Estadi Montilivi, 2024-05-04 18:30

Girona - Barcelona

Inför: Girona-Barcelona

Inför: Girona-Barcelona

Tvåan mot trean när Barcelona gästar Girona i det katalanska derbyt. Succélaget med tränare Michel är för tillfället två poäng Bakom Barca i racet om att ta andraplatsen.

Precis som i övriga ligor börjar det nu dra ihop sig och Europas toppligor skall avgöras. I Spanien och La Liga återstår det nu fem matcher där ligatiteln, bottenstriden och Champions League platserna känns så gott som avgjorda, trots att det matematiskt sett ännu inte är helt klart. Det som dock finns kvar att spela om är andraplatsen bakom serieledande Real Madrid och det kan mycket väl avgöras senare idag när Barcelona gästar Girona för derbyt på Estadi Montilivi. Att knipa andraplatsen i La Liga skulle inte enbart betyda en bättre sidning i nästa säsongs Champions League och därmed en större chans till en mer tacksam lottning utan även möjligheten att kunna kvalificera sig till nästa års super cup. Sedan säsongen 2019/20 spelar numera ettan och tvåan i La Liga och de två finallagen från Copa del Rey ett slutspel med start från semifinal. Att kvalificera sig dit skulle inte bara ge möjlighet till en titel utan även en ekonomisk vinning.  

Ettan mot tvåan där Barcelona inför kvällens möte just nu har två poängs försprång gentemot grannen i Katalonien. När lagen möttes under hösten såg förutsättningarna ganska annorlunda ut. Succelaget Girona fullkomligt flög ur startblocken på Estadi Olimpic Lluis Companys och spelade i stora stunder ut Barcelona och vann i slutändan helt rättvist med 2-4. Nu är det dock lite ändrade förutsättningar. Barcelona har steppat upp rejält och är idag ett mycket mer stabilt lag där återkomsten av Marc-Andre Ter Stegen framförallt gjort att man släpper in färre mål, bortsett från PSG hemma och El Clasico iallafall.

Något som även blivit bättre hos Barca har varit skadesituationen. Tidigare under säsongen har det hela tiden varit skador som hållit spelare borta under vissa perioder men nu är det något som vi inte alls ser lika ofta. Frenkie De Jong fick tråkigt nog kliva av på Bernabeu för två omgångar sen med en ny ankelskada. Holländaren har haft stora problem med sina fotleder under säsongens gång och det står nu klart att holländaren missar resten av säsongen men att han förväntas kunna spela EM i tyskland i sommar. Utöver De Jong så är det de sedan tidigare långtidsskadade Gavi och Alejandro Balde som finns på skadelistan. 

Utöver skadorna tycker jag personligen ändå att det är ganska svårt att på förhand säga hur startelvan kommer bli. Då är det framförallt kring mittfältet. Ilkay Gündogan har enligt mig varit en av lagets bästa spelare denna säsong är egentligen den enda som man kan säga säkert kommer spela. Sedan står det i min bok kring tre spelare om de övriga två platserna. Andreas Christensen har under de senaste månaderna spelat som nummer sex, alltså defensiv mittfältare. Dansken har däremot under de två senaste matcherna bytts ut i halvtid och det är därför svårt att säga hur hans fysiska form är. Samma sak går att säga om Pedri. 21-åringen är såklart en viktig kugge i Xavis lag men har haft flera skadeproblem under den gångna säsongen. Sedan har vi Fermin Lopez som nu gjort mål i två raka ligamatcher och visar alltid ett stort hjärta när han får chansen. Det ska dock sägas att han kvalitativt inte håller samma nivå som exempelvis Pedri. 
Möjlig startelva:
Ter Stegen; Cancelo, Cubarsi, Araujo, Kounde; Pedri, Christensen, Gündogan; Raphinha, Lewandowski, Yamal
Hemmalaget Girona har som tidigare sagt varit om inte hela Europas iallafall Spanien största skräll och kommer med all största sannolikhet spela Champions League fotboll nästa säsong. Flera spelare har under säsongens gång stuckit ut och det är svårt att inte vilja prata om de flesta. Först och främst är det värt att nämna vilket otroligt jobb tränare Michel har gjort. Spanjoren har tagit Girona från Segunda division till Champions League på ungefär tre säsonger. Spelare som man bör hålla ett extra öga på är Aleix Garcia, som enligt mig varit en av ligans bästa mittfältare under den gångna säsongen, den numera skytteliga ledande Artem Dovbyk och den från och med nästa säsong Manchester City-yttern Savio. 

Girona har precis som Barcelona flertalet spelare som ser ut att missa kvällens möte. Juanpe, Borja Garcia, Cristhian Stuani och Ricard Artero Ruiz är alla skadade och lär inte komma till spel för Girona ikväll. Trots skadeavbräcken så bör inte det påverka Michels startelva allt för mycket utan att han ska kunna ställa sin absolut starkaste elva på benen. 

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-05-04 12:36:00
Author

Fler artiklar om Barcelona