Camp Nou, 2021-10-24 16:15

Barcelona - Real Madrid

Inför: FC Barcelona – Real Madrid

Inför: FC Barcelona – Real Madrid

Barça kommer till El Clásico med två raka segrar utan att för den sakens skull imponerat spelmässigt. Ett Clásico utan Leo Messi, utan Sergio Ramos. På söndagseftermiddagen spelas trots allt världens största match på Camp Nou.

Världens största match. Ja, kanske största. Men inte längre bästa. Det är känslan.

De år då matcherna lagen emellan var minnesvärda varje gång känns avlägset. Världens då två bästa lag. Messi mot Ronaldo, Pep mot José Mourinho, och några till.

Så är knappast fallet idag. Det är två stukade lag som ställs mot varandra på Camp Nou på söndag. Eller åtminstone två stukade klubbar. Barça den betydligt värre av de två.

Barça kommer till spel efter något av en ödesvecka. Ronald Koeman kunde andas ut, åtminstone tillfälligt, efter två raka segrar. Valencia besegrades i ligaspelet och Champions League bjöd på en krampaktig vinst i måstematchen mot Dynamo Kiev.

Saknas på grund av skador gör Ronald Araújo, Pedri, Dembélé och Braithwaite.

Truppen: Uppdateras

Förväntad startelva: ter Stegen; Mingueza, Piqué, García, Alba; de Jong, Busquets, Gavi; Dest, Memphis, Fati.

Det mesta känns givet. Gavi startar i Pedris frånvaro. Eric García är tillbaka efter avstängning och går före Lenglet. Den stora frågan gäller högerkanten. Sergi Roberto kan mycket väl starta före Mingueza. Det skulle också kunna bli Dest som högerback och Roberto eller Coutinho på mittfältet.

Real Madrid kommer även de från en måstematch i Champions League. Då smällde de in fem bollar på bortaplan mot Shakhtar Donetsk. De vita från Madrid har annars haft en tung resultatrad på slutet, med förluster mot Espanyol och Sheriff Tiraspol (!) samt kryss mot Villarreal.

Den nygamla tränaren Carlo Ancelotti har knappast fått en drömstart på sin sejour i klubben. Å andra sidan har det knappast sett värre ut än i Katalonien, vad nu det är för jämförelse.

Förväntad startelva: Courtois; Vázquez, Militão, Alaba, Mendy; Kroos, Casemiro, Modric; Rodrygo, Benzema, Vinicius.

Det stora hotet står Ballon d´Or-jagande Benzema och stekheta Vinicius för. Den vänstersidan mot Barças högersida med Piqué och eventuellt Mingueza känns inte som någon blåröd dröm.

Annars är det inga större konstigheter. Carvajal är inte redo, Gareth Bale saknas. Möjligen ska Fede Valverde in någonstans på mitten.

Det är lätt att glömma att Barça bara är två poäng bakom Real Madrid, den katastrofala säsongsinledningen till trots. Upp till Atlético Madrid och Sevilla skiljer det även där två poäng. En vinst i morgon och ligan lever i allra högsta grad.

Samtidigt är El Clásico så mycket mer än tre poäng. Det är en match som kan sätta tonen för en hel säsong. Just i de matcherna har laget dessvärre vikt ned sig under Koeman.

0–3 v Bayern München
0–2 v Atléti
0–0 v Atléti
1–2 v Real Madrid
1–1 v PSG
1–4 v PSG
0–3 v Juventus
0–1 v Atléti
2–0 v Juventus
1–3 v Real Madrid


En seger på tio försök. Koeman behöver en vinst. Han kan faktiskt bli den första tränaren sedan 1936 att förlora tre Clásicon på rad.

Ett nästintill fullsatt Camp Nou väntas. Så har knappast varit fallet under veckan. Drygt hälften av stolarna har varit fyllda både mot Valencia och Dynamo Kiev.

El Clásico, Camp Nou, publik på läktarna och Ansu Fati är tillbaka.

Förutsättningarna kan bli bättre, men nu är de åtminstone någorlunda bra.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vad? La Liga, omgång 10: FC Barcelona – Real Madrid
När? Söndag 24/10, 16:15
Var? Cmore Fotboll / Cmore.se

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-10-23 16:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona