Inför La Liga 2024/25, FC Barcelona: ”Målsättningen är att vinna titlar”
Lamine Yamal fick sitt genombrott ifjol och förväntas få en ännu större roll i år

Inför La Liga 2024/25, FC Barcelona: ”Målsättningen är att vinna titlar”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Denna gång hjälper FC Barcelona-redaktören här på SvenskaFans, Oskar Lejroth, oss att förstå Barcelonas förutsättningar inför säsongen.

FC Barcelona kommer från en titellös och prestationssvag säsong som även blev Xavi Hernández sista som manager, åtminstone för denna gång. Länge såg det även ut som att Barca skulle sluta som endast den nästbästa klubben i Katalonien men man repade mod mot slutet av säsongen och klev om Girona. Inför den här säsongen ligger förhoppningen till att tyske Hansi Flick ska få ordning på truppen och leda laget till en mindre kaotisk och stabilare säsong. Under sommaren har inte överdrivet mycket hänt med truppen men en del övergångar går att notera.

FC Barcelonas transfersommar:

Spelare in:
Dani Olmo, offensiv mittfältare – RB Leipzig (€55 miljoner)
Pau Víctor, anfallare – Girona FC (€2,7 miljoner)

Spelare ut:
Julián Araujo, högerback – AFC Bournemouth (€10 miljoner)
Chadi Riad, mittback – Real Betis (€9 miljoner)
Marc Guiu, anfallare – Chelsea FC (€6 miljoner)
Estanis Pedrola, vänsterytter – UC Sampdoria (€3 miljoner)
Sergiño Dest, vänsterback – PSV Eindhoven (fri transfer)
Sergi Roberto, mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Marcos Alonso, vänsterback – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Oriol Romeu, defensiv mittfältare – Girona FC (lån)
João Félix, anfallare – Atlético de Madrid (återvänder från lån)
João Cancelo, högerback – Manchester City (återvänder från lån)

Manager in: Hansi Flick (senast tyska landslaget)
Manager ut: Xavi Hernández (ingen ny klubb bekräftad)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i FC Barcelona inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans Barcelona-redaktör Oskar Lejroth.

Barcelona kommer från en ganska rörig fjolårssäsong med alla turer kring Xavi Hernández som i slutändan landade i att profilen fick gå och Hansi Flick kom in. När vi hördes i början av juni ansåg du, trots att Barca kom tvåa i ligan, att säsongen var ett misslyckande. Hur ser det nu ut inför den kommande säsongen med den nye managern? Vilka förutsättningar finns för att katalanerna ska vända på steken och vilka målsättningar har blaugrana inför den kommande säsongen?
Rörigt är verkligen rätt ord för att beskriva föregående säsong med just precis alla turer med Xavi och flera extremt sviktande prestationer. Trots det så anser jag att både förutsättningarna och möjligheterna finns inför den kommande säsongen med Flick. Barca sitter inne på en bredd trupp med flera bra spelare på varje position där mina två frågetecken är skadesituationen, framförallt på mittfältet men även vem som kommer spela på det defensiva mittfältet. Enligt mig är det jättekonstigt att Laporta och Deco inte gått hårdare för en defensiv mittfältare.

Sett till målsättningar så anser jag att Barca alltid måste kliva in med målsättningen att vinna, oavsett om det är La Liga, Champions League eller Copa del Rey. Samtidigt så behöver man också kunna se på situationen på ett nyktert sätt. Med Kylian Mbappes intåg i Real Madrid och Atletico Madrids transfersommar som jag anser vara den bästa i ligan så kan man mycket väl halka efter om man inte gör saker rätt från början.


Dani Olmo blev sommarens prestigevärvning för Barcelona

Värvningen av Dani Olmo har, upplever jag, tänt liv i många Barcelona-supportrar inför säsongen. Samtidigt har man gjort av sig med lite ”dött kött” och det här är första gången sedan 2006 som Sergi Roberto inte tillhör FC Barcelona. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Värvningen av Olmo glädjer ju förstås på flera sätt. Vi alla såg honom under sommarens EM där han både vann skytteligan men även var en av hela turneringens bästa spelare. Även att det är en spelare med ett förflutet i Barcelona och La Masia gör en ännu mer peppad hur den nu kan gå för 26-åringen. Att man däremot förlorar en spelare som Sergi Roberto kommer bli ett tapp. Att han lämnar nu när bredden på mittfältet är som den är förståeligt men det är trots allt lagkaptenen och precis som du säger en spelare som spelat i klubben sedan 2006 som lämnar och det kommer märkas på ett eller annat sätt.

Utöver Olmo så har det varit ganska så tyst när det kommer till klara nyförvärv. 22-årige Pau Victor som spenderare förra säsongen på lån i B-laget från Girona har kritat på ett permanent Barca och även visat på en fin form under försäsongen. Annars är det ju såklart den långa följetongen kring Nico Williams som nu ser ut att bli kvar i Athletic Club. Rykten säger att Barca väntar till och med 20 augusti på ett svar men efter att Nico tagit över Iker Muniains nummer 10 ser jag det som högst otroligt att succéyttern anländer.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Barcelonas trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
De spelare som jag direkt kommer att tänka på är Robert Lewandowski, Ilkay Gündogan och Marc-Andre Ter Stegen. Lewandowski behöver ha en målmässigt bra säsong för att Barca ska kunna utmana Real Madrid. Gündogan var enligt mig lagets bästa spelare den gångna säsongen och Ter Stegen behöver även han stå för en bra säsong sett till Hansi Flicks spelsätt där jag tror att Barca kommer släppa till en del lägen.

Utöver dem är det såklart den absolut hetaste namnet i Lamine Yamal. Efter ett fantastiskt EM med Spanien känns det nu som att det är en helt annan spelare som går in i säsongen 2024/25 och det ska bli väldigt spännande att se 17 åringens utveckling. Ett namn som man bör ha lite extra koll på är ännu en spelare född 2007 som heter Bernal Casas. La Masia produkten har fått flitigt med speltid under försäsongen och det ryktas redan nu om att han kommer starta på lördag mot Valencia.

I premiären ställs Barcelona mot Valencia borta på Mestalla. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Efter den mycket förvånande förlusten i Joan Gamper mot Monaco så är det nu en sådär känsla man går in till premiären på Mestalla med. Visserligen är det enbart en träningsmatch men samtidigt är det också en final som man inte förlorat på tolv år. Även antalet tillgängliga spelare oroar en del där det dels är spelare som spelat OS men även en hel del skador, främst på mittfältet. Trots det så kommer det ändå att vara en bra lag som ställs på benen och framförallt ett lag som ska kunna slå Valencia så förväntningarna är ändå tre poäng.


Robert Lewandowski är fortsatt en av Barcas stjärnor

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Först och främst ser jag otroligt mycket fram emot att världens bästa fotbollsliga drar igång igen. Efter Real Madrids Champions League vinst och Spaniens EM guld så känns ligan hetare än på länge och med ett par profilstarka övergångar så bör det iallafall enligt mig finnas ett stort intresse för spansk fotboll. Jag tror sett till tabellen att det kommer vara en topp fyra med Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid och Athletic Club där det möjligtvis kan vara så att Athletic släpper ligan i slutet av säsongen om möjligheten för en Europa League final på San Mames fortfarande lever. Då tror jag att Real Betis kan ha en bra chans på fjärdeplatsen. I botten tror jag att Leganes, Real Valladolid och Rayo Vallecano kommer få det jobbigt och även blir dom som får lämna. Detta i kamp med Celta Vigo och Getafe.

Utöver att följa Barcelona så är jag otroligt spänd på att se mer av Nico Williams. Trots att flytten till Katalonien uteblev så är både Nico och Athletic Club ett lag som jag tycker är otroligt roliga att följa.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Övrigt så är det värt att nämna att Barcelona kommer att fortsätta att spela sina hemmamatcher på Olympiastadion uppe i Montjuic. Renoveringen av Camp Nou sägs vara klar någon gång runt årsskiftet men detta är ju såklart något som kan komma att ändras. Jag själv är skeptisk och vågar inte helt lita på det.

*** *** ***

Barcelonas försäsongsmatcher:
Barcelona – Manchester City 2-2 (6-3 efter straffar)
Real Madrid – Barcelona 1-2
Barcelona – AC Milan 2-2 (5-6 efter straffar)
Barcelona – Monaco 0-3

FC Barcelona inleder säsongen borta mot Valencia redan ikväll (17/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Barcelonas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-17 08:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien