2021-01-27 21:00

Rayo Vallecano - Barcelona

Inför: Rayo Vallecano – FC Barcelona
Messi och Pedri - från start i cupmatchen?

Inför: Rayo Vallecano – FC Barcelona

Copa del Rey rullar på och nu stundar åttondelsfinalerna. För Barças del blir det en resa till Madrid för match mot Rayo Vallecano på fina Vallecas.

Barça hade oväntat svårt med Segunda B-laget UE Cornellà i sextondelsfinalen för en dryg vecka sedan. Det krävdes förlängning innan Ousmane Dembélé avgjorde och Martin Braithwaite punkterade. Matchen slutade 2–0.

Nu väntar alltså en motståndare från en nivå högre. Den sista av åtta raka matcher på bortagräs innan återkomsten till Camp Nou på söndag. Då kommer Athletic Club till Katalonien.

Men först ska det spelas cupmatch. I den katalanska huvudstaden är det stora nyheten konungens återkomst. Leo Messi är tillbaka efter sin avstängning och kan mycket väl inleda matchen från start. Rayo är en favoritmotståndare för Leo. Tio matcher, tio vinster, sjutton mål.

"Beslutet tas under morgondagen", sa Koeman på presskonferensen.

Vad gäller frånvaro saknas sedan tidigare Piqué, Ansu Fati, Coutinho och Roberto. Även Sergiño Dest har dragits med skavanker under en tid och missar cupmatchen.

Följande tjugo spelare reser till Madrid: ter Stegen, Neto, Tenas, Araújo, Lenglet, Umtiti, Mingueza, Alba, Firpo, Busquets, Pjanic, de Jong, Pedri, Riqui Puig, Ilaix, Dembélé, Trincão, Messi, Griezmann & Braithwaite.

Varken Konrad eller Collado i truppen alltså. Svårt att förutspå hur mycket Koeman tänker rotera. Värt att ha i åtanke är att Busquets är avstängd till helgen. Han kan säkert få speltid här - samtidigt som en sådan som Pjanic bör spelas in.

Koeman var i vanlig ordning lagom tydlig på presskonferensen. På frågan om Araújos status svarade han; ”Om vi tror att han behöver vila kommer han vila. Annars kommer han spela.” Solklart.

Preliminär startelva: Neto; Mingueza, Araújo, Lenglet, Firpo; Pjanic, Busquets, Pedri; Dembélé, Messi, Griezmann.

Så var det motståndarna. Rayo Vallecano spenderade majoriteten av 2010-talet i La Liga med ikonen Roberto Trashorras i spetsen. Efter nedflyttningen säsongen 18/19 gör man nu sin andra säsong i Segundan. Med en fjärdeplats lever hoppet om en återkomst till finrummet i allra högsta grad.

Rayo är annars mest känd som en klubb för arbetarklassen. Så även en politisk sådan. Supportergruppen Bukaneros är kända för sina vänsteråsikter. Antirasism och antifascism samt kritik mot den moderna fotbollen är vanligt förekommande. Det finns dock även en problematik med våld och oroligheter, och gruppen är inte lika populär på alla håll i Spanien.

Spelartruppen är vass för ett lag i Segundan. Ett flertal spelare har erfarenhet från högre nivå, som Mario Suárez, Bebé, Óscar Trejo och Leonardo Ulloa. Dessutom målvakten Luca Zidane - son till en viss Zinedine.

Formen i ligaspelet är relativt god bortsett från senaste matchen då det blev förlust mot toppkonkurrenten RCD Mallorca. I cupspelet har CD Teruel, Haro Deportivo och Elche CF avverkats på vägen fram till åttondelsfinalen. Återstår att se om Rayo kan störa Barça.

Koeman ville naturligtvis inte tala om Madridklubbarnas uttåg på presskonferensen. Många bra lag finns kvar. Sevilla, Villarreal, Real Sociedad och Athletic Club. Men att cupen är Barças största chans till en titel denna säsong är ingen hemlighet. Förhoppningsvis blir det ett steg närmare imorgon kväll.

- - - - - - - - - - -

Vad? Copa del Rey: Rayo Vallecano – FC Barcelona
När? Onsdag 27/1, 21:00.
Var? Sportbladet+ / BarçaTV+.

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-01-26 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona