vi kommer gå "all in" för denna säsong. Genom hela hösten har det skrivits om att det största fokuset under året kommer bli cop del rey final mot just Athletic Club, men om det är ett sätt att rikta fokus från la liga och EL vet jag inte. Efter den fina inledningen krävde nog både klubben och fansen att vi skulle prestera bra i la liga och hänga med i toppen. Samtidigt som man vill visa upp klubben i europa via avencemang i EL. Att prestera bra på två fronter samtidigt är svårt och det har visat sig nu i slutet. Jag tycker att Imanol har roterat en del i truppen på de flesta spelarna men några få spelare får lite väl mycket speltid och måste ibland vilas.  

Derbi Vasco eller vänskapens derby kommer bli något helt annat denna gång. Under alla år har man sett och hört hur fantastiskt allt är runt omkring matchen. Fansen umgås ihop både innan, under och efter matchen. Bilder med glada supporters sprids världen över via sociala medier. Tyvärr kommer inte det bli fallet denna gång. Vi kommer få se tomma gator innan matchen (förhoppningsvis) och en tyst läktare med inget folk. Folkfesten fösvinner och kommer även matchen påverkas tro?

Apropå finalen i Copa del Rey som kommer spelas mellan dessa två lag blev det klart tidigt att båda lagen inte ville spela matchen utan publik. Matchen som skulle spelas i slutet av förra säsongen har skjutits upp några gånger då lagen inte vill spela för tomma läktare. Detta är första gången lagen möts i en derbyfinal vilket gör den till något alldeles extra. Så här kanske ni förstår varför morgondagens match blir speciell. Finalen kommer spelas söndag 4e april 2021.

Tyvärr ser läget ut sådär i Real Sociedad trupp. Under gårdagens presskonferens gick Imanol ut och sa att Aritz och David Silva inte är tillgängliga för matchen, lägg där till att Januzaj inte är med. Det är tre spelare som varit bra i slutet när de spelat och det hade vart välbehövligt att ha med alla tre i den form vi är nu. Men om vi ska se någor ljust så är det att Imanol gick ut och sa att Oyarzabal är med och kanske till och med kan starta matchen. 

Läget i tabellen mellan laget ser ut enligt följande: Real Sociedad har spelat in 26p på 16 matcher medan Atletic Club har spelat in 18p på 15 matcher. La Real har mäktat med att göra 25 mål medan Atletic har gjort 18. Men vid vinst för Atletic är man bara 5p efter La Real och man har behöver vinna för att hänga med i kampen om Europa platserna. 

Truppen:
Remiro, Zubeldia, Portu, Merino, Willian J, Oyarzabal, Aihen, Guridi, Sagnan, Guevara, Merquelanz, Gorosabel, Isak, Monreal, Barrenetxea, Le Normand, Bautista, Lopez, Marrero, Ayesa, Zubimendi.

Min startelva ikväll:
Remiro, Gorosabel – RLN – Zubeldia – Monreal; Zubimendi – Merino – Oyarzabal; Portu – WJ – Barrenextea

Matchstart: 14,00
Sam Mames, Bilbao
Mitt tips: 1-1 

Aupa La Real

Mike Billman@Zebillman2020-12-31 08:54:06
Author

Fler artiklar om Real Sociedad