Camp Nou, 2023-04-23 16:15

Barcelona - Atlético
1 - 0

Inför: FC Barcelona – Atlético Madrid

Inför: FC Barcelona – Atlético Madrid

Jakten på ligatiteln fortsätter. Efter två raka mållösa kryss i ligaspelet tar FC Barcelona emot formstarka Atlético Madrid hemma på Camp Nou.

Sedan den moraldödande cupförlusten mot Real Madrid har FC Barcelonas framfart i ligaspelet fått sig en törn. Och trots en på pappret betryggande elvapoängsledning i ligatabellen tycks oron i och runt omkring laget tillta.

De mållösa missräkningarna mot både Girona och Getafe har inte minst understrukit den offensiva torka som Xavis manskap lider av, och det stundande mötet med ett formstarkt och defensivt skickligt Atlético Madrid blir således ett ordentligt eldprov.

I Barça-truppen finner vi efterlängtad mittfältsförstärkning i form av Pedri och Frenkie de Jong, som återvänder efter skador. Ett annat utropstecken i laguttagningen är den 15-årige stortalangen Lamine Yamal, som för första gången får chansen i A-laget. Yamal blir därmed den yngste spelaren i klubbens historia att tas ut till en A-lagstrupp. 

Lamine är en spelare som kan hjälpa oss trots sin ålder. Han har mycket personlighet och talang. Vi pratar om en spelare som kan definiera en era i den här klubben, sa Xavi på presskonferensen inför matchen.

Saknas i truppen gör alltjämt Andreas Christensen, Sergi Roberto och Ousmané Dembélé på grund av skador.

Truppen: Ter Stegen, Araújo, Busquets, Pedri, Lewandowski, Ansu Fati, Ferran, Peña, Alonso, Alba, Kessie, De Jong, Raphinha, Koundé, Eric, Balde, Gavi, Torre, Tenas, Alarcón och Lamine Yamal.

Möjlig startelva: Ter Stegen – Koundé, Araújo, Alonso, Balde – Pedri, Busquets, De Jong – Raphinha, Lewandowski, Gavi

Motståndarna från huvudstaden har efter en relativt svag säsonginledning kommit på rätt kurs. Då man slutade sist i sin Champions League-grupp och senare fick respass i Copa del Rey har Diego Simeones mannar enbart haft ligaspelet att bekymra sig över. Och det har gett resultat.

Faktum är att los rojiblancos inte har förlorat en match i Primera División sedan man senast stötte på just Barcelona i början av januari. Följaktligen har laget nu vittring på andraplatsen och ligger endast två poäng bakom stadsrivalerna Real Madrid.

I Atlético-truppen saknas mittfältsduon Marcos Llorente och Geoffrey Kondogbia på grund av avstängning. Vidare rapporteras Memhpis Depay, som lämnade Barça för Atlético i vintras, missa matchen på grund av en skadekänning. Sedan tidigare är även ytterbacken Reinildo långtidsskadad. 

Möjlig startelva: Oblak – Hermoso, Savic, Gimenez – Molina, De Paul, Barrios, Koke, Carrasco – Morata, Griezmann.

I Katalonien brukar man tala om fenomenet "run-run". Alltså den rumlande ljudbild som ofta uppstår på Camp Nous läktare när matchklockan blir äldre och ett resultat ska försvaras. Det nervösa tisslandet och tasslandet, farhågan att allt ska gå åt helvete.

Och just nu, när säsongsslutet närmar sig och en åstundad ligatitel finns inom räckhåll, känns det lite som att ett "run-run" har börjat eka över staden – hur irrationellt det än må vara. Men en övertygande insats imorgon kan säkerligen få tyst på det.

SOM-HI BARÇA!

Vad? La Liga, omgång 30
När? Söndag 23/4, 16:15
Var? C More

William Åberg2023-04-22 16:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona