Camp Nou, 2021-11-23 21:00

Barcelona - Benfica

Inför FC Barcelona - SL Benfica

Inför FC Barcelona - SL Benfica

På tisdagkvällen kommer Benfica från grannlandet i väst på besök, och det resultat som fastställs på Camp Nous matchklocka kommer ha stor betydelse för vilket lag som kniper andraplatsen i gruppen bakom de tyska ligamästarna. Kvällen kommer avgöra i vilken riktning Xavi tar sitt lag under säsongen, och ett avancemang i Champions League skulle betyda mycket för att hålla modet uppe i omklädningsrummet.

”Pero eso será otra guerra, serrá una final porque no podemos fallar si queremos seguir en la Champions…”. Ett krig, en final som avgör Barcelonas framtid I Champions League. Det är så skutans nya kapten väljer att beskriva tisdagskvällens drabbning, och han är nog inte ensam om den analysen. Katalanerna kan säkra avancemang från gruppen med vinst, men ett kryss eller rentav en förlust sätter Barça i en mycket prekär situation inför sista omgången då Bayern München står för motståndet, medan Benfica möter Dynamo Kiev.

Xavis debut på tränarbänken var intressant på många sätt. Säsongens högsta publiksiffra på Camp Nou, två unga La Masia-spelare i Abde och Ilias fick varsin halvlek på högerkanten, och laget spelade med en intensitet vi inte sätt på länge. Prestationen var däremot långt ifrån perfekt, med bristande kvalitet i avslutsmomenten, samt ett minst sagt knackigt försvarsspel. Xavis ankomst har fyllt klubben med entusiasm och engagemang, men det krävs mer än det för att bygga en långsiktig och kontinuerlig lagmaskin som konkurrerar bland de största.

Med vinsten i det katalanska derbyt i ryggen går Barcelona hursomhelst in i denna gruppfinal mot Benfica med en tro på framtiden som för min del försvann den där mytomspunna kvällen i Liverpool för drygt två och ett halvt år sedan. Skadelistan är däremot fortsatt lång, och efter att både Nico och Busquets gick av matchen med mot Espanyol med känningar och oklar status ska det bli intressant att se hur Xavi väljer att formera vad man får anta blir en mittfältstrio. Trolig laguppställning enligt följande: Ter stegen, Mingueza, Piqué, Garcia, Alba, Busquets, De Jong, Roberto, Gavi, Memphis, Abde.

Benfica har också byggt upp ett självförtroende i de senaste matcherna med en 4-1-vinst i cupen mot Paços de Ferreira, samt en 6-1-kross hemma mot Braga, och hänger således på i toppen i portugisiska ligan. Med en front-trio i Éverton, Darwin Núñez och Rafa Silva som sprutat in mål på sista tiden måste Barcelona se upp för kontringslägen som portugiserna kan ta vara på, och försvaret måste vara klart mer välorganiserat, för annars kan detta bli en blodig affär…
Trolig laguppställning enligt följande: Vlachodimos, Veríssimo, Vertonghen, Otamendi, Pizzi, Weigl, João Mário, Grimaldo, Silva, Nuñez, Éverton.

Detta kommer med all sannolikhet bli en underhållande drabbning för den neutrala supportern, medan de som håller på något av lagen snarare har 90 minuter av nervositet och euforiblandad förtvivlan framför sig. Det här kan bli ett krig som definierar Barcelonas plats i världsfotbollen under en lång tid framöver.

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012021-11-22 09:15:08
Author

Fler artiklar om Barcelona