Camp Nou, 2023-02-19 21:00

Barcelona - Cádiz

Inför: FC Barcelona – Cádiz CF

Inför: FC Barcelona – Cádiz CF

Ytterligare en turbulent vecka i Barçaled går mot sitt slut. När katalanerna tar emot Cádiz på Camp Nou på söndagskvällen kommer nog många hoppas att man kan bringa lite glädje åt klubben som under veckan fått utstå både juridiska och sportsliga smällar.

Det är nog inte många som missat att Barça nu är under utredning för att ha fuskat… igen. Även om det inte främst involverar några aktiva representanter från klubben så är det inte konstigt om stämningen kring organisationen påverkas av rykten kring att ha mutat domare. 

Men i truppen är det kanske något ljusare?

Svar: Nja.

Även om Sergio Busquets nu är tillbaka i träning och enligt Marca nu ska vara redo att få några minuters speltid är han inte fullt återställd än. Utöver det saknas nu två av truppens absolut starkast lysande stjärnor. Innan skadan var Ousmane Dembélé i högform och avgjorde vilka matcher han ville, men han kommer inte att finnas i matchtruppen imorgon. Fram till i torsdags fyllde Pedri i där Dembélé saknades. Kanariern har varit i storform och bidragit med både poäng och genialitet i speluppbyggnaden. Efter att ha skadat låret mot Manchester United för två kvällar sedan kommer han inte att finnas med i matchtruppen på några veckor och FC Barcelona står utan de tre viktigaste pusselbitarna i speluppbyggnad och skapande av chanser. 

Hur löser Xavi detta mån tro? Det pratas om att han inte tänker återvända till ett mer klassiskt 4-3-3, även om detta kanske vore det allra mest rimliga. Emellertid har Pedri sett ut att agera utifrån vänsterkanten ändå vilket får en att tro att Ansu Fati skulle kunna gå in och fylla upp Pedris plats. Däremot har Xavi på senaste tiden tydligt visat på att han helst spelar med fyra centrala mittfältare på banan. 

Av den anledningen finns anledning att spekulera kring Sergi Roberto. Den egna produkten, som hittills denna säsong bara startat fem matcher, skulle kunna agera utifrån en yttre position i Xavis nuvarande 4-4-2 variant. Det går också att se hur Gavi skulle kunna göra ett bra jobb på kanten och att Sergi istället skulle gå in på de centralare delarna av mittfältet. 

På senare tid tycks världen ha fått upp ögonen för Ronald Araújo. Den uruguayanska 23-åringen har under säsongens gång visat sig fungera som en av ligans allra bästa försvarsgeneraler. Inte minst visade han förra helgen mot Villarreal vilken otroligt hög högstanivå han besitter när han stundtals tycktes försvara helt på egen hand. Nu får Barça känna på hur viktig han är när han missar sin första match sedan årsskiftet på grund av att ha samlat ihop fem gula kort. 

Det är såklart inte lätt att ersätta Araujo med tanke på hur bra han har varit, men det går inte att säga att det saknas alternativ. Det minst troliga av dessa är kanske Eric García. Katalanen har inte alls tagit plats i Xavis planer och det skulle nog förvåna många om han glassar ut på gräset på söndag. 

Utöver det finns ett fåtal alternativ som tycks vara ungefär lika intressanta för Barça-tränaren. Ett mittbackspar bestående av Christensen – Alonso vore kanske det allra rimliga med tanke på att dessa startat som mittbackar de senaste matcherna. Däremot finns även Koundé som kan kliva in som mittback om man lyckas hitta ett substitut på högerbackspositionen (läs Sergi Roberto). 

Med alla dessa avbräck är det svårt att sia exakt kring hur laget kommer att formeras men här följer ett troligt manskap:

ter Stegen – Koundé, Christensen, Alonso, Balde – de Jong, Kessie, Roberto – Raphinha, Lewandowski, Gavi.

Motståndet kommer Cádiz att stå för. Klubben får numera anses vara ett etablerat LaLiga-lag även om man konstant befinner sig på platser tabellens lägre placeringar. Inför omgången har man två poängs marginal till nedflyttningsstrecket, men det ska sägas att de ändå visat positiv form. Med två vinster på sina senaste tre och endast två förlorade på sina senaste sju spelade matcher har hoppet om överlevnad verkligen slagit rot. 

Vad har detta kommit ur då?

Till att börja med har man en väldigt tydlig spelidé. Enligt statistik från Opta är man det lag i ligan med näst lägst genomsnittligt bollinnehav, lägst antal passningar per match och flest rensningar per match – med andra ord gillar de att kontra. Dessutom har man en målvakt som skulle ta plats i de allra flesta lagen i La Liga, Jeremias Ledesma. Det är inget stort namn än, men han har varit stabil i kassen för de gulblå under deras senaste säsonger. Sett till hinder för Barça att se upp för så står det största alltså i mål för andra laget. 

Läget i truppen är kaotiskt då man huserar med sju spelare skadade och en avstängd. Däremot ser man ut att kunna ställa följande elva till start:

Lesema – Carcelén, Fali, Hernández, Arazamendia – Bongonda, Alcáraz, Escalante, Ocampo – Martí, Guardiola.

Vi kan förvänta oss en matchbild där bolltrygga Barça rullar runt på Cádiz planhalva. Det går däremot inte att garantera att den potentiella anfallsduon Roger Martí och Sergi Guardiola inte straffar eventuella bolltapp. Detta samtidigt som den fysiska duellen mellan Fali och Robert Lewandowski ser ut att ha potential att bli lika avgörande som den kan bli blodig. Ett bottenlag mot ligaledarna, men likväl en spännande drabbning.

Vad? La Liga, omgång 22: FC Barcelona – Cádiz CF
När? Söndag 19/2, 21:00
Var? C More / Telia Play

Lukas Eriksson Melander2023-02-18 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona